Q&A: MELURUSKAN PEMAHAMAN MENGENAI TASAWUF DAN TAREKAT (2)

3/17/17, 9:07 AM – Rio : Ustadz mohon izin bertanya ustadz.

Adakah dzikir sirr yang dimaksud tarekat itu adalah zikir minda [1] yg biasa kita praktikkan? Panjang sekali perjalanan jalan tarekat untuk menemukan sendiri pengalaman zikir sirr itu berarti?

Kita diajar ustadz, langsung ke sirr

3/17/17, 9:07 AM – Rio : Tak pakai puluhan tahun

3/17/17, 9:07 AM – Rio : 😊

3/17/17, 10:00 AM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Rio, Dzikr dalam pengertian kita dan pengertian yg sebenarnya makna ingat. Dzikrullah makna ingat Allah tanpa berupa dan diumpamakan.

Dalam Tarikat yg diamalkan bukan Dzikr tetapi wirid iaitu menyebut sesuatu berulangkali.

Dalam kitab Abd Qadir As Sufi &  Saint of the 20th Century (yg di tulis oleh Martin Ling) ada terjemahannya dalam bahasa melayu (Wali dalam abad ke 20), ada menunjukkan seorang yg bertarikat berzikir sirr dengan menulis nama “ALLAH” dalam mindanya dan bila tulisan itu hilang ditulisnya kembali lagi sambil naik mengingat ayat itu. Selama 4 bulan 10 hari dia berbuat demikian barulah turun ilham “Aku yg Awal, Aku yg Akhir, Aku yg Zahir dan Aku yg Batin” dan apabila maksud ilham itu difahaminya maka makrifatlah dia ketika itu juga.

Kerana itu ada ahli tarikat berkata kita kena syirik dahulu sebelum kita memperolehi makrifat.

Justeru itu, kalau ngak turun ilham maka sentiasa syirik sampai.mati.

3/17/17, 10:10 AM – Rio : Ditempat nenek saya ustadz, ada kumpulan tarikat dzikir betul betul sampai mati. Di dalam tenda mereka berdzikir berhari-hari sampai mati 😱.

3/17/17, 10:11 AM – Rio : Untunglah kita dipertemukan dengan jalan ringkas ini. Kalau menempuhi jalan yang panjang itu, boleh jadi gugur di tengah jalan, belum lagi kenal Allah

3/17/17, 10:19 AM – Yusdeka Putra: 👍👍👍

3/17/17, 10:36 AM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Kerana itu Ahmad Sirhindi seorang mujtahid islam berkata banyak ahli tarikat terbengkalai di tepi jalan dan Imam Ghazali berkata ramai ahli tarikat duduk dalam dunia hayalan sampai mati kerana makrifat yg diharapkan tidak tercapai. [2]

3/17/17, 10:40 AM – Razalisenin: Benar…..ustaz ( beramal dlm hayalan )


[1] Mengenai “minda” Menurut Imam Ghazali, “Qalb” merujuk kepada minda [akal] dan bahwa fungsi mengingat adalah dengan minda bukan jantung. Imam Ghazali, Keajaiban hati, 5 (1979); Ihya Ilumiddin Bk. 4, 10 (1981).

[2] Imam Ghazali kesal kerana kebanyakan derwisi tidak mencapai pengenalan yang hakiki  ini walaupun menunggu begitu lama. Dari itu banyak derwisi telah mensia-siakan kehidupan mereka semasa menunggu. Sebahagian bahkan terlibat dalam khayalan dan dunia fantasi (Imam Ghazali, Keajaiban Hati, 47 (1979) ).

Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

Artikel terkait:

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

3 Responses

  1. Ahmad Jamil B.Ariffin says:

    Assalamualaikum ustad..saya Ahcmad ingin bertanya..tanda2 orang2 Allah S.W.T..umpamanya nabi besar kita baginda Muhammad Rasullullah ada terdapat cop mohor di belakang badanya..itu memang sahlah baginda orang2 pilihan Allah S.W.T..bagaimana pula kita yg orang sudah makrifat yg dipilih oleh Allah menjadi orang2nya juga terdapat tanda2 dibadan atau seumpamanya..makasih ustad..pak admin dan sobat2 di yamas..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *