Q&A: NAIK SERAH DAN TUNGGU

[7/2 06:08] Datin H. Gayah Said Makrifat: Ustaz! Minda kita hendaklah diisi hanya utk mengingati Allah setiap masa namun bila ada pertembungan kehendak duniawi contohnya minda kita terpaksa digunakan utk memikirkan bagaimana kendalikan sesuatu kerja yg rumit hingga kita terbabas mengingati Allah..bagaimana ustaz kita nak kendalikan kedua2nya dlm masa serentak.

[7/2 09:04] Ustadz Hussien Bin Abdul Latiff: Aslkm Datin. Seperti yg saya jelaskan sebelum ini, Datin mesti berlatih naik dan menyerah segala masalah kepada Allah swt dan tunggu jawapan. Dengan itu Datin tidak berfikir dan bila diberi jawapan maka jawapanNya menghuraikan segala yg rumit tadi.
Contoh, saya seorang lawyer. Apa juga kes [case / kasus ] berat macam mana pun saya naik [ingat Allah] dan serah masalah itu kepadaNya dan minta pertolongan. Sesudah itu saya tunggu jawapan.

Dulu-dulu saya “naik” beberapakali untuk memohon jawapan itu. Tapi setelah beberapa lama, kini saya serahkan satu kali sahaja dan tunggu tak payah naik sampai 2 kali atau lebih untuk mohon perkara yg sama.
Dengan cara menyerah dan tunggu barulah kita rasa aman, muka berseri-seri kerana selalu ingat kepadaNya dan ROC (relax one corner).

Melihat keadaan saya ini, kadangkali isteri saya merasa tertekan kerana walaupun akan ada perbicaraan (persidangan) kes esok atau lusa namun saya tetap relax dan aman.

Itu rahsianya Datin. Hehehe!


Pertanyaanย terkait:

[2/12, 10:00 AM] Samsiah: Ustaz jgn cakap pasal durian lagi la… nanti saya kepunan. Ustaz terangkan saja hidup saperti biasa ramai lagi yg belum faham..๐ŸŒน๐ŸŒนโœŒ

[2/12, 10:20 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Samsiah, dalam hidup kita banyak perbuatan dibuat secara otomatik tanpa berfikir. Seperti makan, minum, pulang ke rumah, pergi ke pejabat dan sebagainya teruskan ini. Inilah hidup macam biasa tak perlu memikir. Yang perlu memikir NST dan ROC. Udah faham.

[2/12, 10:22 AM] Samsiah: Alhamdulillah. Makase ustaz baru senang hati saya.. ustaz dah jwab..๐Ÿ‘๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒนโœŒ


Pertanyaan terkait:

[2/13, 6:38 AM] Suharjono S, I: Asslm wr wb Ustadz, kalau ada masalah yg perlu berfikir kita melakukan NST. Apa bezanya NST, ROC dan SENTIASA INGAT ALLAH ? Terima kasih Ustadz

[2/13, 8:49 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Wlkm slm.Pak Har. Perbezaannya, contoh:

1. NST – Yasin NAIK pesawat bawa durian sampai Singapura dia SERAH durian itu kpd Ustaz (masa itu geng Malaysia pun ada bersama ustaz, betul tak Jali) sesudah menyerahkan durian itu, dia TUNGGU jawapan sama ada duriannya enak dimakan atau tidak.
2. ROC – Masa menunggu jawapan tentang duriannya, Yasin duduk (relak) di kamar biliknya (one corner) dengan tenang nyirup jus durian (betul tak Tok, jus bukan air)
3. Sambil duduk di dalam kamarnya (ROC), Yasin asyik teringat-ingat (sentiasa ingat) tentang mesti bapak ustaz lebih hansem dari ustaz tapi ngak bisa ia bayangkan kerana ngak pernah melihat bapak ustaz.
Harap penerangan memudahkan kefahaman, insya-Allah.

[2/13, 8:52 AM] Shaiful M: Hebat2 contoh nya ni

[2/13, 8:52 AM] Suharjono S, I: Alhamdulillah terimakasih ustadz๐Ÿ™

[2/13, 8:52 AM] Mbak Puji: ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ‘๐Ÿป๐Ÿ‘๐Ÿป penerangan yang jitu๐Ÿ‘๐Ÿป๐Ÿ‘๐Ÿป kalau penerangan di contohkan durian In Syaa Allah semua mengerti…๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€


[2/13, 8:21 AM] Sahry Ramadhan: Assalamu’alaikum ustad. Alhamdulillah, semoga hari ini kesehatan kami semakin membaik. Ustad memang dlm penyerahan diri ini kepada Nya, terutama saat menerima berbagai hantaman ujian untuk menerima lengkap loh mahfus yang sempurna termasuk qadha dan qadhar kita adalah terbaik untuk kita berproses. Dalam buku ustad ada menyampaikan pepatah melayu janganlah jadi “Rumah sudah siap pahat berbunyi”……maksudnya bagaimana ini ustad.

[2/13, 8:59 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Sahry, apa maksudnya “berproses”?

[2/13, 9:00 AM] Sahry Ramadhan: maksudnya dalam diri sendiri menjalani perlu bertahap ustad untuk menjadi lebih kuat, mantap dan yakin.

[2/13, 9:13 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Sahry, sahabatku. Apabila kita diuji NST dan pegang taliNya dengan kuat dan diam serta bersabar. Juga jangan bersungut (Jahit) kalau tidak rumah sudah siap pahat berbunyi.

Contoh, sesudah Yasin NST duriannya dan.mendapat jawapannya duriannya enak lalu dia pulang ke Indonesia dan beritahu Sahry Ramadan kerana yg sponsor semua ini adalah Sahry. Setelah mendengar penerangan Yasin terlintas dihati Sahry berapa duitnya udah habis kerana ini dan datang rasa kesal. Inilah penerangan makna rumah dah siap pahat berbunyi.


[2/19, 6:55 AM] rio : Ustadz, izin bertanya ustadz.

Pernahkah ustadz NST, lalu jawaban dari NST itu datang melalui mimpi?

Atau ustadz selalu jawaban datang dalam keadaan jaga?

[2/19, 7:12 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Ngak pernah jawapannya datang dalam.mimpi. Jawapannya sentiasa diterima semasa jaga.

[2/19, 7:18 AM] rio: Baik ustadz, terimakasih ustadz


[3/2, 8:09 AM] Dzulkhairi: Assalamualaikum ustaz. Mohon pencerahan kpd contoh situasi di bawah ini apa metode yg perlu dipakai sama ada NST, berfikir, Naik ingat Allah, etc:
1) semasa memandu di highway yg sibuk dan sedang menghampiri cabang jalan dihadapan lebih kurang 100m. Apakah saya perlu lalu jalan bawah atau diatas utk ke Jember. Perlu buat keputusan dlm masa 5 saat.
2) Sewaktu keluar makan tengahari saya hendak memilih minuman dari menu. Apakah jus durian atau jus kopian atau jus kelapian. Ketiga2 nya saya suka tapi saya boleh minum hanya salah satu. Dilemma…
3) Di dalam suatu mesyuarat dengan senior top management, ceo dan shareholders saya diarah membuat keputusan pada saat itu juga (dengan kesemua mata memandang ke arah saya) mengenai suatu projek.. sama ada Plan A atau B. Sedangkan ini adalah keputusan yang besar dan informasi masih kurang.
4) semasa ingin mematikan sebuah bom. Hanya tinggal dua wayar mau dipotong. Adakah wayar biru atau merah? Masa tiggal lagi 3 saat!

[3/2, 8:18 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff:

(1) kalau nak NST bawah kereta ke tepi dan NST. kalau ngak boleh, pilih aje jalannya tanpa berfikir-fikir dan tawakal.
(2) Minum aje apa yg kamu mahu minum jgn bikin gawat.
(3) & (4) Kalau ngak bisa NST, buat aje keputusan dan tawakal.

[3/2, 8:19 AM] Dzulkhairi: ๐Ÿ™๐Ÿผ๐Ÿ™๐Ÿผmakasih ustaz.. ๐ŸŒน๐Ÿธ๐Ÿง๐Ÿ”

[3/2, 8:22 AM] Dzulkhairi: Alhamdulillah much more clearer.. Syukran


Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

Artikel terkait:

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *