Q&A: PENGALAMAN RUHANI (TANGGA-TANGGA KE ILAHI) 2

Rio : Assalamualaikum ustadz, izin bertanya.

Dulu, saya mengira hadits mendekat pada Allah sejengkal, sehasta, sedepa, itu hanya metaphorical atau perumpamaan saja Ustadz.

Setelah belajar dengan ustadz, baru saya paham bahwa mendekat sejengkal, sehasta, sedepa, itu ada reality-nya. Ingatan kita memang bisa difokuskan dan didorong naik sejengkal, sehasta, sedepa.

nah… kalau istilah mendekat dengan berjalan,  dalam pandangan ilmu makrifat ini seperti apa ustadz? apa ada reality spiritualnya juga?

Allah berfirman: “Jika seorang hamba mendekatkan diri kepada-Ku sejengkal, maka Aku akan mendekat kepadanya sehasta, jika ia mendekatkan diri kepada-Ku sehasta maka Aku mendekat kepadanya sedepa, dan jika ia mendekatkan diri kepada-Ku dengan berjalan maka Aku akan mendatanginya dengan berlari.” (HR. Bukhari: 6982 )

Ustadz Hussien Abd Latiff: Ada dua cara Dzikrullah:
1. Ada yg boleh terus sedepa tanpa mengalami tanda-tanda vertigo.
2. Ada yg hanya boleh secara perlahan, kerana kalau cepat akan mendapat tanda-tanda vertigo.
Cara 2 itulah yg kamu tanyakan.

Rio : Terimakasih ustadz 😊🙏🏼 Ternyata memang ada cara “berjalan”.

Bayu Teguh Prakoso: Jalur cepat dan jalur lambat ini apakah dipengaruhi oleh kebersihan hati dan amal ibadah kita atau murni hak Allah Swt .. tanpa ikut campur usaha/ihtiar manusianya ..?

Ustadz Hussien Abd Latiff: Bayu, semua udah ditulis.

Bayu Teguh Prakoso: Hatur nuhun ustadz 🙏🏽, semua dituliskan dalam LM dan kita tdk akan pernah tahu kita mendapatkan jalan cepat atau lambat .. yaa lakukan saja yaa ustadz sambil tunggu sambutan Nya .., betul begitu kah ustadz?

Ustadz Hussien Abd Latiff: Benar Bayu. Satu ketika seorang sahabat berrtanya kpd Rasulullah saw bahawa kalau semua udah ditulis maka adalah lebih baik kita pasrah sahaja. Rasulullah saw menjawab supaya jangan begitu tetapi hendaklah kita hidup macam biasa.

Bayu Teguh Prakoso: Alhamdulillah , hatur nuhun ustadz 🙏🏽

Rio: Ustadz. Kenapa macam ada kesambungan ya ustadz?

Pertanyaan bang Teguh tentang Vertigo.

Jawaban ustadz tentang pertanyaan saya mengenai dzikrullah dengan “berjalan”.

Lalu pesan ustadz pada Haji Rusli bahwa dia picks the wrong method. Harusnya dia “berjalan” bukan dipaksa naik.

Lalu baru saja Ada Bang Ian bertanya pada saya, kenapa dia dzikrullah tak pernah rasa vertigo? Dia mengira caranya salah. Langsung saya forward jawaban ustadz bahwa dia tidak salah. Dia pakai method relax atau “berjalan”

Ustadz Hussien Abd Latiff: Allah swt operates in a.mysterious way maksudnya bahawa tiada yg faham bagaimana Allah swt melaksanakan KekuasaanNya. “IQRA”,Allah swt mengajar manusia apa yg tidak.diketahui oleh mereka.

Rio : Terimakasih ustadz 🙏🏼

Ibrahim Hashim: BENAR Ustaz, segala dari Allah itu penuh “mysterious” atau KEAJAIBAN dengan RAHSIA NYA tak siapa boleh menduganya.
Subhanallah


Jah : Assalamualaikum Ustadz sy ingin melaporkan the miracle of your teaching terhadap Rusli (Haji Rusli yang sedang sakit)

Pd Hari pertama sy bacakan Bab makrifatullah dia pandang sahaja dgn riak muka bahawa dia faham Dan bila pd Bab ibadah dia ikut zikir “Allah” dgn suara yg tidak jelas bunyinya dari mulutnya cuma iramanya spt sebutan Allah, but come pd Hari ke dua bila sy baca Bab makrifatullah Serta beri sedikit elaboration dia menjawab dgn kata kata yg tidak jelas perkataan nya but sy faham dia menjawab kata kata sy APB sampai Bab ibadah sy jelaskan mengapa Kita perlu ingat kpd Allah dia terus bermuka sedih Dan menangis hingga keluar air mata sy pujuknya Dan teruskan Zikrullah lalu dia ikut dgn suara yg kuat Dan terkeluar sekali perkataan Allah yg sangat jelas didengar dia terus lagi menanggis hingga.

Kali ke tiga selepas itu dia kepenatan Dan terus tertidor

Benarlah kata Ustsz ilmu itu telah Ada pd nya Dan dia hanya terlupa akibat penyakitnya Dan kuasa Zikrullah yg dapat menggegar Hati nya Alhamdulillah Serta Syukur kpd Allah swt Amin Ribuan terima Kasih atas bimbingan Ustaz InyaAllah sy akan teruskan lagi

Ustadz Hussien Abd Latiff: Wlkm slm Jah. Alhamdulillah, usaha terus untuk melibatkan (Continuous Engagement atau CE)nya dalam terapi ini kerana ini akan membina kembali tenaga batinnya yg udah roboh dan sedang berada ditahap yg rendah.

Dengan CE, kekuatan batinnya akan bertambah sehingga dia, dengan izin Allah swt, dari dalam dapat jalan keluar dari kesusahannya. Sesuai dengan firman Allah swt bahawa orang yg bertakwa kepadaNya akan Dia beri jalan keluar dari kesusahannya dan rezki yg tidak disangka datangnya.

Jah, pls note ada dua cara Dzikrullah:
1. Ada yg boleh terus Naik sedepa tanpa mengalami tanda-tanda vertigo (muntah, pening, pusing, demam dll)
2. Ada yg hanya boleh Naik secara perlahan kerana kalau cepat akan mendapat tanda-tanda vertigo.

Explain to him when you ask him to dzikrullah so that he will not be exasperated in the event, he picks the wrong one.

Ibrahim Hashim: Alhamdulillah terima kasih Ustaz yang kami kasihi, amat Penting dan Mahal perkataan “exasperated” untuk kita semua. Makna nya tidak lakukan dalam paksa-marah/geram tetapi relax-pleasing atau proses yang tenang dan sabar serta berserah dan redha atas segalanya dengan terus beristiqamah mengingati Allah sepenuhnya.
Subhanallah

Ustadz Hussien Abd Latiff: Alhamdulillah, makasih prof. I am lost for the malay explanation of exasperated.

Ibrahim Hashim: Alhamdulillah terima kasih Ustaz yang dikasihi terus beri kami pencerahan yang sungguh bermakna. ❤❤❤

Ustadz Hussien Abd Latiff: Aslkm Jah. Apabila kamu bawa Rusli “Naik”, 2 perkara kamu mesti tekankan kepadanya:
1. Hendaklah dia Naik dengan  keadaan relak.
2. Semasa Naik relakkan badan 100% atau Tidurkan badan. ini dapat loosen-up dia punya tense muscles yg dialaminya sekarang.

Ini sesuai dgn hadith yg bermaksud, “Mataku tidur, hatiku tidak.”

 


Artikel terkait :


Catatan: Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *