Q&A: TENTANG FANA DAN AHLI MAKRIFAT

21/09/17 08.19.45: admin: Ustadz. Ada pertanyaan dari web
AHMAD JAMIL BIN ARIFFIN

Asalamualaikum ayah, pak admin dan sahabat sekalian.anak ada 2 soalan ingin nanya sama ayah.

1. perlukah ahli makrifat mencapai dan merasai kefanaan atau fana dengan usaha kita sendiri melalui latihan NST dan ROC atau rasa fana ini diberi oleh Allah s.w.t sebagai anugerah tanpa usaha melalui latihan?

2. kedua..Apakah tanda2 yang bisa di mengerti oleh ahli makrifat yang udah dipilih oleh Allah s.w.t untuk masuk ke dalam jamaahnya.Makasih ayah,pak admin dan sahabat2 amin…

21/09/17 10.06.57: Ustadz Hussien Abd Latiff:

1. Kefanaan bagi orang yg dipilih berlaku serta merta dan kekal, kerana tugasan yg akan diberikan Allah swt kepadanya. seperti Rasulullah saw mahu menerima wahyu, dan bagi saya untuk menerima ilham bila-bila masa sahaja.

Kerana itu seperti sabda Rasulullah saw, ” Mataku tidur, Hatiku tidak”. Dan Siti Aishah rha ada berkata bahawa Rasulullah saw sentiasa mengingati Allah swt.
2. Ahli makrifat, adalah seperti Syeikh Abdul Qadir berkata, bahawa jangan kamu memanggil diri kamu ahli makrifat sebelum kamu mempunyai ilmu ini. Sesudah itu dan apabila dia merasa tenteram kerana selalu ROC maka dia akan dijemput oleh Allah swt masuk ke jemaah dengan hati yg puas lagi diredhai.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *