Q&A: MENGENAI BARZAKH DAN KUBUR

Atmaja, April 13, 2017 at 4:13 am :

Assalamu’alaikum ustadz.. dan Pak Admin.

Mohon penjelasannya..
1. Apakah alam barzakh itu sama dgn alam kubur??
2. Dijelaskan tadi ada jiwa2 yg diculik.. (belum masuk ke alam barzakh)1 apakah jiwa2 yg diculik itu bisa mengganggu manusia yg masih hidup?
3. Dijelaskan td bahwa selepas sakaratul maut jiwa kita tertolak ke pintu alam barzakh, dan apabila telah masuk tak bisa lagi campur dengan yang masih hidup, sebab ada sekat yg memisahkan. Lalu ada hadist yg berisi tentang “pertanyaan malaikat di alam kubur”…. bagaimana proses kejadian secara berurutan menurut ustadz?

Mohon penjelasannya.

Terimakasih. Assalamu’alaikum

4/14/17, 10:09 AM – Ustadz Hussien Abd Latiff:

Atmaja,
1. Mengikut ibnu Qayyim dalam bukunya “Roh”, bahawa “alam kubur”  itu adalah “alam bazakh”. Namun saya tidak begitu setuju kerana:
i. pintu alam bazakh hanya satu untuk semua iaitu “kematian”
ii. kebanyakan menerusi tingkap [jendela] mata ke3
iii. Ngak ada kubur dalam alam bazakh.
iv. Jiwa yg ada dalam kubur kerana “diculik” bukan berada dalam alam bazakh.1

2. Dalam kitab “Berdialog dgn jin” diterbitkan oleh Darul Syifaq, Malaysia,  ada jiwa “yg diculik”, sesudah 200 tahun “diculik” diperintah oleh Guru atau Mursyid mereka membantu manusia menjadi tukang dukun atau bomoh.

3. Berkenaan siksa kubur ada khilafiyah antara ulama kerana sebab-sebab berikut:
i. Ngak ada dalam kitab lama seperti Taurat dan Injil dan juga di dalam al Quran mencerita berkenaan siksa kubur. Tentang Firaun disebut di dalam al Quran, dia hanya ditunjuk pagi dan petang, tempatnya di Neraka. Tidak ada siksa kubur diceritakan baginya.
ii. Hadith tidak boleh melawan firman Allah swt yg menunjukan tiada siksa kubur.
iii. Semua hadith berkenaan siksa kubur adalah hadith ahad atau lemah.
iv. Kepercaayan kpd siksa kubur memberi masalah besar kpd agama kita kerana:
a. Ada dua hisab atau satu? Bilakah mereka yg mati dihisab kalau hanya ada satu Hari Hisab sahaja? Kalau belum dihisab mana bisa mereka disiksa?
b. Bila siksa kubur akan berakhir terutama umat-umat dahulu yg tidak beriman yg mati dalam zaman Nabi-nabi  mereka? Adakah mereka sampai sekarang disiksa?
c. Mereka yg mati dekat dgn kiamat untung kerana siksanya baru bermula udah selesai.
d. Kenapa mereka yg mati di medan perang sampai berminggu tidak dilihat disiksa?
e. Kenapa tidak di lihat ada siksa kubur apabila satu kajian dibuat dengan menaruh camera di dalam keranda si.mati sampai lebih dari seminggu.
f. Bagaimana mahu siksa orang kafirun yg bakar mayat mereka?
g. Di katakan lepas 7 tapak kita meninggal kubur si mati, di kembalikan rohnya ke jasadnya dan akan di soal mayat itu oleh malaikat. Apa guna kembalikan roh ke jasadnya tanpa nyawa (tetap mati) dan tanpa hati (tidak bisa memahami, melihat dan mendengar). Mesti di ingat Hati adalah komponen bebas tidak terikat pada roh.

Kini orang kafir berdakwa bahawa kalau seseorang itu masuk islam atau beragama Islam, maka:
1. Mereka akan kena siksa dua kali. Tidak seorang islam pun walaupun Nabi bisa gerenti tidak kena siksa kubur. Gerenti hanyalah hak Allah swt.
2. Orang kafir tidak kena siksa kubur kerana mayat udah dibakar.
3. Tuhan agama mereka lagi Maha Pengasih dan Penyayang daripada Tuhan orang Islam.
4. Tuhan orang Islam suka menyiksa.
(lihat buku tulisan mereka “2001 years of disbeliefs”)

4/14/17, 10:13 AM – Razalisenin: T.kasih atas penjelasan di atas ustaz

4/14/17, 10:16 AM – Mbak Sri Puji Astuti: Alhamdulillah.  Terimakasih atas penjelasannya Ustadz TH1🙏

4/14/17, 7:12 AM – Mansyursyah : Menambahkan pertanyaan ustadz , apakah jiwa yang tertolak itu bisa masuk atau menjelma ke hewan-hewan atau ke manusia ustadz?1 Dan kalo ada kita lihat ada orang yg bercakap suaranya seperti orang yg sdh arwah itu apa ustadz?

4/14/17, 10:17 AM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Pak mansur, udah dijawab banyak kali itu adalah Qarin.
Dalam Islam tiada reincarnation ataupun hulul.

Juga fahaman “insanul kamil” selain dari Rasulullah saw ditolak, iaitu apabila roh Rasulullah saw meresap ke jasad seseorang maka orang itu menjadi insanul kamil.2

Sebabnya kita boleh contohkan Rasulullah saw seperti Masjidi Haram (Suci lagi bersih) dan kita sebagai Public Toilet (kotor lagi bermaksiat).  Adakah munasabah [adakah masuk akal / pantas ?] Masjidil Haram dimasukkan  ke dalam Public Toilet?

4/14/17, 10:24 AM – Razalisenin: Benar ustaz..

4/14/17, 10:32 AM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Dalam zaman Rasulullah saw ada seorang sahabat menjerit-jerit bahawa dirinya  adalah munafik. Bila ditanya kenapa dia berkata begitu, dia menjawab bahawa bila bersama-sama Rasulullah saw dia rasa imannya sangat tinggi tapi bila berjauhan dengan Rasulullah saw imannya menjadi seperti orang biasa. Bila disampaikan kpd Rasulullah saw, baginda menjawab bahawa begitulah keadaan kita manusia kerana kita bukan malaikat.3

Dan inilah mereka yg Rasulullah saw bersabda bahawa sebaik-baik umat adalah di zamanku, zaman selepas mereka dan zaman selepas mereka.4

Kerana itu saya contohkan kita yg berada jauh sesudah 3 generasi yg disebut oleh Rasulullah saw sbg “public toilet” (kotor lagi bermaksiat)

4/14/17, 10:38 AM – Mansyursyah : Terima kasih ustadz pengajarannya.

References:

1.
Mengenai jiwa-jiwa yang “diculik” sebelum masuk ke barzakh, karena semasa hidupnya pernah membuat perjanjian dengan syaitan. Bisa dibaca pada tautan berikut http://yamasindonesia.org/qa-jangan-membuat-perjanjian-dengan-syaitan/.
2.
Bersinambungan dengan Nur Muhammad, adalah konsep “Insanul kamil”, yaitu manusia yang sempurna. Konsep insanul kamil telah dikenalkan di dalam Tasawuf Jalan Wali-wali oleh Abdul Karim Jili, yang berpandangan bahawa seseorang boleh mencapai taraf insanul kamil sekiranya dirinya diserap oleh Roh Muhammad. (Haji Muhammad Bukhari Lubis, The Ocean Of Unity, 86 (1993)). Dr Yusof Al Qhardawi dalam kitab Fatawa Muasirah berpendapat  bahawa ahadith berkenaan Nur Muhammad tidak sabit, tidak betul dan tidak boleh dipegangi sebagai Akidah: Mahmood B Daud,Akidah Ahli Sunnah Wa Al Jama’ah, 110 (1996).
3.
“Saya pernah berjumpa dengan Abu Bakar dan ia berkata kepada saya; ’Bagaimanakah keadaanmu ya Hanzhalah? ’ Saya (Hanzhalah) menjawab; “Hanzhalah telah menjadi orang munafik.” Abu Bakar terperanjat seraya berkata; ’Subhanallah, apa maksud ucapanmu tadi hai Hanzhalah? ’ Saya menjawab; “Ketahuilah olehmu hai Abu Bakar, ketika kami berada di sisi Rasulullah, beliau sering mengingatkan kami tentang siksa neraka dan nikmat surga hingga seolah-olah kami melihatnya dengan mata kepala kami sendiri. Akan tetapi, ketika kami keluar dari sisi Rasulullah, maka kami pun berlaku kasar dan jahat kepada isteri dan anak-anak kami serta sering melakukan perbuatan yang tidak berguna. Jadi, kami ini sering lengah.” Abu Bakar berkata; “Demi Allah, kami juga sering berbuat seperti itu hai Hanzhalah.” Kemudian saya dan Abu Bakar pergi menuju ke rumah Rasulullah shallallahu ’alaihi wasallam. Sesampainya di sana, saya berkata; “Ya Rasulullah, Hanzhalah telah menjadi munafik.” Rasulullah shallallahu ’alaihi wasallam bertanya: ’Apa maksudmu hai Hanzhalah? ’ Saya meneruskan ucapan saya; “Ya Rasulullah, ketika saya berada di sisi engkau, kemudian engkau menerangkan kepada saya tentang siksa neraka dan nikmat surga, seolah-olah saya melihatnya dengan mata kepala saya sendiri. Akan tetapi, ketika saya telah keluar dari sisi engkau, maka saya pun berlaku kasar kepada istri dan anak-anak saya serta sering melakukan perbuatan yang tidak berguna. Jadi saya sering bersikap Iengah.” Mendengar pernyataan tersebut, Rasulullah shallallahu ’alaihi wasallam bersabda: “Demi Dzat yang jiwaku ditangan-Nya, sungguh jika kamu senantiasa menetapi apa yang kamu lakukan ketika kamu berada di sisiku dan ketika kamu berzikir, niscaya para malaikat akan menjabat tanganmu dalam setiap langkah dan perjalananmu. Tetapi, tentunya yang demikian itu dilakukan sedikit demi sedikit (dari waktu-kewaktu, secara berkala, tidak spontanitas).” Beliau mengulangi kata-kata itu tiga kali. (HR. Muslim: 4937.
4.
“Sebaik-baik kalian adalah orang yang hidup pada masaku (periode sahabat), kemudian orang-orang pada masa berikutnya (Tabi’in), kemudian orang-orang pada masa berikutnya (Tabi’ut tabi’in).” (HR. Bukhari: 5948).

Catatan: Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

Artikel terkait:

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *