Q&A: JANGAN MEMBUAT PERJANJIAN DENGAN SYAITAN

4/12/17, 6:14 AM – Mbak Sri Puji Astuti: Maaf…Ustadz kalau tidak silap dulu Ustadz pernah cerita kalau ada salah satu anggota keluarga Ustadz yang masih dikampung2 roh (belum masuk alam barzakh karena masuk dalam kumpulan guru yang dianutnya semasa didunia).

Lalu Ustadz (dengan keluar roh [OOBE / Out Of Body Experience] ) masuk ke kampung itu dan mengatakan itu bukan alam barzakh. Keluarga Ustadz awalnya nggak percaya dan malah marah. Ada 3 kali Ustadz datangi dan akhirnya mau beranjak untuk pergi ke alam barzakh.  Mohon penjelasan Ustadz mengenai hal ini. 🙏🙏

4/12/17, 6:29 AM – Mbak Sri Puji Astuti: Orang yang bersekutu dengan jin dan kuncu-kuncunya banyak pendapat bahwa amal orang yang bersekutu itu akan dihadang oleh jin yang bersekutu dengannya? Dan roh orang yang bersekutu itu masuk ke kampung2 roh(bukan alam barzakh ). Mohon penjelasan Ustadz TH1. Terimakasih 🙏

4/12/17, 6:31 AM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Siapa yg berjanji dengan syaitan, akan syaitan datang ambil jiwanya pada masa dia sakaratul maut dan berada di depan pintu alam bazakh. Maka dia kan jadi hamba syaitan hingga hari kiamat.

Begitu juga siapa berjanji dengan mursyidnya untuk ikut mursyidnya semasa matinya maka “mursyidnya” (mungkin syaitan yg menyerupa) akan mengambil jiwanya pada masa jiwanya berada didepan pintu alam bazakh.

Jiwa mereka akan dihimpunkan didalam kubur “mursyidnya” dan akan menjadi orang suruhan “mursyidnya” hingga hari kiamat.

4/12/17, 6:32 AM – Mbak Sri Puji Astuti: Terimakasih atas penjelasannya Ustadz TH1🙏

4/12/17, 6:33 AM – Yusdeka Putra: Terima kasih Ustadz. Jadi clear

4/12/17, 6:33 AM – Mbak Sri Puji Astuti: Jiwa yang dihadang syaitan apakah akan menjadi roh gentayangan? Atau yang gentayangan itu qorin?

4/12/17, 6:44 AM – Dzulkhairi: Ustaz, utk orang2 yg jiwa mereka bakal dikidnap [diambil / diculik] di pintu barzakh adakah mereka boleh memilih tidak ikut syaitan atau mursyid mereka dan terus masuk ke alam barzakh? Bagaimana jika dalam jemaah kita ada orang2 yg pernah mengambil baiat tarikat suatu masa dahulu. Adakah mereka akan diambil juga?

4/12/17, 6:55 AM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Dzul datang kpd saya dan bersumpah syariah melepaskan janji yg dibuat dgn mursyid dahulu didepan saya sebagai saksi.

4/12/17, 6:59 AM – Zaiton: Bila jiwa di adang oleh shaitan yg mereka telah buat perjanjian tak kira aper lah ! karen ke, guru nya ke ! apabila seseorang itu sudah bertaubat aper masih ke ia di kidnap oleh shaitan apa aturan nya begitu? bukan kah itu semua dari dzat nya juga bagaimana dengan ayat ini (rahmat ku mendahului kemurkaan ku ) bukankah ia maha segala juga pengaseh lagi mengampuni ! mohon pencerahan ustaz🙏🙏🙏

4/12/17, 7:06 AM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Berkenaan RahmatNya mendahului kemurkaanNya kita akan lihat dengan jelas dihari kemudian bukan di dunia atau di alam bazakh.

Tentang taubat, kalau dgn mursyid boleh dilepaskan tapi dgn syaitan mereka akan menyiksa kamu apabila kamu menyatakan kamu tidak mahu akur kpd penjanjian dgn mereka.

4/12/17, 7:08 AM – Zaiton: Terima kasih faham ustaz  👍

4/12/17, 7:15 AM – Azri Acong: Kalau begitu ustaz, Kalau keturunan yg mempunyai SAKA 1  maka anak cucu mereka akan diseksa kalau mereka tak mahu akur.

4/12/17, 7:18 AM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Acong, adakah anak cucu dia berjanji akan jadi hamba mereka (syaitan) sebelum mati?

4/12/17, 7:20 AM – Azri Acong: Tak ustaz…😊

4/12/17, 7:21 AM – Azri Acong: 🙏

4/12/17, 7:22 AM – Ustadz Hussien Abd Latiff: acong, kalau tidak ada perjanjian, akan diganggu tapi kalau terus tidak dilayan mereka akan pergi.

4/12/17, 7:24 AM – Azri Acong: Terima Kasih Ustaz diatas penjelasan ini.

4/12/17, 7:25 AM – Rio : Assalamualaikum ustadz. Maaf baru bergabung.baru tiba di kantor.

Bagaimana dengan orang yang dahulunya pernah baca2 wirid ustadz? Tak ada baiat tapi dia pernah wirid2. Adakah itu juga akan dikidnap? [diperbudak / diculik oleh syaitan setelah meninggal, tidak bisa masuk ke alam barzakh]

4/12/17, 7:30 AM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Rio, tidak ada penjanjian, tidak akan dikidnap

4/12/17, 7:30 AM – Dzulkhairi: Makasih ustaz atas penerangannya dan caranya

4/12/17, 7:30 AM – Rio : Alhamdulillah 😁🙏🏼

4/12/17, 8:06 AM – Mujiburrahman: Bolehkan saya juga berjanji didepan ustadz. Khawatir saya juga ada saka 1 . Meskti tak pernah berbaiat atau berjanji dngn mursyid. Untuk memastikan sama ada [apakah] saya ada saka 1 atau tidak ustadz. Bagaimana cara mengetahuinya ?

4/12/17, 8:09 AM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Mujib, saka 1  tidak boleh [tidak bisa] buang dengan sumpah Syariah. Kamu mesti menolaknya apabila makhluk pemeliharaan keluarga datang kpdmu

4/12/17, 8:09 AM – Mujiburrahman: Siap ustadz. Brti jika swaktu2 datang. Kita tolak ustadz

4/12/17, 8:16 AM – Syofian Husin: Bagaimana dg mantera2 dan susuk, apa perlu juga pembersihannya ustadz….?

4/12/17, 8:19 AM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Pak Syofian apabila berpaut kpd Allah swt mantera mesti dibuang.
Susuk dibuang oleh gurunya ataupun mengikut caranya dibuang 

4/12/17, 8:19 AM – Syofian Husin: Oh.. Terimakasih  Ustadz…. 😭😭

4/12/17, 8:21 AM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Kalau ada berjanji menunggu guru datang ambil semasa sakaratul maut, ini mesti dilepaskan. Kalau ngak ada tidak payah [tidak usah] ambil sumpah syariah. [maksudnya, jika sebelumnya ada yang pernah baiat dan berjanji menunggu guru mursyidnya untuk datang saat sakaratul maut, maka baiat ini harus dibatalkan dengan cara bersumpah syariah membatalkan baiat itu di hadapan saksi]


Catatan: Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

1.
“Saka”, adalah Jin peliharaan turun temurun. .

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

5 Responses

 1. Atmaja says:

  Assalamu’alaikum ustadz.. dan Pak Admin.

  Mohon penjelasannya..
  1. Apakah alam barzakh itu sama dgn alam kubur??
  2. Dijelaskan td ada jiwa2 yg diculik.. (belum masuk ke alam barzakh)..
  apakah jiwa2 yg diculik itu bisa mengganggu manusia yg masih hidup??
  3. Dijelaskan td bahwa selepas sakaratul maut jiwa kita tertolak ke pintu alam barzakh.. dan apabila telah masuk tak bisa lg campur dgn yg masih hidup.. sebab ada sekat yg memisahkan.. lalu ada hadist yg berisi tentang “pertanyaan malaikat di alam kubur.. “.. bagaimana proses kejadian secara berurutan menurut ustadz..??
  Mohon penjelasannya..
  Terimakasih.. Assalamu’alaikum..

 2. Atmaja says:

  Masih menunggu jawaban.. 🙂

  • YAMAS says:

   4/14/17, 10:09 AM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Atmaja,
   1. Mengikut ibnu Qayyim dalam bukunya “Roh”, bahawa “alam kubur” itu adalah “alam bazakh”. Namun saya tidak begitu setuju kerana:
   i. pintu alam bazakh hanya satu untuk semua iaitu “kematian”
   ii. kebanyakan menerusi tingkap mata ke3
   iii. Ngak ada kubur dalam alam bazakh.
   iv. Jiwa yg ada dalam kubur kerana “diculik bukan berada dalam alam bazakh.

   2. Dalam kitab “Berdialog dgn jin” diterbitkan oleh Darul Syifaq, Malaysia, ada jiwa “yg diculik” sesudah 200 tahun “diculik” diperintah oleh Guru atau Mursyid mereka membantu manusia menjadi tukang dukun atau bomoh.

   3. Berkenaan siksa kubur ada khilafiyah antara ulama kerana sebab-sebab berikut:
   i. Ngak ada dalam kitab lama seperti Taurat dan Injil dan juga di dalam al Quran mencerita berkenaan siksa kubur. Tentang Firaun disebut di dalam al Quran, dia hanya ditunjuk pagi dan petang, tempatnya di Neraka. Tidak ada siksa kubur diceritakan baginya.
   ii. Hadith tidak boleh melawan firman Allah swt yg menunjukan tiada siksa kubur.
   iii. Semua hadith berkenaan siksa kubur adalah hadith ahad atau lemah.
   iv. Kepercaayn kpd siksa kubur memberi masalah besar kpd agama kita kerana:
   a. Ada dua hisab atau satu? Bilakah mereka yg mati dihisab kalau hanya ada satu Hari Hisab sahaja? Kalau belum dihisab mana bisa mereka disiksa?
   b. Bila siksa kubur akan berakhir terutama umat-umat dahulu yg tidak beriman yg mati dalam zaman Nabi-nabi mereka? Adakah mereka sampai sekarang disiksa?
   c. Mereka yg mati dekat dgn kiamat untung kerana siksanya baru bermula udah selesai.
   d. Kenapa mereka yg mati di medan perang sampai berminggu tidak dilihat disiksa?
   e. Kenapa tidak di lihat ada siksa kubur apabila satu kajian dibuat dengan menaruh camera di dalam keranda si.mati sampai lebih dari seminggu.
   f. Bagaimana mahu siksa orang kafirun yg bakar mayat mereka?
   g. Di katakan lepas 7 tapak kita meninggal kubur si mati, di kembalikan rohnya ke jasadnya dan akan di soal mayat itu oleh malaikat. Apa guna kembalikan roh ke jasadnya tanpa nyawa (tetap mati) dan tanpa hati (tidak bisa memahami, melihat dan mendengar). Mesti di ingat Hati adalah komponen bebas tidak terikat pada roh.

   Kini orang kafir berdakwa bahawa kalau seseorang itu masuk islam atau beragama Islam, maka:
   1. Mereka akan kena siksa dua kali. Tidak seorang islam pun walaupun Nabi bisa gerenti tidak kena siksa kubur. Gerenti hanyalah hak Allah swt.
   2. Orang kafir tidak kena siksa kubur kerana mayat udah dibakar.
   3. Tuhan agama mereka lagi Maha Pengasih dan Penyayang daripada Tuhan orang Islam.
   4. Tuhan orang Islam suka menyiksa.(lihat buku tulisan mereka “2001 years of disbeliefs”)

 3. Atmaja says:

  Alhamdulillah..
  Terimakasih atas penjelasannya..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *