Q&A: KEFAHAMAN

[5:56 AM, 10/20/2017] Ustadz Hussien Abd Latiff: Anakku, hari ini insya-Allah, Ayah akan memperkatakan berkenaan KEFAHAMAN.

1. Ke Esaan Allah swt.

Ke EsaanNya bukan sahaja meliputi KewujudanNya dan KekuasaanNya bahkan kpd KemilikanNya dll. Di sini Ayah nak perkatakan berkenaan milikNya atas ciptaanNya iaitu Manusia. Manusia diciptakan lengkap dengan rupa dan ragam mereka sekali sebagai satu pakej (package )kerana tidak satupun Allah swt lupakan. Ini menjadi Takdir mereka.

Seperti kilang-kilang kereta (Honda, Toyota, Mitsubishi, Hyundai, Citreon,Mercedes dll) , mereka mengeluarkan kereta masing-masing cukup lengkap dengan sistem tertentu masing-masing.

Sesudah Allah swt ciptakan manusia maka mereka semua dikeluarkan melalui Pintu Kelahiran melainkan Nabi Adam as dan Siti Hawa.

Begitu juga dengan kereta, apabila udah siap diedarkan melalui pengedarnya seperti Cycle & Carriage, Borneo Motor dll.

Yang Ayah mahu kalian faham bahawa apabila kereta yg kalian beli mempunyai masalah dengan sistem ataupun perbuatannya maka yang MESTI dipersalahkan ialah Kilang yg mengeluarkan kereta itu bukan pengedarnya.

Begitu juga, kalau ada masalah dengan manusia yg dilahirkan seperti dia membesar menjadi penyamun, kafir, pengotor, bengis, hodoh dll.maka persalahkan Pembuat mereka ( Allah swt) bukan yg melahirkan mereka (ibu-bapa mereka).

Oh diperkatan bahawa manusia itu ada Minda. Benar tetapi Minda memerlukan Perisian(software)dan software ini udah dimasukkan semasa diciptakan dan menjadi Takdir ciptaan itu. Kerana itu, Allah swt berfirman bahawa rencanaNya teguh dan tidak akan ada perubahan dalam ketetapanNya. Rasulullah saw pula ada bersabda bahawa kalau kita tidak mahu menerima Takdir maka kita belum beriman

Begitu juga dengan kereta, mereka juga mempunyai sistem komputer dan ini udah direncanakan (program)semasa dibina. Maka kalau udah diprogram bisa mencapai kelajuan 100 bsj maka kereta itu ngak bisa melebihi kelajuan maksima.itu.

Justeru itu, kalian tidak bisa memarahi ibu dan bapa yg melahirkan kerana kelakuan jelek anak-anak mereka. Ini adalah kerana mereka dilahirkan dengan Takdir (program)sedemikian. Perkara ini jelas apabila berkait dengan binatang. Kita tidak memarahi ibu-bapa binatang itu kerana melahir anak-anak mereka yg berkelakuan jelek lagi kotor.

Yang Ayah nak sampaikan berawaslah anakku yg Ayah kasihi bahawa apabila kamu menghina manusia maka sebenarnya kamu udah menghina Allah swt. Perbuatan ini dekat dengan SYIRIK. Dalam buku, ”2001 years of disbeliefs”, banyak yang memarahi Allah swt kerananya menjadikan penjenayah, pembunuh, perogol, kanker, luekamia, peperangan, bencana dll. Mereka.semua adalah murtad dan athiest yg memprotes kepada keEsaan Allah swt ke atas milikNya.

Sedarilah anakku yg Ayah sayangi bahawa apabila kamu memarahi sesama manusia kerana ragam, rupa atau perbuatan mereka maka kamu sebenarnya dgn tidak secara langsung memprotes terhadap Allah swt kerana ciptaanNya. Ini meniraikan Rasa tidak puas hati kepada Allah swt atas perbuatanNya dan ini dekat dgn SYIRIK.

[6:14 AM, 10/20/2017] Mbak Sri Puji Astuti:  Alhamdulillah terimakasih Ustadz TH1 atas peringatannya. Kadang kita lupa…dan bahkan tidak menyadari..

[6:21 AM, 10/20/2017] Ibu Elsy:  Allahu Akbar…
Khilaf… ustadz… ingat… khilaf… ingat lagi… khilaf lagi…
Jazaakallah khairan katsiran…

[6:35 AM, 10/20/2017] S Rohani: Alhamdulillah.. Trima kaseh Ustaz..

[6:51 AM, 10/20/2017] Asmady Kabisa: Alhamdulillah Ustaz, penjelasan ini menghalusi permasalahan yg ada.

[7:47 AM, 10/20/2017] Ahmad Saifudin: Sodaqta Ayah, alhamdulillah semakin dalam rasanya anak paham, terimakasih

[7:50 AM, 10/20/2017] Ibrahim Hashim: Alhamdulillah terima kasih Ustaz yang dikasihi satu analogi “kilang kereta” yang tepat dan amat jelas sekali mengenai kejadian atau segala sesuatu adalah CiptaanNYA, “Manusia dan Sekelian Alam” adalah milikNYA. Subhanallahi
Walhamdulillahi
Wala Ilaha Ilallahu
AllhuAkbar

[8:33 AM, 10/20/2017] Zaiton: Subhanallah Alhamdulillah Allahu Akbar  Berbanyak terima kasih Ustaz membawa kita kpd kesedaran sebenar nya…..Jazakallahu khair

[9:10 AM, 10/20/2017] Winanto: Terimakasih Ustadz, semoga kami bisa selalu mengingati pesan2 ayah yang sangat bermanfaat.

Ustadz bagaimana sikap saya kalau didepan mata ada yang menurut saya dia sedang berbuat salah?

[9:24 AM, 10/20/2017] Ibrahim Hashim: Maaf sahabatku “kita” telah di ingatkan Ustaz yang dikasihi bahawa “saya” dan “dia” juga hanya kereta dari buatan Kilang semata mata. Yang perlu difaham makna “Ke Esaan Allah SWT” dan “Dekat dengan Syirik”.
Soalannya “Wujud kah kita?”
Subhanallah.

[9:26 AM, 10/20/2017] Syofian Husin: Ya… Benar sahabatku.

[9:26 AM, 10/20/2017] Ibrahim Hashim: Kita tunggu jawapan dari Ustaz yang dikasihi.

[9:28 AM, 10/20/2017] Luli Alaydrus: Masyallah perumpaan yg simple dan mudah di mengerti…. Alhamdulillah.

[10:12 AM, 10/20/2017] Admin: Beberapa Syarahan ustadz yang lalu-lalu, berkait dengan prinsip “diam”. Barangkali bermanfaat. Ustadz kata kita harus lihat situasi kondisi, adakah sesuatu berkait langsung dengan kita atau tidak. adakah yang diuji mendatangi kita meminta nasihat atau tidak?

Syarahan berkaitan dengan praktik “Diam”


note : Bahasan dalam artikel ini berkaitan erat dengan bahasan sebelumnya mengenai “praktik diam”, silakan baca kembali syarahan sebelumnya agar menghindari kesalahpahaman. 


Catatan: Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *