Q&A: MELIHAT DARI “PINTU DEPAN” DAN “PINTU BELAKANG”

[2/28, 9:15 AM] Urep: Apakah sama maksudnya firman Allah ..tidak ku jadikan jin dan manusia melainkan semata2 utk beribadat…..

[2/28, 10:13 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Firman itu kalau dilihat dari pintu belakang tidak ada apa nak diterangkan tetapi kalau dari pintu depan, inilah:

1. Permulaan Drama Ilahi (the Intelligent Design). Baru-baru ini diakui oleh prof Michio Kaku (saintis terulung masa kini) bahawa semua sudah diatur dengan sempurna.

2. Maka disuruh iblis dan syaitan-syaitan kuncunya sujud kpd Adam kerana kita adalah Khalifah Allah swt. Tapi mereka enggan serta menyangsi (tidak confident/tidak ada kepercayaan) tentang keputusan Allah swt melantik kita menjadikan KhalifahNya.

3. Mereka dihalau dari syurga dan bersumpah akan mengoda kita dari kiri, kanan, depan & belakang supaya kita menjadi engkar dan tidak bersyukur.

4. Walaupun.mereka dapat menggoda hingga banyak manusia tidak beriman dan yg beriman masih melakukan dosa-dosa secara terang-terang, Allah swt menerusi demografi (proses kelahiran & kematian) menghilangkan orang-orang kafir dan akhirnya dunia menjadi dunia Islam. Maka sebahagian dari firman itu terlaksana,”Tidak dijadikan manusia melainkan untuk menyembahKu!”

5. Diberinya kita ilmu & kelengkapan kerana kitalah KhalifahNya yg diberi amanah untuk mengembalikan iblis & syaitan-syaitan menyembah Allah swt kembali. Kerana udah tiada nabi atau rasul yg baru. Rasulullah saw hataman nabi.

6. Apabila kita sudah bersedia maka ada firman di dalam al Quran mengarah kita berperang dengan syaitan-syaitan di langit dunia yang 9 mereka tetapi 1 kita (9:1 nisbah) supaya tiada fitnah lagi dan agama itu hanya untuk Allah swt.

7. Dengan ilmu dan kelengkapan yg canggih yg diajar kepada kita oleh Allah swt, kita dapat mengalahkan mereka dan kembalikan mereka menyembah Allah swt. Dengan ini, bahagian kedua firman itu terlaksana, :”Tidak Aku jadikan jin melainkan untuk menyembakKu!”

8. Maka iblis dan kuncu-kuncu diizinkan hidup hingga ke hari kiamat untuk menyaksikan ini yang pada masa yg sama membuktikan Allah Maha Bijaksana melantik kita sebagai KhalifahNya (yg dipertikaikan oleh iblis & kuncu-kuncunya). Ini sesuai dengan firmanNya yg ditujukan kpd iblis & sekutu-kutunya semasa mereka engkar tidak mahu sujud kpd Adam,”Aku tahu apa yang kau tidak tahu!”

[2/28, 10:25 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Kalau dari pintu belakang apa di kato:

1. Sebelum iblis jadi iblis siapa goda iblis.
2. Aku yg Zahir & Batin.
3. Semua udah terkumpul dalam kitab LM.
4. Semua ciptaan akan hidup mengikut LM tanpa ada perubahan. Justeru itu Dia berfirman bahawa rencanaNya teguh dan Sunnahtullah tidak akan berubah.
5. Semua berawal & berakhir melainkan Dia.
6. Sudah puas Dia bersandiwara maka Dia tammatkan sandiwara itu dan kembalilah Dia seperti Dia dahulu tidak bersandiwara, tunggal dan tidak dikenali.

[2/28, 10:27 AM] Badrol Sham: Subhanallah..

[2/28, 10:34 AM] rio : Alhamdulillah ustadz. dari penerangan ustadz lewat whatsapp dan ceramah pada Wisata Muhibbah, kita menjadi paham.

Adab melihat dari pintu depan: memandang Allah dengan sifat yang layak bagi-Nya. jangan sungsang. DIA memang ada cakap neraka, tapi jauh-jauh hari DIA sudah mengatakan bahwa rahmat-Nya mendahului kemurkaan-Nya.

Adab di pintu belakang: tidak memasukkan apa jua selain dari ingatan akan DIA, dalam minda kita. “ROC” di pintu belakang, hanya ada ingatan pada Allah. bahkan tidak memandang DIA lewat sifat-sifat kebesaran-Nya.

maturnuwun penjelasannya ustadz. Sekarang menjadi paham bedanya dua approach itu.

Dulu, saya “naik” tapi masih jugak pandang kebesaran DIA. padahal itu approach ibadah pintu depan. kalau pintu belakang. tak ade ape.

[2/28, 10:36 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Benar sahabatku Rio. Yasin hantar satu botol jus durian kpd Rio.

[2/28, 10:37 AM] Mansyursyah : Allah cakap neraka dan Allah cakap azab dan siksa bagi kafirun tapi tak ada karna rahmatnya mendahului murkanya kalo begitu utk apa Allah cakap ada neraka dan siksa nya ustadz bukankah itu sia2 aja

[2/28, 10:46 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Pak Mansyur, Dia hendak bersandiwara dengan DiriNya, ada masalah dengan kamu?
Untuk menjadi sia-sia mesti ada lebih dari satu wujud. Kalau hanya ada satu wujud iaitu Dia, lho macam mana kamu tahu sesuatu itu sia-sia?

[2/28, 10:47 AM] Mansyursyah : Perlu perenungan ustadz utk memahaminya , syukron ustadz

2/28, 10:52 AM] Suharjono : Asslm wr wb ustadz, terima kasih penjelasan mengenai hal itu🙏


[2/28, 11:07 AM] Ahmad Saifudin: Tanya lagi ustad TH1
Orang yang terkena doa dan berdoa, kemudian pengabulan atau jawaban atas doa itu apakah langsung dari Allah ataukah menerusi Loh Mahfuz. Mohon penjelasannya ustad.

[2/28, 11:11 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Semua udah dalam LM tidak satupun Dia lupakan!

[2/28, 11:13 AM] Mansyursyah : Ustadz Allah sebut dlm Al Quran Aku angkut kami di darat maupun dilaut.
Selalu disebut darat dan laut saja ustadz bgm dgn yg di udara ustadz

[2/28, 11:15 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Semua itu udah di cover (sentuh) dalam ayat,” Aku yg Zahir & Batin”

[2/28, 11:31 AM] Ahmad Saifudin: Subhanallah indaAllah faham ustad, maturnuwun sanget.

[2/28, 11:44 AM] Abdul Choliq : 🙏🙏🙏


 

Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

Artikel terkait:

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *