Q&A: SHALEH DALAM PANDANGAN MAKRIFATULLAH

Albert YAMAS: Assalamualaikum Ayah🙏. bolehkan anak mengajukan pertanyaan yang mendasar. Kemaren ayah menjelaskan pengertian Taqwa yang sangat begitu luas. boleh kah kali ini Ayah menjelaskan pula tentang berkenaan dengan Sholeh?

Ustadz Hussien Abd Latiff: Sholeh bererti baik. Bagi kita yang udah mengerti bahawa semua yang kita lihat tiada pengecualian adalah penzahiran Dzat iaitu Hakikat. Dan dari Hakikat kepada Makrifa,t kerana itu Dia berfirman bahawa bukan Muhammad yang membunuh, tetapi yang membunuh adalah Dia.

Apabila kita udah bisa menafikan segala sifat dan mengisbatkan Dzat maka hendaklah kita berbaik dengan kesemua ciptaan. Kerana di sebalik Hakikat ada Makrifat.

Ibu Elsy: Alhamdulillah semoga sampai jua di maqom itu
Jazaakallah khairan katsiran .. ustadz

Ustadz Hussien Abd Latiff: Maka shaleh bagi kita naungannya sangat luas kerana seperti firman Allah swt bahawa pada hari ini mata kamu udah tajam.


Catatan: Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *