Q&A: MENGENALI SIFAT DAN AF’AL-NYA

Luli Alydrus : Assalamualaikum ustad mohon dibetulkan klu ada yg blm pas, Apa kah betul pemahaman sy ustad… apa kah  yg di maksud oleh khidir berkata aku tidak berbuat atas kemauan ku artinya.. khidir tidak wujud.. yg wujud hanya Dzatnya.. tidak 1 pun Aku lupakan.. semua sdh siap sejak firman Kun.. semua adalah lakonan zdat…. apakah betul begitu ustad?… ada mata lihat ada telinga dengar mulut diam… buat tak tau.

Albert : Mohon titip pertanyaan dengan ayah.

Sewaktu baru mendapatkan ilmu makrifat ini, gegaran hati selalu takut, sedih. Seumpama contoh mau minum air terpandang dzatnya sehingga timbul rasa takut. Tapi setelah memahami bahwa yang diminum adalah dzatnya dan yg meminumpun dzatnya, seolah olah tiada berkesan atau berbekas terhadap diri ini.

Karna menyadari bahwa tiada kewujudan dalam diri ini. Apakah pemahaman seperti ini salah?

Kalau boleh dipersingkat…sewaktu mengenal kesemua ini adalah dzatnya yg sedikit dan merasa diri masih wujud baru merasakan rasa itu.

Tapi setelah menyadari bahwa diri ini pun tiada wujud, maka merasakan seumpama tiada apa apa. tiada sedih ataupun senang.

Ustadz Hussien Abd Latiff : Ini jawapan untuk Luli & B Albert.

1. Yang membawa gegaran ialah mengenal sifat-sifatNya. Namun ini tidak mencukupi kerana kalau kita tidak mengenal af’alnya maka kita masih di Pintu Depan. Kita masih belum boleh menerima atau faham kenapa berlaku musibah yg meragut banyak nyawa? Kenapa mesti ada miskin dan kaya? kenapa mesti ada jenayah? kenapa mesti ada kanker, leukamia dll?

2. Apabila kita memahami berkenaan af‘alNya bahawa Dia bersandiwara dengan DzatNya dan milikNya seratus peratus, serta kita tidak wujud maka.baru datang keredhaan dan ketenteraman. Justeru itu, tiada gegaran.

3. Yang tinggal, masuk pintu belakang, ROC. Seperti Syeikh Abdul Qadir Al.Jilani berkata supaya kita masuk bilik khalwat kita bersendirian dan tinggal yg lain di luar. Semasa itu hendaklah kita -selain dari Dzikrullah- menjalankan ibadah-ibadah sunnah Serta hendaklah kita berpuas hati dengan keadaan atau kedudukan kita, sehingga kita dinaiktarafkan oleh Ilahi.

Luli Alaydrus : Terima kasih ustad. Menjadi lebih paham berkenaan dengan keredhaan

Ustad apakah keadaan pintu belakang itu ketika pikiran mulai kena pikir, dan saat itu selalu ada perintah dari dalam minda ingat Allah, dan otomatis ketika itu terjadi pikiran kosong, dan menjadi sangat rilex menonton sandiwaraNya, sadar seratus beratus semua hak Dia, dan jg tentram seperti ketika ROC/dzikrullah, dan keadaan itu selalu berulang2 terjadi apabila ketika kena fikir… apa itu termasuk keadaan pintu belakang ustad?

Ustadz Hussien Abdul Latiff : Pintu Belakang ibarat seseorang yg duduk di.lantai satu tapi mindanya ada di lantai dua mengingati anak kecilnya yang sedang sakit yg tidur di bilik di lantai dua.

Luli Alaydrus : Inshallah paham ustadz


Catatan: Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

1 Response

 1. Abd. Zulkhairi says:

  Assalamualaikum ustaz. Jika melihat dari pintu depan seperti semua yang berlaku adalah mengikut hukum alam .”Law of Nature”. Contohnya ibu nabi isa, Maryam diperintahkan untuk menggoncang pohon tamar untuk mendapatkan makanan. Maryam perlu mengikut proses hukum alam. Menggoncang pohon tamar itu yang saya maksudkan “hukum alam”.

  Dari sudut agama, Allah telah menetapkan islam adalah agama yang betul dan selain islam adalah agama yang tidak betul. “Law Of Nature” ialah agama islam adalah yang betul.

  Jika dilihat dari pintu belakang. Orang islam dan orang kafir tiada beza. Semuanya adalah zat yang berinteraksi mengikut ketetapannya di Loh Mahfuz berteraskan “Law of Nature”. Cuma kalau ditanya apakah agama yang betul? Islam lah agama yang betul. Sebab “Law of Nature” islam adalah agama yang betul.

  Berkenaan dengan setiap kejadian pasti ada hikmah disebaliknya. Pandangan dari sudut sains perlu digunakan supaya kejadian atau sedikit pergerakan dari sebesar-besar kejadian hingga sekecil-kecil atom, result nya boleh dilihat.

  Setiap kejadian atau pergerakan mempunyai hikmah yang tersendiri. Semuanya berkait antara satu sama lain. Result hikmah kadangkala boleh dilihat “on the spot” atau memakan masa yang lama. Boleh jadi setahun, dua tahun dan seterusnya.

  Apakah betul pemahaman saya ini. Minta nasihat ustaz. Terima kasih ustaz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *