Q&A: MEMAKMURKAN MASJID?

[2/10, 10:55 AM] Mansyursyah S. I: Assalamualaikum ww ustadz mau bertanya : di surat at taubah ayat 18 menyebutkan : yg memakmurkan masjid Allah hanyalah orang2 yang beriman kepada Allah dan hari kemudian, bagaimana maksudnya ayat ini ustadz kalo dari artinya ayat ini seolah2 yg tak ke mesjid tak masuk gol beriman , mohon penjelasannya ustadz

[2/10, 1:25 PM] Ustadz Hussien: Wlkm slm Pak Mansyur. “memakmurkan masjid” boleh dimakna memulia atau memperkayakan Masjid. Ini semua terletak pada NIAT bukan kerana hari-hari pergi masjid. Kerana yg hari-hari masjid seperti Imam, Bilal & Jawatan kuasa (panitia) ada yang pergi untuk:
1. Bermain politik
2. Disanjungi
3. Dikenali.
Kalau Niat kita pergi ke Masjid untuk memuliakan Masjid maka tidak kira berapakali kita pergi, setiapkali kita pergi masjid, kita sudah memakmurkan Masjid.

Adam: Dol, tiap-tiap malam lepas jam 12, kamu pergi kemana?
Dol: Pergi ke masjid?
Adam: Mahu shalat tahajud? Wah sungguh-sungguh kamu ini.memakmurkan masjid.
Dol: Ngak, aku pergi untuk memakmurkanTabung Masjid!


Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *