Q&A: BAGAIMANA JANGAN BERFIKIR?

Pertanyaan di bawah ini berkaitan dengan bahasan sebelumnya, yaitu BEDA FIKIRAN DAN ILHAM


[2/9, 2:40 PM] Suharjono : Asslm wr wb ustadz, mohon penjelasan lebih lanjut mengenai “berfikir”. Ustadz menyampaikan bahwa fikiran itu berasal dari syetan dan ilham itu dr Allah. Pertanyaannya:
– apakah kita tidak boleh berfikir sama sekali atau saat tertentu boleh saat tertentu tidak boleh ?
– seperti yang sudah kita maklumi bersama bahwa dunia pendidikan kita saat ini pada dasarnya adalah dunia berfikir. Bagaimana menurut pandangan ustadz dan seperti apakah seharusnya pendidikan yg baik dan benar itu? Terima kasih sebelumnya

[2/9, 2:49 PM] Ustadz Hussien: Wlkm slm pak Har. Minda kita tidak boleh mencipta tetapi boleh menerima fikiran kalau tidak kita udah jadi Tuhan seperti mengatakan,”Ini buah fikiranku” seolah-olah kita menciptanya.
Fikiran seperti kita juga adalah ciptaan dan boleh sahaja disimpan dalam minda juga dalam buku, CDs dll.Dia juga boleh hidup lebih lama dari kita cuba lihat fikiran formula Einstein “MC2” masih hidup.
Yang saya kata fikiran dari syaitan dan ilham itu dari Allah swt itu dari sudut Pintu Depan.

Pak Har kita mengajar apa yg turun ke minda kita kalau tidak minda menjadi kosong “blank”.
Justeru itu, Allah swt lah yg mengajar bukan kita. Kita hanyalah “kalam”. Itu yg Dia berfirman maksudnya,”Aku mengajar menerusi kalam”.

[2/9, 2:57 PM] Suharjono : Iya ustadz lebih jelas dan paham sekarang, terima kasih πŸ™

[2/9, 3:01 PM] rio : Ustadz “kita mengajar apa yg turun ke minda kita” itu apakah maksudnya kita hanya mengamati saja ustadz? Observing thoughts? Atau bagaimana ustadz?

[2/9, 3:08 PM] Ustadz Hussien: Fikiran seperti software dan minda seperti computer. Apabila software masuk ke computer maka.computer akan beroperasi mengikut software.

Contoh, setiap pagi bila bangun tidur lekas tengok ke minda. Yang ada hanyalah kekosongan dan sekejap lagi barulah datang ilham spt gosok gigi, mandi dan sebagainya. Juga datang fikiran spt Hari ini mahu ponteng kerja dan mahu ambil MC dari klinik Lim Ah Cong.

[2/9, 3:11 PM] Nie Sjahrir: Syukron ustadz ini lebih jelas dan mudah sy pahami…

[2/9, 3:11 PM] Azri Acong: Amboi Ustaz
Tembak tepat nampak..πŸ˜‚πŸ˜‚

[2/9, 3:11 PM] Ustadz Hussien: Rio kita hanya boleh mengajar apa yg ada dalam minda kita. Kita tidak boleh mengajar perkara yg tiada dalam minda kita ataupun perkara yg kita lupa atau perkara yg tidak masuk ke minda kita.

[2/9, 3:14 PM] rio : Baik ustadz πŸ™πŸ™πŸ˜ Alhamdulillah


Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

 

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *