Q&A: LM : TENTANG LAUH MAHFUDZ

[2/10, 10:58 AM] Ahmad Saifudin: Ass wr wb,

Ustad, mohon penjelasan tentang lakuan makhluk (sekarang) apa terjadi secara real time dengan kehendak Allah.

ataukah Allah sudah tidak bercampur tangan lagi karena menyerahkannya kepada Lauh Mahfud, karena semua amal perbuatan makhluk sudah ditetapkan dan direncanakan Allah di dalam lauh mahfud?.

Dan ” ketika Allah menghendaki sesuatu maka DIA hanya berkata KUN dan maka jadilah”.

Jika KUN hanya sekali apakah Allah sudah tidak lagi mempunyai kehedak?.

Mohon maaf jika ustad kurang berkenan,
Terimakasih ustad Hussein.

Wass wr wb.

[2/10, 1:48 PM] Ustadz Hussien: Wlkm slm.

1. Loh Mahfuz adalah Pelan Induk Allah swt untuk semua ciptaanNya yg boleh dilihat ataupun yg tidak.

2. Kerana Dia Maha Bijaksana sudah tentu Pelan IndukNya mesti sempurna. Tidak ada yg dilupakan. Justeru itu tidak akan ada ubahsuai pada Pelan IndukNya. Kerana itu Dia berfirman bahawa RencanaNya teguh dan tidak akan ada perubahan pada Sunnahtullah.

3. Pelan Induk ini berupa gambaran seperti Rasulullah saw bersabda bahawa Baginda melihat ahli syurga & neraka (yg belum terjadi lagi kerana belum ada kiamat). Para siantis juga setuju bahawa semua ini adalah gambaran dalam bentuk Hologram (Maya) atau Vibration (getaran).

4. Pelan Induk ini berawal dan berakhir.
Maka kita boleh mengatakan bahawa Pelan Induk Ilahi (Loh Mahfuz) adalah seperti segulung Filem dan kitalah seniman di dalam.Filem itu. Filem.ini bermula dengan “kun” dan akhir bila terjadi kiamat ke2 dan yg tinggal sesudah itu hanya Allah swt Yang Kekal Abadi.


06/02/2017, 22:49 – Sri Puji Astuti : Ikut bertanya kpd ustad:

1. tirai nur itu apa sampai tidak terbakar dan melindungi makhluk.

2. Roh Muhammad itu dicipta pertama sebelum yang lain diciptakan, apakah juga penciptaannya mendahului diciptakannya loh mahfuz.

3. Dzat yang sedikit yang wajibul wujud bagi seluruh makhluk apa sudah bersifat makhluk. “Yang sedikit” dibanding keseluruhan dzatNya yang maha indah. Saya paham jika dzat itu tidak seperti apapun, dan keseluruhan dzatNya adalah diriNya yang bernama Allah. Tetapi saya bingung jika Allah tidak berdzat.

Maturnuwun.

06/02/2017, 23:16 – Ustaz Hussien Abd Latiff: Wlkm slm Tuti

1. Begitulah fungsi Tirai Nur yg sudah ditetapkan oleh Ilahi. Seperti 8 Malaikat yg memikul Arsy, tidak penatkah? Atau, kenapa tidak tenggelam Arasy dalam air yg ada dibawahnya.

2. Sebelum dijadikan Roh Muhammad sudah ada Tirai Nur, Arasy, Air dan Sidratul Muntaha.
Sesudah dijadikan Roh Muhammad, Rohnya diletakkannya ditempat yg indah iaitu Sidratul Muntaha.
Sesudah Roh Muhammad dijadikan maka dijadikan citptaan-ciptaan yg lain.

3. Diri Allah swt tidak berbekas.Bila Dia firman “Kun” terdapat sedikit dirinya menjadi “Lobang yg tidak tembus” ataupun menjadi Bekas. Bekas ini menjadi Dzat (Hakikat) daripada Dzat ini terjadi semua ciptaan (Sifat).

Bagaimana Dzat (Hakikat) itu tiada orang yg tahu?

Maksud hadith, ” Allah adalah Dzat yg Maha Indah” ialah Dzat itu adalah daripada Allah swt. Sama juga dengan Firmannya, “Allah swt adalah Nur Langit dan Bumi.” atau “Akulah Masa”.

06/02/2017, 23:49 – Agus Tiyono – Semarang (Makrifat): Alhamdulillah. Sangat difahami. Ustadz sudah menjelaskan secara jelas di syarahan Muhammad Rahmatan Lil Alamin.
Terima kasih Ustadz.


07/02/2017, 01:04 – Rosli (Olie): Ustaz pernah menukil drpd Syaidina Ali mengatakan bahwa semua ciptaan terjadi serentak tiada yg siapa yg dulu drpd siapa. Bagaimana kedudukan nya,Ustaz.

07/02/2017, 01:10 – Ustaz Hussien Abd Latiff: Apabila firman “Kun” semua itu serentak berada didalam pelan induk (Loh Mahfuz) satu pun tidak dilupakan. Sesudah itu terzahirlah ciptaan mengikut masa yang telah ditetapkan.

07/02/2017, 01:11 – Rosli (Olie): Kesuwon..Ustaz.

07/02/2017, 06:05 –  Masturah: Soalan – Adakah sama Allah swt berfirman, “Kun” dengan Teori Ledakan Besar (Big Bang Theory)?

07/02/2017, 06:25 – Ustaz Hussien Abd Latiff: Bila Allah swt berfiman, “Kun”, Terzahir Bekas (Lobang yg tidak tembus) yang menjadi Dzat dan setelah itu menjadi Loh Mahfuz (Pelan Induk yg sempurna). Dalam Pelan Induk ada Tirai Nur, Arasy, Air, Sidratil Muntaha, 7 lapis dan bumi termasuk.semua keperluan ciptaanNya. PelanNya juga ada permulaan dan akhir.
Big Bang hanya menceritakan tentang kejadian 7 lapis dan bumi.


[2/11, 5:54 AM] Sri Puji: Assalamualaikum. Ustadz Tuti mau tanya.

Untuk memperkenalkan ‘Diri’ Nya Allah SWT menciptakan ciptaan ‘Kun’ dari sedikit Dzat Nya dan jadilah ciptaan yang berada dalam Loh Mahfudz.

Tiada pengertian/informasi tentang ‘Diri’ Allah SWT.

Pertanyaan Tuti, adakah Allah SWT menciptakan Loh Mahfudz yang kita ada didalamnya dan Loh Mahfudz Loh Mahfudz yang lainnya? Mengingat tak ada informasi sedikitpun mengenai ‘Diri’ Allah SWT itu. Loh Mahfudz hanya ‘stetotit’ (istilah populer Ustadz untuk menggambarkan bagai noktah kecil) dari Dzat yang berasal dari ‘Diri’ Nya.

Mohon pencerahan. Karena bukan suatu hal yang sulit bagi Allah SWT untuk menciptakan banyak Loh Mahfudz.

Terimakasih.

[2/11, 10:35 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Wlkm slm Tuti. (1) Diri Allah itu tentu tidak ada informasi kerana Tidak Boleh Dirupai dan Diumpamai lagi Ghaib.

(2) Namun ada 2 firman (Al An’aam [6]:12 & 54) Dia berfirman (kepada DiriNya),” Dia menetapkan atas DiriNya Kasih sayang”. (3) Dan ada hadith (Muslim Bk 4, 685 [1994] & At Tirmidzi Bk 5, 484 [1993]) bahawa Dia menetapkan pada DiriNya bahawa Rahmat (termasuk Kasih SayangNya) mengalahkan kemurkaanNya.

(4) Apabila Dia befirman,”Kun” maka timbul Bekas pada DiriNya yang di sebut “Lobang yg tak tembus” (An Nur [24]:35).

(5) Bekas ini menjadi Dzat (untuk ciptaanNya kerana Allah swt tidak berdzat dan tidak memerlukan dzat) hakikat kesemua ciptaan.

(6) Dan di dalam Bekas ini dan dari Dzat (Hakikat kesemua ciptaan) terzahirlah Loh Mahfuz. Ini yang di dalam surah An Nur tadi dikatakan “Yang didalamnya (Bekas itu) ada Pelita Besar (Loh Mahfuz)”.

Justeru itu apabila terjadi kiamat kedua keadaan seperti ini berlaku

Ciptaan > Dzat > Diri Allah swt (Bekas).

[> kembali ke]

Namun ada saintis menyatakan mungkin ada lain-lain Loh Mahfuz tapi untuk ciptaan selain dari yg ada dalam Loh Mahfuz kita.


Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

Artikel terkait:

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *