Q&A: ISTIQAMAH

Rio: Aneh sekali. Kalau membaca tulisan ustadz. Dan menyimak nasihat ustadz di AP (Group Tanya Jawab). Menjadi timbul semangat.

Terasa seolah tahapan-tahapan pendakian tangga Ilahi menjadi sesuatu yg sangat mungkin bisa dijalani. Meskipun untuk orang yg ibadahnya masih jauh dari yang diharapkan.

kalau lama tak menyimak dan membaca syarahan, terasa mustahil diri ini bisa melaluinya.

Tetapi menyimak syarahan yang muncul. Kembali semangat.

Mbak Sri Puji Astuti: 👍👍👍👍Alhamdulilah. Betul sekali

Ustadz Hussien Abd Latiff: Pada saat-saat ini, 2 perkara mesti dilakukan:

1. Mantapkan kefahaman kalian akan ilmu ini supaya ada keredhaan, Diam, Tiada Pertanyaan dan Kepasrahan penuh lalu Istiqamah.

2. Teruskan Ibadah Fardhu dan mantapkan Dzikrullah serta ibadah sunat kalian lalu Istiqamah.

Rio: Baik ustadz 🙏🏼 akan dipraktikkan insyaAllah. Terus melangkah. Bismillah

Suharmono : Alhamdulillah, terimakasih Ustadz❤🙏🏻

Winanto: Terima kasih Ayah atas nasehatnya. Ayah, mohon doanya agar kami istiqomah menjalani ilmu yg telah Ayah sampaikan…. aamiin

Ustadz Hussien Abd Latiff: Rio sahabatku, ibarat seorang pendaki gunung yang udah kerap mendaki gunung apabila kita dengar penerangannya, kita rasa semangat dan terasa juga tidak terlalu sulit untuk sampai ke kemuncak gunung itu kerana dia menerangkan dengan baik lagi teliti serta dia udah kerap mendakinya.

Tetapi realiti nya amat berbeza sekali namun syukur kita udah tahu dan faham jalannya dan caranya bagaimana kita bisa sampai ke kemuncak gunung itu kerana penerangan yg sangat jelas yg disampaikan olehnya berdasarkan pengalaman peribadinya.

Saya teringat juga semasa dalam umur lingkungan 11 tahun (of course, tak lama dulu), kerap ikut bapak saya ke majlis wirid kumpulan tarikatnya. Sesudah majlis wirid, mereka akan gombrol pasal kehebatan dan keramah para wali-wali.

Sesudah mendengar cerita-cerita wali-wali ini, rasa semangat mahu jadi wali yang berkeramah dan rasa seolah-olah tidak susah mencampainya. Namun dari segi realiti nya sudah tentu berbeda. Namun ini hanya dengari cerita sahaja, lho kalian kedudukan lebih baik dari ini kerana kalian dapat bimbingan, Alhamdulillah.

Luli Alaydrus: Sungguh betul ayah jalan dan penerangan yg sungguh jelas..Alhamdulillah terima kasih

Ustadz Hussien Abd Latiff: The magic word (Huruf yg mempunyai magik) ialah, “ISTIQAMAH“.

Rio: Alhamdulillah. Mendapatkan tak hanya cerita naik gunung, tetapi beserta tips naik gunung dan road map-nya sekalian dari ustadz 😁🙏🏼🧗🏻‍

Bram Octafian : Alhamdulillah..Terima kasih Ayah (:Ustadz).

Ibrahim Hashim: Alhamdulillah terima kasih Ustaz yang dikasihi atas Bimbingan yg berterusan dan nasihat agar kami Istiqamah sentiasa.


Catatan: Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

4 Responses

  1. Abdul Zaky says:

    Sangat benar ustaz.. Terima Kasih.

  2. Syachmidin says:

    Bolehkah sy berintraksi di group tanya jawab(AP) bagai mana caranya? Wassallam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *