Q&A: HARI KEBANGKITAN

Mohd Zainothman: Aslkm ustaz izinkan saya bertanya sadikit, yaitu di hari Yaumul Hisab atau pada hari Kiamat Kedua apakah kita di himpunkan di Padang Mahshar dalam keadaan kita saperti kita berada di dunia hari ini ustaz. Terima ustaz.

Ustadz Hussien Abd Latiff: Kita semua akan dibangkitkan berumur 33 tahun dengan jasad yg sempurna tanpa kecacatan fisikal (pekak, bisu, buta, kurang upaya, kurang sifat, kembar siam, berpenyakit seperti kanker, leukamia, kusta dll) atau mental (gila, pikun/nyanyuk,, pelupa atau dementia, bodoh dll).

Ini Masa kiamat pertama

Winanto: Terimakasih Ayah….Tanya Ayah, bagaimana antara satu dg yg lain saling mengenali?

Ustadz Hussien Abd Latiff: Mengikut Nabi Isa as pada Masa itu, semua yg dibangkitkan dalam keadaan gementar yg amat sangat Kerana semua akan dihisabkan

Lalu kesemua mereka menangis mengingat nasib mereka masing-masing dan sesudah kehabisan tangisan mereka maka turun pula tangisan darah keluar dari mata mereka. Jumlah tangisan darah Manusia pada Masa itu sangat banyak Sungai Jordan pun tidak boleh menampungnya.

Pada Hari itu masing-masing terharu dengan nasib mereka maka bagaimana mereka dapat mengenali anak atau ibu-bapa mereka yg pada Masa itu semua berumur 33 tahun.

Yusdeka Putra: Mohon maaf Pak Ustadz, mohon di jelaskan pasal adanya Rahmat Allah mendahului Murka-Nya ditengah-tengah kedahsyatan Hari Hisab (seperti yang disampaikan Nabi Isa As diatas), terima Kasih Pak Ustadz

Ustadz Hussien Abd Latiff: Sampai setakat itulah senda gurauan dan main-main sesudah itu diganti oleh rahmatNya mendahului KemurkaanNya. Ini sesuai dengan firmanNya bahawa Kalian akan hidup mengikut Kitab (Takdir) sehingga Hari Kebangkitan.


Catatan: Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

 

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *