Q&A: ADAB : JANGAN MEMPERSOALKAN KEBESARANNYA

[2/16, 12:45 AM] Masturah: Salam ustaz…sy ada pertanyaan..
Soalan:
Selain dari Allah swt, yang lain adalah ciptaanNya. Semua ciptaan adalah kepunyaanNya. Bererti semua perbuatan adalah ciptaan dan hak Allah swt.Justeru itu, perbuatan menipu, merompak, jenayah dll itu juga adalah kepunyaan Allah swt.

[2/16, 1:10 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Benarlah semua perbuatan adalah ciptaan dan kepunyaan Allah swt. Dia ada berfirman bahawa semua di langit dan bumi dan di antaranya adalah kepunyaanNya. Dan di dalam rukun Iman ke 6 dinyatakan bahawa yang baik dan jahat adalah dari (atau kepunyaan) Allah swt. Bererti perbuatan yg baik dan jahat pun Dia punya.

Cuma awas jangan mempersoalkan KebesaranNya seperti:

“Justeru itu, perbuatan menipu, merompak, jenayah dll itu juga adalah kepunyaan Allah swt.”
Ini.menunjukkan kita masih wujud serta membuat tohmahan terhadap Allah swt.

[2/16, 1:14 AM] Shamsul Azhar: insya-Allah. Menambah baik lagi pemahaman. Tq ustadz.

[2/16, 1:15 AM] Shamsul Azhar: Juga tq pada Masturah.

[2/16, 1:47 AM] Shamsul Azhar: Assalamualaikum ustadz.
Ada tak keadaan2 dimana kita boleh menyebut (tak jahit) af’al Allah?

[2/16, 4:13 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Menyebut af’alNya atau KebesaranNya taada masalah. Cuma jangan melangarNya. Contoh:
1. Dia yg menyembuhku dari penyakit kankerku – ini boleh.
2. Aku berusaha dan akhirnya aku dapat menyembuhkan diriku dari penyakit kankerku – ini tak boleh.
3. Kenapa nasibku buruk sekali – ini tak boleh.
4. Aku kahwin dua kerana sudah tertulis. – ini tak boleh.

Fahamkan bahawa pada setiap keadaan, Dia bukan Muhammad yg melemper kerana Muhammad tidak wujud.
Hendaklah kita turunkan aku dan tabalkan Kau. Kalau kita lupa inilah dikatakan katak lompat. Dalam bahasa inggeris, “The snake has risen its ugly head!” (Ular itu menunjukan kepalanya yg mengerikan)

[2/16, 4:31 AM] Ibrahim Hashim: Sila Rujuk: Rahsia Dalam Rahsia 9- Makna Pengertian

Semua pengertian ini hanya dapat bila masuk pintu depan. Bila masuk pintu belakang tiada pengertian. Sebab ada lagi pengertian Allah yg tak siapa tahu. Pintu peribadinya tertutup rapat.
– Kisah Nabi Yaakob nangis sampai buta bila kehilangan anak kesayangannya Nabi Yusof.
– Hanya kepada Allah kamu kembali dan baru kamu dibritau apa yg kamu perselisihkan. Di alam barzah baru Allah beri pengertian kenapa jalan hidup kita sedemikian, baru kita mengerti.
– Kita semua akan diberi pengertian oleh Allah. Kita tak boleh mengerti sendiri atau tak boleh tanya Allah kenapa aku solat puasa dan baik tetapi aku jadi begini. Ingat, Kita hanya tahu bila Allah beri kita tahu sahaja. “Bagaimana kamu menetapkan, maka celaka lah kamu”.
– Jangan kita andai2 kan kalau begitu, patut begini dan paksa2 ya Allah beri lah aku pengertian.. Tak Boleh!
-sebab keseluruhan itu di tangan Tuhan, tidak ada campurtangan kita sedikit pun.
– Nabi Noh anak kesayangannya tenggelam, tanya Allah kenapa anak
Aku Ya Allah. Firman Allah “jangan jadi orang yang jahil”.
– Begitu juga Rasulullah sedih masih ramai umatnya yg belum beriman. Tak dapat Islamkan orang tersayang spt pak saudaranya dll. Bertanyakan Allah kenapa? JawabNya “jangan jadi orang yg jahil.”
– kalau dengar ada org kutuk dan persoal hidupnya, maka kita hendak lah masuk pintu belakang buat tak tau sebab dia belum diberi pengertian oleh Allah.
– Bila hidup tiada pengertian, bermakna kita berlakun ikut skrip yg di berikan. Jadi org jadi kafir atau kita jadi Islam pun tiada pengertian.
-Kita lahir saja Islam. Org kafir pun takde pengertian macam kita ikut skrip di Loh Mahfuz. Oleh itu kita hanya jadi Seniman.
– Pengertian hanya dengan Allah sebab Dia director. Kita berlakun ikut skrip.
-Ramai seniman dapat gaji beratus juta. Kita dah dapat gaji belum.
– Kita belum dapat gaji, tapi acting kita lagi pro, cuti lansung takde.. 24jam. Takde break, makan minum, tido dll acting sampai mati.
– hidup tiada pengertian, skrip itulah pengertian nya.
– bila tiada pengertian, mesti kah kita bersedih, murung, kecewa? Mana kita pergi… Pintu belakang…naik, kosong minda… Releks! Ini virtual reality.. Pintu maya yg benar bagi orang Makrifat!
SAK Jailani kata masuklah hati dalam pintu Khalwat, tinggalkan yg lain. Hati nya kosong, yg ada hanya Allah dan ingat Allah sahaja.
– Berpegang kpd Buhul tali yg kuat. Hati menjadi tenteram dengan ingat Allah. Cukuplah Allah bagiku. Sabar reza dan berpegang teguh pada Allah. Wahai jiwa2 yang tenteram, kembali lah kepadaku, masuk lah jemaahku dan syurgaku.
-Saya bukan guru. Ini lah tasauf jalan Nabi2. Nabi2 ada sahabat bukan anak murid. Awak semua sahabat saya bukan murid. Saya bukan tuan guru sebab Ilmu tu bukan saya punya. Bukan guru yg bagi saya. Saya di ilhamkan terus dari Allah macam mana Hidir di ilhamkan Ilmu dan Rasulullah di ilhamkan Ilmu serta diberi wahyu.
(Sila rujuk Ceramah Ustaz dan slides)

[2/16, 4:34 AM] Ibrahim Hashim: Maaf Ustaz, harap sahabat rujuk tajuk ceramah Ustaz huraian soalan “Pengertian”

[2/16, 5:08 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Makasih Prof. Hidup juga seperti masuk gelangang sukan.
Kanak-kanak, ibu-bapanya pakaikan dia baju Judo dan masuklah dia dalam gelanggang Judo yg ada peraturannya tersendiri. Apabila sudah selasai berjudo maka keluarlah dia dari gelanggang itu serta menanggalkan baju Judonya.
Begitu juga kalau kanak-kanak itu dipakaikan baju bolak-sepak atau baju renang atau baju olah raga dan sebagainya. Apabila mereka masuk gelanggang maka terikatlah dia dengan peraturan sukan itu. Sampai habis dia bersukan dan keluar gelanggang.

Hidup seperti itu juga. Kita lahir diberi skrip kita maka hiduplah kita berlakon mengikut skrip kita dan dunia ini gelanggang kita. Bila kita meninggal dunia maka tertanggalah skrip kita dan terkeluarlah kita dari gelanggang kita. Sudah tiada lagi lakonan sesudah itu.

[2/16, 5:10 AM] Ibrahim Hashim: Alhamdulillah terima kasih banyak Ustaz.

[2/16, 5:22 AM] Ibu Elsy: Alhamdulillah… ditunjuk kan arah melangkah dalam hidup ini… agar mantab kembali dg suci… in syaa Allah…
Jazaakallah khairan katsiran AB al ustadz Hussien BA dan sahabat Prof Ibrahim..
Pagi yg indah.. memotivasi unt tetap semangat melangkah mantab…
πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸŒΉπŸŒΉπŸŒΉπŸ’–πŸ’–πŸ’–

[2/16, 5:28 AM] Ibrahim Hashim: Alhamdulillah makasih Ibu Lc, sesungguhnya jawapan dan contoh2 yang Ustaz hensem no1 berikan, semakin mudah untuk kita faham.

[2/16, 5:37 AM] Suharjono: Alhamdulillah…terimakasih Ustadz n Prof Ibrahim πŸ™πŸ™


[2/16, 6:22 AM] Shamsul Azhar: Alhamdulillah, terimakasih ustaz dan prof. Jadinya, taulah sy hanya ustaz yang boleh cakap, kita ikut skrip. Sy tak boleh. Kena jahit. Hidup seperti biasa… Tak gitu? Hari sy pakai baju….. Oppppssss….😷😷😷

[2/16, 8:37 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Shams nak cakap kita hidup ikut skrip cakaple tapi jgn bila cakap itu melangar atau mencemar KebesaranNya. Contoh:

1. Yang Boleh
A: Tahziah atas kehilangan suami mu.
B: Tak mengapa ini sudah ditakdirkan.

2. Yang Tak Boleh:
A: Tahziah atas kematian suamimu!
B: Apa boleh saya buat ini takdir!

[2/16, 8:40 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: A: Eh aku tak tahu anak kau adalah anak istimewa?
B: Beginilah nasibku!

[2/16, 8:42 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Contoh yg 2 diatas ini ada rasa tak puas hati. Ini tidak dibolehkan.

[2/16, 8:43 AM] rio : Jika kita berdo’a, yang dalam do’a kita itu kita menyadari diri kita “kerdil” dan DIA-lah yang Maha Besar. Maka itu boleh. Seperti do’a “Rabbana, kami telah menzolimi diri kami sendiri, jika Engkau tak ampunkan, sungguh kami merugi”.

Tetapi, jika dalam ucapan, dalam cakap, kita bukan menyadari diri kita kerdil. Melainkan kita macam menyoal af’al Allah; itu kata ustadz tak boleh. Seperti, “ya Allah, kenapa saya saja diberi ujian begini? Kenapa tak orang lain sahaja?”.

Kalau kita menyoal af’al Allah, dengan berkata aku, saya, kami…itu yang Ustadz cakap “jangan berlagak wujud di hadapan Yang Maha Wujud”.

Betulkah kesimpulan ini ustadz?

[2/16, 8:46 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Jadi bila kita berkata sesuatu awas jangan melanggar atau mencemar KebesaranNya seolah kita wujud dan mempersoalkan Allah swt.

[2/16, 9:26 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Kembali pada Shamsul.nak cakap hari ini aku pakai baju biru ini dah ada dalam skrip, cakaple. Memang dah ada dlm skrip kerana itu yg sedang dipakainya. Tapi jangan cakap kenapa mesti diskripkan aku mesti pakai baju biru ini? Di sini menunjukkan rasa tak puashati.

Ingatlah Allah mengetahui segala isi hati dan akan menghisabkan apa jua yg terkata dalam hati (yang ngak baik).


[2/16, 3:44 PM] Shamsul Azhar: Bagaimana ustaz ya… Kita katakan,”aku makan duren ini kerana sudah ditakdirkan.”

[2/16, 3:49 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Itu bisa dikatakan asal jangan durian itu dicuri dari pak Yasin.

[2/16, 3:52 PM] Shamsul Azhar: Tapi enggak boleh ya ustaz. Kalu kita katakan. ” Aku buat ini(yang tak baik) kerana sudah ditakdirkan.”

[2/16, 3:53 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Kerana itu kamu mahu jadikan Allah swt “punching bag” kamu. Tempat meletakkan segala yg tidak baik.


Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *