Q&A: ILHAM : ILHAM DAN ILMU LADUNNI

[2/20, 4:35 PM] Farhan4u2c: Salam Ustaz, 1. adakah ilmu laduni hanya duturunkan khusus dlm bab keagamaan atau boleh juga dlm bab2 kedunian. 2. Adakah ilmu laduni ini turun berperinkat peringkat? 3. Bolehkah org2 kafirun perolehi ilmu laduni ini? Tkasih.

[2/20, 5:36 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Ilmu Ladunni tidak khusus kpd ilmu agama sahaja ia boleh merangkumi ilmu-ilmu lain.
[2/20, 5:38 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Justeru itu orang kafirun juga boleh mendapatnya terutama dalam ilmu duniawi.
Ilmu Ladunni boleh turun berperingkat.

[2/20, 5:56 PM] Farhan4u2c: Ustaz lanjutan dari pertanyaan ilmu laduni ini adakah ia dikurniakan utk memperbaiki atau memperbetulkan sesuatu keadaan itu utk sejagat atau ummah atau sekelumpuk penduduk ataupun utk digunakan diri sendiri saja.(contoh yg dikurniakan Ustaz adalah utk memperbaharui aqidah dan ini adalah sejagat).Tkasih.

[2/20, 6:08 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Ilmu Ladunni boleh jadi untuk individu, kumpulan atau untuk sejagat.
1. Seseorang yg terbengkalai disebuah pulau memerhati daun kelapa yg terjuntai dari pokoknya lalu mendapat idea bagaimana mahu buat bakul, tikar dll untuk kegunaannya.
2. Kumpulan – Seseorang dapat idea.bagaimana ia dapat menolong desanya bersawah dengan lebih baik.
3. Sejagat – Seperti Einstein

[2/20, 6:14 PM] Farhan4u2c: Ustaz contoh 1 seperti ilham. Adakah sama ilham dan laduni?

[2/20, 6:19 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Ilham itu ialah idea yg bertunas spt mengajar, memahamkan dll serta menjadi Ladunni kalau mendapatnya langsung.

[2/20, 6:22 PM] Farhan4u2c: Tqvm Ustaz bahagia dan tersenyum jika dpt pencerahan.πŸ˜πŸ˜€πŸ˜Šβ˜Ί


[3/1, 3:12 PM] Taufiqurrahman: Ustaz, bagaimana pandangan ustaz tentang ilmu ladunni?
Bagaimana bezanya ladunni dengan ilham…
πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»

[3/1, 3:19 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Ilmu ladunni adalah sesuatu ilmu yg di ajar kpd kita langsung tanpa perantaraan. Contoh, ilmu yg ada pada saya.
Ilham adalah sesuatu idea langsung tanpa perantaraan. Contoh, campur durian dengan air kelapa atau dengan kopi.

[3/1, 3:27 PM] Taufiqurrahman: Ustaz, Ladunni bersifat spesifik…?
Hanya orang2 special..πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»

[3/1, 3:33 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Walaupun ilmu ladunno specific (khusus) untuk orang tertentu tetapi dia merangkumi ilmu ukrawi dan duniawi spt Einstein, ilmu duniawi.

Tentang ilmu ladunni Abu Yazid Bestami ada berkata,”Kamu belajar dari yg mati, kami belajar langsung dari Yang Maha Hidup!”

Ibnu Arabi ada berkata,”Kamu bukan di antara kami kalau ilmu kamu tidak datang langsung daripada Dia.”


Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *