Q&A: BERKENAAN HATI, ROH, RASA, DAN NAFSU

[3/1, 6:33 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff:

Anak: Ayah, tolong terangkan berkenaan hati, roh, rasa & nafsu.

Ayah: Baiklah.

(1)Hati:
(i) ia adalah 3 serangkai sesuai dengan firman Allah swt bahawa Dia memberi Pendengaran, Penglihatan DAN Hati. Di sini sesuai dengan firman Allah swt iaitu Hati yg memikir atau mengetahui atau memahami, maka saya menamakan Hati itu Minda atau Akal. Justeru itu, 3 serangkai itu adalah Minda, Penglihatan (Matahati) & Pendengaran.
(ii) ia tidak terikat dengan jasad seperti bila kita mengelamun, mimpi, hilang akal, pengsan, koma (tidak sedar diri), wisata roh atau jiwa, atau sakaratul maut.
(iii) 3 serangkai ini sentiasa “on” iaitu berfungsi. Tetapi kalau ia di dalam jasad maka dia berfungsi menerusi jasad seperti Otak, Telinga & Mata. Maka kalau bahagian-bahagian itu rosak (pekak, buta, bisu, gila, “close-up syndrome” [terperangkap dlm jasad]) maka tidaklah ia dapat berfungsi sehingga bahagian-bahagian itu dipulihkan atau diperbetulkan. Namun adakala ia berfungsi secara alternative seperti melihat menerusi telinga (seperti Kelawar atau “Bat”) atau mendengar menerusi mata (lip-reading)
(iv) Kerana ia sentiasa “on” maka Allah swt memegangnya untuk kita bisa tidur kalau tidak kita tidak bisa tidur dan ada orang tidak tidur seumur hidup.
(v) Ia semestinya “on” kerana tiada berhenti menerima arahan dari LM menerusi ilham & fikiran.
(vi) Bila ia keluar dari jasad seperti dalam mimpi, wisata jiwa atau sakaratul maut, ia MASIH bisa bingung, takut, marah, gembira & sedih seperti bila ia di dalam jasad namun ia tidak lapar, haus, ngantuk atau tidur.

(2) Roh:
(i) Ia terletak dekat ulu hati kita.
(ii) Kalau ia bersatu dengan Hati dia dinamai Jiwa.
(iii) Ia mempunyai kuasa tetapi ngak fungsi yg lain termasuk nafsu & rasa.
(iv) Ia hanya boleh berfungsi apabila bersatu dengan Hati dan menjadi Jiwa. Kerana itu, semasa sakaratul maut, ia ditolak oleh gelombang Nyawa.
(v) Ia boleh mengecil dan membesar. Ia mengecil semasa kita tidur atau semasa sakaratul maut dan membesar bila kita jaga. Ini sesuai dengan firman Allah swt yang Dia memegang roh (jiwa) kita.
(vi) Semasa ia mahu membesar (apabila kita bangun dari tidur) dan pada masa itu kita ditindik oleh syaitan maka kita ngak bisa bergerak kerana ia tidak dapat berkembang sepenuhnya.
(vii) Semasa sakaratul maut, dia akan naik kerongkong, lepas itu mata, otak dan keluar menerusi mata Ke 3 lalu ditolak terus ke pintu alam bazakh. Namun dalam keadaan tiada sakaratul maut seperti mati terkejut (ditabrak oleh durian jatuh), ia terus ke pintu alam bazakh di dalam bentuk Jiwa.

(3) Rasa & Nafsu:
(i) Ini berkait dengan Minda.
(ii) Orang Tidur, Pengsan, Koma, Angin Ahmar & Lumpuh tidak bisa merasa apabila kita buat sesuatu pada jasadnya.
(iii) Nafsu menerima arahan dari Minda seperti makan, minum dan sebagainya. Kerana itu kalau Minda itu bersih maka bersihlah nafsu itu seperti Minda kanak-kanak. Ini sesuai dengan hadith Rasulullah saw maksudnya bawaha kalau rosak Hati (Minda) maka rosaklah orang itu.

[3/1, 6:36 AM] Samsiah: Alhamdulillah. Makase ustaz.🌹🌹

[3/1, 6:41 AM] Badrol Sham: Assalamualaikum utz…alhamdulillah dan trima kasih atas ilmu yg utz sampaikan.

[3/1, 6:42 AM] Datin Hjh Gayahsaid: T.kasih ustaz..diulang2 baca baru faham

[3/1, 6:54 AM] Ifrikiya Gibran: alhamdulillah. kian paham. makasih banyak Ustadz

[3/1, 6:57 AM] Suharjono : Asslm wr wb, Ustadz bererti rasa n nafsu itu terletak atau bagian dr minda?

[3/1, 7:01 AM] Taufiqurrahman: Ustaz kalau dalam surat al isra:85.
“Ruh itu termasuk urusan Tuhanku, sedangkan kamu diberi pengetahuan kecuali sedikit”.
Bagaimana pandangan ustaz?

[3/1, 7:11 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff:Pak Har. Sila lihat bahagian Frontal lobe berkenaan nafsu dan Parietal lobe berkenaan rasa.

WhatsApp Image 2017-03-01 at 7.11.13 AM

[3/1, 7:12 AM] Suharjono : Makasih Ustadz🙏

[3/1, 7:12 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Taufiqur, benar apa kamu katakan. Itulah pengetahuan sedikit yg diberi Allah swt kpd ustaz, rupanya untuk mengajar.


Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *