Q&A: HARI MUKA, IMAM MAHDI, DAN KIAMAT

[2/17, 10:06 PM] Taufiequrrahman: Assalamualaikum ustadz..

Ada soalan:

Apa pandangan ustaz tentang ijtihad dalam syariah (hukum Islam) selama ini yang cenderung tidak berkembang?

Apakah ada formula konsep ijtihad baru yang progresif, visioner?

[2/17, 10:40 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Wlkm slm. “Ijtihad” ditutup dari segi hukum pada kurun ke 15 Masihi kerana terlampau banyak fatwa lalu diistiharkan oleh Imam Al Haramaian bahawa dalam mesyuarah ulama-ulama sudah dipersetujui bahawa apa jua maslahah tentang hukum hendaklah di cari jawapannya dalam kitab Syafii, Hanafi, Maliki & Hambali kalau tidak ada pertemuan maka perkara itu hendaklah ditolak serta tidak boleh ijtihad. Sejak itu mundurlah umat islam kerana apa yg taada dalam kitab ditolak atau dibinasakan seperti senjata api, talipon dan tali (lines) talipon, basikal, jam bandar, buku-buku ilmu dari barat dll Justeru itu ranaplah kerajaan Islam yg besar-besar di Turki & India.

Bagi pendapat saya pintu ijtihad akan dibuka kembali apabila dunia menjadi dunia Islam dalam 50 tahun ke hadapan seperti mengikut kajian demography yg dibuat oleh Jerman, Perancis dan Ketua Gereja di Rom. Ini adalah kerana banyak bijakpandai barat akan menjadi umat Islam.ย 

Di hari depan ijtihad akan berkumpulan, lebih khusus (specialise), merangkumi banyak bidang tak semestinya hukum, sangat progresif dan saling membantu.

[2/17, 10:45 PM] Taufiequrrahman: Berarti ijtihad di hari muka akan lebih khusus ustadz?

Bisa dicontohkan (analogi/kiyas) ustadz tentang ijtihad specialise?

[2/17, 11:19 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Seperti ijtihad tentang:ย 

1. Hukum Syariah – apabila kita mendiami bumi-bumi di atas seperti Mareth pada 2024, bulan 2030 dan lain-lain bumi lagi berkenaan kiblat, air atau tanah yg boleh digunakan untuk wuduk dan hadas, masa shalat, makanan terutama yg diklonkan dll.

2. Parking roket-roket di angkasa diatas al Haramaian, lif yg turun dari angkasa ke al Haramaian, tempat jatuh niat ihram, pakaian ihram dan sebagainya.

3. Bolehkah kita teruskan projek ‘Hybrid embryo’ yg membenar manusia melihat makhluk yg ghaib dan menyuntik semua janin manusia dengannya.

4. Mana hadnya mesti dibuat untuk perkembangan teknoloji Nano kerana ini boleh membawa perubahan yg baik dan tak baik pada dunia.

5. Apa Tenaga mesti digunakan diangkasa lepas kerana tidak terdapat minyak.

6. Perlukah ada mazhab (termasuk Syiah, Wahabi/Salafi); boleh tak di streamline (dijadikan satu).

7. Pendekatan pelajaran agama perlu berubah kerana contoh-contoh di bumi kita ini tidak boleh digunakan lagi dan mata pelajaran pun perlu berubah memandang kita terdedah kepada angkasa lepas yg luas terbentang serta bumi-bumi yg besar-besar dan maklumat serta teknoloji yg tinggi.

8. Bagaimana membawa syaitan-syaiyan kembali menyembah Allah swt serta bagaimana mentadbir mereka dan jadikan mereka sebahagian dari masyarakat kita seperti orang putih menjadkan orang hitam sebahagian dari masyarakat mereka.

9. Apakah pendekatan baru mesti di ambil semasa mentakbir angkasa lepas tentang politik, ekonomi, sosial, pelajaran, agama, pembangunan, perundangan dan lain-lain.

10. Perlu setiap bumi mempunya hanya satu khalifah apabila di dunia kita sekarang ada berpuluh kalau tidak beratus ketua negara. Juga tentang Mufti, Kadhi dan lain.

Ini antara maslahah masa hadapan yg perlu ijtihad yg khusus lagi mendalam.

[2/17, 11:24 PM] Taufiequrrahman: Ijtihad saintifik ya ustadz? Yang merangkumkan (mensinergikan) sains dan tekhnologi serta wahyu dalam al quran dan sunnah?

[2/17, 11:26 PM] Bang Agus: Pandangan yg jauh ke depan.

[2/17, 11:27 PM] Bang Agus: Apakah ini semua yg nantinya akan menjadi tanggung jawab Imam Mahdi, Ustadz?

[2/17, 11:27 PM] Taufiequrrahman: Nantinya juga ada tafsir (interpretasi) al quran yang prespektif sains dan tekhnologi ya ustad?

Subhanallah….

Subhanallah…

Semoga dzurriyyah sahabat yamas salah satunya…

[2/17, 11:28 PM] Taufiequrrahman: Yang termasuk bijakpandai (saintis) dalam syariah dan tekhnologi

[2/17, 11:39 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Mas Agus, sebelum datangnya Imam Mahadi dunia udah menjadi dunia Islam dan manusia hidup aman damai tanpa permusuhan pada masa-masa itulah maka timbullah Imam Mahadi yg akan meminpin manusia menelajah bumi-bumi diatas serta berperang dan mengalahkan syaitan-syaitan yg banyak mendiami bumi-bumi di atas (Rasulullah saw bersabda banyaknya mereka ialah 9 mereka 1 kita.) ada yg dijumpai oleh Dzulkarnain. Sesudah itu, dia akan mentabir mereka serta bumi-bumi di atas. Selapas dia wafat akan ada lain-lain khalifah hingga timbullah Dajjal ( anak haram manusia dan syaitan) dan turunlah Nabi Isa (as) dan seterusnya sirah berjalan mengikut LM.[lauh mahfudz]

[2/17, 11:41 PM] Bang Agus: Alhamdulillah, semakin faham Ustadz.

[2/17, 11:42 PM] Taufiequrrahman: Subhanallah…

[2/17, 11:48 PM] Badrol Sham: Subhanallah..

[2/17, 11:49 PM] Noriah M Ali: Maaf Ustaz, bukankah ada hadis bahawa Rasulullah menceritakan saat nabi Isa turun di Dimasq atau Damsuik, jemaah atau pejuang pimpinan Imam Mahdi baru hendak mendirikan solat Subuh. Lantas Mahdi mempelawa Nabi Isa jadi imam tp ditolak baginda?

[2/17, 11:50 PM] Noriah M Ali: #Damsyik

[2/17, 11:55 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Taufiqur, sekarang Al Quran udah banyak ditafsirkan oleh para saintis kerana ilmu ulama sudah kemarau. Siantis yg kini mengesahkan banyak berita dalam Al Quran adalah benar dan Al Quran adalah benar dari Tuhan kerana berita-berita yg ada dalam Al Quran adalah 1400 dulu dan hanya masa kini dengan ilmu dan teknoloji yg tinggi baru kita dapat buktikan apa yg terdapat di Al Quran adalah benar. Mereka juga setuju Rasulullah saw tidak menulisnya kerana baginda buta-huruf kerana ada ilmu yg terdapat dalam Al Quran hanya boleh dibuktikan dan difahami dengan teknoloji yg tinggi seperti Pintu Langit dibuka, naik ke angkasa dengan tenaga, 2 air laut yg bertemu tapi tidak bercampur, rasa pendek nafas bila mendaki lebih tinggi gunung, 3 lapisan rahim ibu, Allah melindungi bumi dari batu-batu yg berjatuhan dari angkasa lepas, besi tidak terjadi di bumi tetapi ianya jatuh dari langit dan.lain-lain lagi.

[2/17, 11:59 PM] Taufiequrrahman: Terimakasih ustaz atas penjelasannya sangat membantu research disertasi saya dalam ijtihad syariah…

[2/18, 12:07 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Noriah, dalam pengajian saya dan team (kumpulan) saya dalam beberapa tahun tidak berjumpa hadith itu harap boleh hantar saya hadith itu termasuk rujukan itu.

Dari pengajian kami ada hadith yg menyatakan Nabi Isa (as) turun apabila Dajjal.mahu masuk ke Madinah dan Makkah untuk merampas Khalifah dari manusia lalu bertemu dia akan dajjal Babul Luqq dan membunuhnya. Tidak cerita tentang Imam Mahadi.membantunya.

Tentang Imam Mahadi ada diceritakan Dia akan bangkit dan dibantu oleh perajurit dari timur yg memegang panji-panji hitam dan dia akan membawa keamanan setelah dunia mengalami ketakutan.

Dan diceritakan didalam masa Nabi Isa (as) akan turun Jud- Majud. Tidak diriwayatkan Imam Mahadi membantu baginda?

[2/18, 12:09 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Bertemu dia akan dajjal di Babul Luqq

[2/18, 12:09 AM] Taufiequrrahman: Ustaz yang dimaksud prajurit dari timur yg memegang panji panji hitam itu siapa?

[2/18, 12:09 AM] Noriah M Ali: InsyaAllah saya semak balik.

[2/18, 12:16 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Taufiqur, banyak pendapat mengatakan parajurit yg memegang panji-panji hitam ialah dari Indonesia kerana banyaknya umat Islam di negera ini dan kalau kita tengok di Youtube ada juga berpendapat Mahadi juga dari Indonesia. Ini boleh diterima kerana dekatnya Mahadi kpd bantuannya (panji-panji hitam) kalau jauh sangat di timur tengah maka ngak bisa dibantu.

[2/18, 12:17 AM] Taufiequrrahman: Subhanallah…ustaz…merinding mendengarnya…

[2/18, 12:18 AM] Taufiequrrahman: Terimakasih ustaz…

[2/18, 12:24 AM] Benny Brendy: Asalamualaikum .ustad

[2/18, 12:24 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Taufiqur, kerana itu saya menyerahkan ilmu ini dan segala bersangkutan dengannya seperti buku-buku, CDs dll kpd Indonesia (Yamas) bukan Singapur atau Malaysia walaupun ilmu ini turun di Malaysia dan disebarkan di Singapur kerana dalam hema saya ini adalah sebab untuk menyediakan asas (fundamen) bagi parajurit yg memegang panji-panji hitam yg akan muncul di hari depan. Ilmu Makrifat yg bersandar kuat kpd Syariah.

[2/18, 12:26 AM] Taufiequrrahman: Subhanallah…๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

[2/18, 12:29 AM] Taufiequrrahman: Makrifat yang bersandar kuat pada syariah…

[2/18, 12:30 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Taufique, saya hanyalah seorang Penyampai sahaja yg menyampaikan asas yg diperlukan di Indonesia untuk parajurit yg memegang panji-panji hitam yg akan muncul di hari muka dan membantu Imam Mahadi.

[2/18, 12:32 AM] Taufiequrrahman: ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

[2/18, 12:34 AM] Taufiequrrahman: Ya Allah masukkanlah kami semua dan dzurriyah dalam jemaahMu…

masukkanlah kami dalan ridhoMu

Amin..

[2/18, 12:35 AM] Benny Brendy: Aamiin alhamdulillah

[2/18, 12:38 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Ibarat istana mahu dibuat di Indonesia, maka saya dari Singapur membawakan kayu-kayu yg tumbuh Malaysia ke Indonesia.

[2/18, 12:39 AM] Taufiequrrahman: Subhanallah..๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

[2/18, 12:43 AM] Taufiequrrahman: Alhamdulillah semakin faham…

Terimakazih ustaz..

[2/18, 12:49 AM] Mujiburrahman: Subhanallah. Ikut menyimak ๐Ÿค“.Terima Kasih banyak ustadz ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜

[2/18, 12:53 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Tugasan Mujib, cuma sekarang haus mahu minum jus durian… Mana dia Yasin? Mana si Tuti ni.. udah haus saya!

[2/18, 12:55 AM] Ibu Elsy: Bang Mujib… bikin jus Durian cepaaat…

Ustadz sdh haus… (df minda…) ๐Ÿ˜

[2/18, 12:55 AM] Mujiburrahman: Jus durian ๐Ÿ˜‹. Bang yasin bagi jus durian untuk mujib ๐Ÿ˜‚. Mandat dri ustadz ๐Ÿ˜™๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜

[2/18, 12:56 AM] Mujiburrahman: Otw dapur ๐Ÿ˜†๐Ÿ‘๐Ÿถ #JusDurian

[2/18, 12:57 AM] Ibu Elsy: Salam wr wb… ustadz…

Lc hanya bisa bikin rawon… ๐Ÿ™ˆ

[2/18, 12:59 AM] Ibu Elsy: Jadi tugasan kita2… bagaimana ustadz… rasa diri ini belum mampu …

Rasa tertegun dg tujuan akhir dunia itu…

ustadz sampaikan… agar kita selalu semangat…

[2/18, 12:59 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Agaknya mereka tidur, ya bu Lc. Tak mengapa, Mujib esok suruh mereka jumpa ustaz dan beritahu mereka jangan pakai safety helmet (Dzul jangan jual kat dekpa) apabila berjumpa ustaz.

[2/18, 1:01 AM] Ibu Elsy: Helmet bang Dzul syiiip… harga 1.000 $

Sampai tak dengar ustadz cakap…

๐Ÿ˜‚

[2/18, 1:01 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Bu Lc. Diberi basikal kayuh sahaja usah fikir-fikir.

[2/18, 1:03 AM] Ibu Elsy: Nggiiih… ustadz… tak ada kerja jangan cari kerja… ikut Ketetapan yang telah di Tetap kan…

begitu kan ustadz…

Ada rasa sedih hati… pungguk merindukan bulan…

[2/18, 1:04 AM] Mujiburrahman: Siap Laksanakan ustadz ๐Ÿ‘ฎ. Emak tuti dan Bang yasin ๐Ÿ‘†da pesan dari ustadz tercinta ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚.

[2/18, 1:04 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Pungguk dapat juga melihat bulan. Yang merindui Ilahi?

[2/18, 1:04 AM] Mujiburrahman: Pungguk apa ya ?๐Ÿ˜ฌ

[2/18, 1:05 AM] Ibu Elsy: Aamiin… in syaa Allah… ustadz…

Rindu saja… sudah nikmat….

[2/18, 1:05 AM] Ibu Elsy: Manuk emprit… bang Mujib…

[2/18, 1:06 AM] Ibu Elsy: = burung yg sangat keciiil…

[2/18, 1:06 AM] Mujiburrahman: Pemakan padi itu bunda ?๐Ÿ˜‚

[2/18, 1:07 AM] Ibu Elsy: Burung gereja… gak makan padi kan…

[2/18, 1:08 AM] Ibu Elsy: Cuma bisa lari kesana kesini… makan seada nya… tapi rindu pengen ke bulan…

Rindu itu nikmat kan… bang Mujib…

Spt yg sedang dirasakan … bang Mujib..

๐Ÿ˜œ

[2/18, 1:10 AM] Ibu Elsy: Eeee… salah ternyata aku… kiasan ku terlalu lebay…๐Ÿ˜‚

Pungguk itu burung hantu… di mbah geogle… ๐Ÿ™ˆ

[2/18, 1:11 AM] Mujiburrahman: Hahahaha bunda ni bisa2 aja. Nikmat kalau dh coba jus durian bang yasin bunda๐Ÿ˜‹. Burung hntu ya ๐Ÿ™Š๐Ÿฆ

[2/18, 1:24 AM] Sahry Ramadhan: Ustad sahry mau tanya ashaabu sayaati ruud (pasukan panji hitam) dari timur adalah pasukan yg sangat militan dan ahli membunuh yg belum pernah ada sebelumnya yg menggunakan peralatan tradisional panah, pedang dengan kemampuan militan tinggi berkuda dan berenang. Apakah nanti diakhir zaman pasukan yg menemani mahdi ini sangat trampil menggunakan senjata2 tradisional ini ? Karena kalo kita baca berita sains sekarang NASA sdg menemukan dan meneliti adanya energi dibumi yg dapat mematikan gelombang elektromagnetik yg artinya semua peralatan modern elektronik hp, radio, laser, dll nanti hari akhir akan tidak berfungsi dan hanya bisa menggunakan senjata tradisional.

[2/18, 1:51 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Panah.dan.pedang walaupun bentuk lama.tapi.perbuatanya canggih. Seperti panah itu mempunyai elektronik yg dapat mengesan musuh dan kepala panahnya boleh diisikan dengan mini nuclear head dan sebagainya. Pedang boleh jadi mempunyai kuasa laser yg sangat kuat yg dapat menghancurkan gunung.

Sekarang pun udah ada pelan untuk hidup di bumi-bumi yg ada di angkasa lepas. Kalau bumi ini tidak berfungsi kerana terdapat energi bumi yg boleh mematikan gelombang elektomagnetik hidup di bumi-bumi yg lain tidak terjejas.

Sains juga menunjukkan gelombang yg dikeluarkan oleh Kahbah terutama Hajar Aswad adalah sangat kuat . Justeru itu saya berpendapat gelombang ini dapat mengatasi gelombang elektronik itu.

[2/18, 1:54 AM] Ibu Elsy: Masyaa Allah…. Subhanallah.. Allahu Akbar…

[2/18, 1:55 AM] Sahry Ramadhan: seperti saberlight starwars ya ustad ……subhanallah….Allahu Akbar akhir zaman dahsyatnya pertempuran yahudi dan muslimin…..

[2/18, 2:11 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Di sini Rio ada bertanya kenapa kiamat dunia kita [matinya tata surya kita] ini terjadi kiamat seluruh 7 lapis langit dan bumi walhal sebelum ini ada bumi-bumi yg kiamat ย [matinya tata surya lain] tetapi tidak terjadi kiamat 7 lapis langit dan bumi.

Jawapannya ialah kita akan menduduki kesemua bumi-bumi yang terdapat di angkasa lepas serta menggunakan tenaga yg terdapat dari angkasa lepas untuk kerperluan kita sehari-hari. Pada masa itu juga peralatan perang kita juga menjadi lebih canggih. Allah swt ada berfirman bahawa sebelum kiamat akan dimatikan semua yg beriman dan yg tinggal yg jahat-jahat. Maka berperanglah meraka dengan peralatan perang yg canggih maka binasalah seluruh angkasa lepas dan terjadilah kiamat. Perkara ini udah disebutkan oleh Syaitan kpd Allah swt bila dia berkata kenapa Kau mahu melantik manusia menjadi khalifahMu kerana mereka akan berperang di antara mereka dan saling.bunuh membunuh.

[2/18, 2:15 AM] Ibu Elsy: Shadaqta yaaa Allah…

Firman MU Maha Benar haqqul yaqiin…

[2/18, 2:16 AM] Ibu Elsy: Jazaakallah khairan katsiran … ustadz…

Makin tak wujud diri ini… serasa debu…๐Ÿ˜ญ

[2/18, 2:51 AM] Mbak Puji: Alhamdulillah. Terimakasih Ustadz atas semua penjelasan yang makin membuat kami terbuka pengetahuannya. Semoga Ustadz dan sahabat semua sehat wal’afiat dan bahagia. ๐ŸŒนโคโค


 

Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

1 Response

  1. Nuraminah says:

    Terima kasih ustaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *