Q&A: IKHTILAF YANG RAHMAT

[2/20, 6:38 PM] Badrol Sham: Assalamualaikum ayahanda utz dan sahabat2 semua..utz sy ingin bertanya ttg surah al fatihah ..sbb apa surah al fatihah ini disebut Ummul Quran..apakah rahsia di sebalik surah ini..dan surah ini menjadi satu rukun dlm solat..mohon penjelasan lanjut dr ayahanda utz utk sama2 kami memahami dgn lebih mendalam..insyaAllah

[2/20, 6:49 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Wlkm slm. Ada mazhab (kalau tidak silap Hambali) menegaskan semua ayat alQuran itu suci dan setaraf kerana itu dibolehkan bershalat dengan membaca surat yg lain dari surat al fatihah. Mereka boleh membaca surat ad Dhuha awal bacaan dan pastu ayat yg lain dari al fatihah hingga akhir shalat. Ini orang inggeris kata,”What is the big deal!” makna “Ada masalah besar?”
Untuk anak B(ertuah) Sham, ” Eats your heart out!” makna “Makanlah hatimu sendiri”.
[2/20, 8:46 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Iktilaf (perselisihan pendapat) adalah satu rahmat selagi setiap pihak yg terbabit bersikap toleransi sesama sendiri dan tidak berfikiran sempit.
Kerana kalau kita tidak bersikap demikian sirah dahulu udah menunjukan adanya perang di antara 4 mazhab menyebabkan kehilangan banyak nyawa dan kerosakan banyak harta benda. Saya harap ini tidak akan berulang tetapi kalau kita masih mahu menegakkan pandangan mazhab kita sahaja yg benar daripada pandangan mazhab yg. lain, sejarah hitam di antara mazhab akan berulang. Harap diingat firman Allah swt maksudnya bahawa Allah akan pertanggungjawabkan mereka yg membuat agama Allah bergulung-gulungan.


 

Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

 

 

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

1 Response

  1. albert says:

    alhamdulillah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *