Q&A: SENDA GURAU-NYA (KELAKAR) (2)

Ustadz Hussien Abd Latiff: Anakku, kita boleh buat perbandingan iaitu pandangan Allah swt itu sangat keras dan “No Nonsense” dan Allah swt yg Maha Kelakar.

Contoh, kalian ada seorang jiran [tetangga] dan kawasan rumahnya bersebelahan dengan kalian dipenuhi dengan bunga mawar (Rose) yang indah-indah lagi mengharumkan. Satu hari dia melihat kalian berdiri di pagar yg rendah di sebelah kawasan kalian menikmati bunga mawar yg indah lagi mengharumkan di kawasannya yang bersebelahan dengan kalian. Lalu dia lari keluar dari rumahnya dan berdiri disebelah kawasannya serta menghadap kalian dan berkata,”Kalau kamu sentuh walaupun sekuntum bunga mawarku, akan aku putung hidungmu, akan aku korek kedua mata mu, akan patah-patahkan tulang kamu, akan aku salai kulit kamu, akan aku beri anjing makan daging kamu dan akan aku bakar kamu sehingga tiada yang dapat mengenali kamu.”

Sungguh terperanjat serta menyeramkan kelakuan dan tindakan jiran kalian yang baru pertamakali kalian bersua muka dengannya kerana kalian baru sahaja beli tempat kediaman kalian dari seorang teman yang bernama Ali. Kalian hairan kenapa Ali tidak menceritakan tentang jiran ini kepada kalian semasa menjual kediamannya ini kepada kalian. Jiran ini sungguh-sungguh menakutkan dan macam tidak betul otaknya, agaknya ada mental problem.

Maka kalian bergegas mahu pergi berjumpa Ali serta mahu memarahinya kerana tidak memberitahu kalian tentang jiran ini sebelum menjual kediamnya itu kepada kalian

Kalian berjumpa dengan Ali lalu menceritakan kepada Ali apa yang berlaku serta bertanya kepada Ali sama ada jiran kalian itu ada mental problem (masalah mental) kerana kelakuannya sungguh-sungguh menakutkan kalian.

Mendengar apa yang diperkatakan oleh kalian maka Ali ketawa terbahak-bahak sampai jatuh ke bumi. Sesudah dia dapat menentramkan dirinya Ali berkata,”Jiran itu namanya Pak Yunos, dia suka berjenaka dan berseluruh. Itulah cara dia kalau kita tidak tahu kita akan takut akan peribadiannya. Namun dia adalah seorang yang sangat baik dan murah hati. Kalau kalian minta dia sekuntum bunga mawarnya, dia akan beri kalian sebungkus dan kalau kalian minta izin menghirup kewangian bunga-bunga mawarnya, dia akan jemput kalian masuk ke kawasannya dan akan mempelawa kalian duduk di kerusi di tengah-tengah kebun mawarnya itu dan akan menyiap minuman serta makanan ringan untuk kalian. Itulah Pak Yunos seorang yang suka berjenaka tetapi murah hati dan sangat baik orangnya”

Nah, sekarang kalian dapat melihat Pak Yunos dari satu sudut yg lain. Masihkah kalian berpendapat Pak Yunos ada mental problem dan menakutkan?

Apa yang Ayah mahu sampaikan ialah, lihatlah Allah swt dari sudut Maha Pengasih lagi Maha Penyayangnya Dia dan yang suka berseluruh. Dengan itu kalian bisa mencintaiNya. Kerana kalau kalian lihat dari sudut garangNya Dia maka kalian akan sentiasa takut kepadanya dan sukar mencintainya kerana ketakutan kalian mengatasi rasa cinta kpdNya yg ada pada kalian.

Di dunia sekarang ini hampir seluruh dunia “Islamicphobia” iaitu takut kepada Islam dan di antaranya mereka beranggapan Allah swt adalah Tuhan yang zalim lagi menakutkan. Maka perlulah kita mengubah konsep ini dengan menunjukan Allah swt dari sudut Maha Pengasih lagi Maha Penyayang namun suka berseluruh. Supaya Islam dapat diterima oleh semua pihak dan pandangan yg sekarang ini terhadap Allah swt berubah.


CatatanArtikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

 

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *