Q&A: INGAT ALLAH DI DALAM SHALAT

[2/14, 8:39 PM] Efendy Yasin S, I: Ustadz, ada pertanyaan dari Bang Dahliar jakarta :
Dahliar: Disaat lagi sholat bagaimana cara Naiknya ?….apakah kita cuma naik alias “ingat Allah”saja…ataukah kita naik alias ingat Allah sekalian paham arti ayat yg kita baca?…salam

[2/14, 9:58 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Pak Dahliar. Semasa membuat syarahan saya sentiasa saya ingat Allah swt. Taada masalah

Saya masih faham apa yg saya syarahkan walaupun ingatan Allah swt masih di dalam minda. Nabi Isa (as) ada berkata hanya orang makrifat boleh mengingati Tuhan sambil tahu apa yg dia kerjakan. Ini boleh tercapai bila Base Camp kita mantap dan ini memerlukan latihan dan keredhaan Allah. Swt.

[2/15, 2:45 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Bagi sahabat-sahabat yg membaca Nazam Makrifat, hendaklah dibaca sambil naik dzrikrullah. Rasanya sungguh menajubkan kerana bukan sahaja minda kita mengingati Allah swt tetapi kita faham apa yg kita baca.

[2/15, 3:05 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Bagi sahabat-sahabat yg tidak faham bahasa arab hendaklah apabila shalat dzikrillah (ingat Allah) ini yg dituntut (dirikan shalat untuk mengingati Allah) dan tahu apa yg dibaca iaitu jangan salah bacaan (namun ada hadith yg menyatakan bahawa malaikat akan betulkan bacaan kita yg salah itu sebelum sampai kpd Allah swt) dan setiap huruf (bukan perkataan atau makna) kita baca mendapat pahala. Dan ada hadith yg menyatakan bahawa kemuliaan di antara orang arab dan orang bukan arab adalah ibadah mereka (bukan bangsa).

[2/15, 3:07 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Ingatlah, orang bisu pun shalatnya diterima asalkan dia shalat mengingati Allah swt.


Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

3 Responses

 1. Rusdika Kilimanjaro says:

  Assalamualaikum Ustadz, satu pertanyaan jika diijinkan.
  Saat shalat, hati ingat Allah, dan bacaan – bacaan shalat dibaca dengan mulut.
  Ketika shalat sementara berlangsung, kemudian secara tidak disengaja, mengalami bacaan shalat itu terbaca di minda. Jadi minda tetap ingat Allah (tak serupa tak seumpama), tapi minda juga membaca bacaan shalat, ada dua aktivitas di minda dalam satu waktu.
  Apakah hal ini sesuatu yang boleh atau ini sesuatu yang mensyirikkan Allah? Karena Allah bukan bacaan, Allah bukan suara, Allah bukan bunyi.
  Kalau tidak salah di syarahan ustadz, minda itu hanya boleh mengingati satu hal yaitu ingat Allah saja.
  Mohon pencerahannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *