Q&A: IMPACT (GEGARAN) YANG BERBEKAS (PARUT)

[3/2, 6:14 AM] Datin Hjh Gayahsaid: Assalamualaikum ustaz serta sahabat2.
Ustaz..bila kita dah tahu disebalik semua ciptaan itu drpnya setetot zatNya termasuk binatang dan serangga.

Saya agak keliru [bingung] bila berhadapan dengan terserempak dengan serangga lipas dan tikus khasnya di restaurant ustaz…kalau x dihapuskan membiak ustaz..customer kalau ternampak tikus menjerit satu premis jadi gawat.. nasi beriyani pun ditinggal lari bertempiaran..agak lucu namun mau ustaz terangkan ….

[3/2, 6:23 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Datin, suatu hari saya disuruh isteri potong pokok pisang. Mengeletar saya,Datin, pokok pisang itu seperti berkata, “Potonglah, potonglah.”

Maka saya panggil seorang kenalan suruh dia potong tapi sebelum itu saya sembunyi di dalam.rumah tak mahu keluar melihat dia potong.

Ambil iktibar dari pengalaman saya.

Namun dari segi Syariah boleh diterima kerana kita menghilangkan sesuatu yg merbahaya atau spt pokok pisang sudah menjadi adat yang diterima oleh Syariah iaitu pokok pisang tidak berbuah 2 kali kerana itu dipotong.

[3/2, 6:26 AM] Datin Hjh Gayahsaid: Subhanallah..rasa lega ustaz.saya rasa teragak2 mahu hapuskannya..seperti lalat kalau termasuk dlm hidangan…abislah pelanggan mengamuk atau terus masuk dalam facebook..T.kasih banyak ustaz..

[3/2, 6:35 AM] Sri Puji Astuti: Ustadz…gegaran ilmu Makrifatullah In Syaa Allah akan berimpact pada ibadah yang makin kuat dan In Syaa Allah istiqomah.

Apabila sebelum makrifat syariat sudah bagus, puasa juga berjalan bagus (walau biasanya hal ini karena ada amalan tertentu untuk mencapai suatu hal), dalam keadaan ini, kemudian seseorang itu dapat ilmu makrifat dan gegaran belum dirasai. Ibadah tetap seperti biasa (karena merupakan rutinitas dan sudah menjadi kebiasaan).
Untuk mengetahui impact gegaran ilmu makrifatullah ini melalui apa lagi, Ustadz?

[3/2, 6:46 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Impact itu membuat kita sentiasa dapat merasakan Kewujudan Allah swt dan Dia sedang mengawasi kita. Contoh, gegaran itu seperti Kilat menyambar kita. Justeru itu kita bergegar kena sambar Kilat. Sesudah itu, walau tidak disambar lagi namun parutnya (bekasnya) tetap ada[1]. Dengan itu, kita tidak boleh lupakan peristiwa itu.

[3/2, 7:01 AM] Sri Puji Astuti: Alhamdulillah terimakasih Ustadz TH1. Pertama kali dulu sewaktu awal-awal mendapat ilmu makrifat yang Ustadz sampaikan ada rasa gegaran itu. Mandi berkemban karena malu seolah ada yang mengawasi, pokok tanaman dalam pot memanggil-manggil seolah minta minum, tak sampai hati meludah di tanah..karena kesadaran Dzat, setiap bepergian pokok2 dikiri kanan jalan seolah mengucap salam dan lain-lain.
Lambat laun karena saran Ustadz kita kembali pada syari’ah hal-hal semacam itu jarang dirasai lagi. Apakah itu tanda menurunnya gegaran? Untuk membina gegaran itu tetap ‘on’ bagaimana caranya? Parut itu In Syaa Allah masih dirasai. Tapi gegaran yang jati itu seolah sudah lewat dan kadang kala saja dapat dirasai kalau ada pembinaan dan penerangan dari Ustadz mengingatkan hal itu. Mohon pencerahannya Ustadz…terimakasih.

[3/2, 7:10 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Tuti, cukup ada parutnya itulah tanda-tanda orang Allah swt seperti Nabi-nabi ada tanda kenabian, orang-orang Allah swt juga bertanda.
Nabi-nabi sesudah menjalankan tugas hidup seperti manusia biasa sehingga Nabi Ibrahim (as) tidak kenal yang menziarahnya adalah malaikat.

[3/2, 7:11 AM] Sri Puji Astuti: 😭😭😭terimakasih Ustadz.

[3/2, 7:11 AM] Mujiburrahman: Assalamualaikum ustadz. Bagaimana agar mendapat kembali impak dan gegaran semasa awal kenal ilmu ini. Karena sya ingat dulu ktika mendapat ilmu ini gegaran jalalnya luar biasa. Bercucuran air mata, tk brani tengok atas, selalu terpojok, menyendiri macam penjahat yg di cari2 police, takut nak pergi kemana. Bagaimna cra mendapatkan impak itu kembali dan mempertahankannya ustadz ? Terima kasihπŸ™πŸ™πŸ™.

[3/2, 7:11 AM] Ibu Elsy: Ustadz… bergetar hati ini… πŸ˜­πŸ’–πŸ˜­

[3/2, 7:13 AM] Mujiburrahman: 😭😭😭😭😒

[3/2, 7:13 AM] Abu Kafi: πŸ˜‘

[3/2, 7:13 AM] Mujiburrahman: 😒😒😒

[3/2, 7:14 AM] Sri Puji Astuti: 😭😭😭😭😭

[3/2, 7:14 AM] Ibu Elsy: Parut gegeran itu ada bersemayam dalam hati… hati lah yg menangis…
Begitu tersentuh sedikit saja… spt waktu di Tanoker… bercucuran lah air mata… melihat dan merasakan kasih sayang NYA…

[3/2, 7:14 AM] Datin Hjh Gayahsaid: 😭😭😭

[3/2, 7:15 AM] Ibu Elsy: Gegaran hati yg membawa parut …

[3/2, 7:15 AM] Mujiburrahman: Tkut lah bunda. Ingat masa2 itu. Macam buronan kelas kakap😜

[3/2, 7:15 AM] Mujiburrahman: Terlalu banyak dosa

[3/2, 7:16 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Mujib, cukup udah bertanda (parut) kerana Rasulullah saw tidak bergegar lagi seperti keadaan baginda di waktu menerima wahyu pertama di Gua Hira dan sesudah itu baginda hidup seperti biasa namun tanda kenabian ada pada baginda.

[3/2, 7:19 AM] Sri Puji Astuti: Waktu itu kita sering nangis…gembeng. ….dikit aja udah bercucuran air mata….😭

[3/2, 7:24 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Tuti, masa Rasulullah saw mendapat wahyu pertama dia gementar hingga mahu terjun diri dari gunung tempat Gua Hira itu tapi dihalang oleh malaikat Jibrail (as). Justeru itu, adakah gegaranmu lebih hebat dari Rasulullah saw? Sesudah peristiwa itu, tidak ada dalam sirah Rasulullah saw merasa begitu.lagi.

[3/2, 7:25 AM] Sri Puji Astuti: 😭😭😭😭😭

[3/2, 7:28 AM] Sri Puji Astuti: Mohon ampun…Yaa Allah…😭😭😭


[1] Parut : yang dimaksud parut dalam istilah ust. Hussien Abd Latiff ialahΒ rasa yang terbit dari ingatan.

Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

Artikel terkait:

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

3 Responses

  1. AHMAD JAMIL BIN ARIFFIN says:

    Asrisalamualaikum ustaz…dalam tajuk pandangan mata hati..ustaz ada memetik dari kitab karangan syeikh kadir jailani yg berbunyi apabila masuk ke pasar melihat barang- barang kita tetap bersolat…bagaimana maksud kita tetap bersolat itu ustaz…mohon pencerahannya bagaimana ya…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *