PENJELASAN MENGENAI YANG MAHA HALUS

Hj Zain: Aslkm ustaz. Selamat pagi semuga dalam keadaan sehat walafiat.

Ustaz saya ingin menyampaikan sebuah pertanyaan kpd ustaz:

Sifat atau ciptaan adalah penzahiran Dzat (hakikat) . Ilham dari LM di sampaikan kpd Sifat melalui Dzat. Lalu apa pula peranan Yang Maha  Halus (makrifat) selain dari Ia meliputi semua ciptaan. Terima Kasih ustaz YDK.

Ustadz Hussien Abd Latiff: Wlkm  slm. (Jawapan minjam daripada Luli) lihat Sifat itu sebagai Rambut-rambut yang tumbuh di hujung ekor seekor Gajah. Lihat pula kepada ekor Gajah itu sebagai Dzat dan lihat pula Gajah itu sebagai Yang Maha Halus.

Maka tanyalah apa peranan Gajah itu?

Semoga Hj Zain Sahabatku mendapat pencerahan.

Hj Zain: Maafkan saya ustaz. Saya masih kurang pasti apakah Yang Maha Halus, yang berada dalam LM, juga sama dengan Yang Maha Besar ustaz. Mohon penjelasan lanjut ustaz. Terima kasih.

Ustadz Hussien Abd Latiff: Ada satu Pokok Kelapa yg mempunyai satu buah Kelapa. Dalam Kelapa itu ada Sabut, Tempurong dan Tumbung.

  1. Sabut itu adalah Dzat.
  2. Tempurong itu adalah Loh Mahfuz
  3. Tumbung itu adalah Sifat.

Kelapa itulah ibarat Yang Maha Halus. Ianya hanyalah sebahagian kecil daripada Pokok Kelapa

Ustadz Hussien Abd Latiff: Apabila Kita kata Allah swt adalah Maha Besar ini merangkumi Yang Maha Halus kalau tidak ada kekurangan.

Contoh:

Dalam Lautan ada air panas (yg bisa diminum). Maka apabila Kita katakan Lautan, ini bermaksud kesemua Lautan itu termasuk air panas. Kita ngak bisa mengatakan air panas itu Lautan Kecil dan yang lain itu Lautan Besar

 

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *