Q&A: HUKUM QISAS DALAM PANDANGAN MASA DEPAN

3/24/17, 6:40 AM – Mansyursyah : Anak: ayah ….Allah kan Ghafurur rahiim tidak akan menyiksa hambanya, tapi kenapa ya ayah di arab itu ada hukum qisas?

3/24/17, 8:58 AM – Taufiqurrahman: “Dan dalam qisas itu ada (jaminan) kehidupan bagimu, wahai orang-orang yang berakal (ulul albab), agar kamu bertakwa.” (Q.S. Al Baqoroh:179)

3/24/17, 8:59 AM – Taufiqurrahman: 🤐😷

3/24/17, 9:14 AM – Ibrahim Hashim: Untuk makluman, DiMsia, “Islamic banking” bukan Islam yang ramai sokong, kata “Adil&bersih”, “Halal Hub”, pun bukan Islam sokong kata “baik&bersih”, tetapi “Qisas” masih dalam proses dakwah lagi, bukan Islam belum setuju, InSyaAllah sudah ada sedikit kemajuan sebab di politikkan. 🤐😷

3/24/17, 9:20 AM – Shaiful M: Dalam salah satu ceramah lanjutan ustaz, kalau dilihat dari sudut masa depan, hukum hudud boleh jadi sesuai utk golongan jin dimana jenayah [pidana / kejahatan ] dan maksiat mereka melampau-lampau …. Al-Quran itu sememangnya sesuai sepanjang zaman.

3/24/17, 9:22 AM – Rio : Masuk akal ini Pak 👌🏼

3/24/17, 9:24 AM – Ibrahim Hashim: Pasti besar Hikmahnya.

3/24/17, 10:06 AM – Syofian Husin: 😭😭😌😌🤐

3/24/17, 10:55 AM – Winanto: Demi keadilan dan mengurangi kejahatan…

3/24/17, 11:09 AM – Ustadz Hussien Abd Latiff:

Alhamdulillah, kalau kita lihat dari sudut masa depan Hukum Hudud itu memanglah sesuai untuk masa kita memerintah kaum jins di hari muka setelah mengalahkan mereka dan menakluk mereka di angkasa lepas di mana ramainya mereka. Mengikut Rasulullah saw, adalah 9 mereka tapi 1 kita [Sebuah hadits mengatakan perbandingan manusia dan jin adalah 1 banding 9]. [1]

Kerana ilmu yg diajarkan kpd kita (manusia) oleh Allah swt maka alat peperangan kita terlampau jauh kemajuannya daripada mereka yg lebih kpd sihir. Tetapi sihir mereka tewas bila tentera kita di hari muka bukan manusia tetapi robot perang yg janggih yg sekarang udah dibuat dan diperbaiki mutunya.

Satu-satu robot perang yg kita udah dipakai sekarang ialah Drone.

Kerana maksiat mereka yg melampau-lampau seperti kekata,”Sejahat-jahat manusia, sebaik-baik jin!”, maka Hukum Hudud perlu untuk mentadbir [mengatur] mereka.

Maksiat dalam Hukum Hudud adalah Zina, Qadaf (menuduh wanita berzina tanpa bukti), Arak, Merompak, Mencuri, Murtad & Pemberontakkan. Inilah jenayah-jenayah [pidana] yg banyak berlaku di anatara masyarakat jin yg memerlukan Hudud.

Harus diingat sebelum menaluk dunia jin, kita seluruh dunia udah beriman dan bersatu dalam.satu agama iaitu Islam.

Qisas seperti ditulis oleh Taufique memang lah suatu Hukum yg bukan sahaja adil tetapi memberi kehidupan.

Hukum Qisas boleh dikatakan Hukum Setimpal (an eye for an eye), maksud kau potong telingaku aku potong telinga kau, kau potong hidungku aku potong hidungmu, kau potong tanganku, aku potong tanganmu, dan sebagainya.

Justeru, orang tidak boleh melampau batas dalam pembalasan seperti kecederaan di balas dengan dibunuh.

Namun dari sudut hukum membunuh, hukumnya  “nyawa dibalas dengan nyawa” ini boleh digantikan dengan pampasan [kompensasi / tebusan] sekiranya pihak sebelah mangsa [korban] setuju terutama dalam pembunuhan tidak disengajakan. Juga pihak sebelah mangsa [korban]  boleh memaafkan tanpa pampasan.

Maka hukum Qisas adalah hukum menjamin kehidupan kerana ialah hukum yg setimpal dan juga dalam kematian boleh dimaafkan atau membayar pampasan [kompensasi / tebusan] kalau disetuju oleh pihak sebelah mangsa [korban] .

3/24/17, 11:11 AM – Shaiful M: Makin jelas, Alhamdulillah syukur. Terimakasih ustaz.

3/24/17, 11:15 AM – Razalisenin: Syukur kerana di beri pemahaman ….t.kasih ustaz

3/24/17, 11:17 AM – Ibrahim Hashim: Alhamdulillah terima kasih Ustaz, perlu kita dengar lebih lanjut ceramah Islamic Law dari Ustaz, Ahli JAKSA– pakar Undang2 Islam khas untuk sahabat semua Ustaz.


[1] Untuk memahami kajian mengenai manusia menjelajah angkasa lepas, di hari depan, harap menonton video syarahan dengan judul “Arah Tujuan Ummah”.

Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *