Q&A: APABILA DIGANGGU SYAITAN

4/26/17, 7:10 PM – Afri Zain: Assalamualaikum ustaz..Saya ada soalan nak tanya?

Semasa kita keluarkan roh dan minda, Boleh ke bomoh hitam / dukun tangkap roh kita dan masukkan dalam botol.

Kalau bomoh tu boleh buat….macamana roh dan minda nak balik. Mohon penjelasan. Terima kasih

4/26/17, 9:59 PM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Allah swt ada berfirman bahawa orang beriman apabila diganggu syaitan dengan cepat hati mereka mengingati Allah swt dan Allah swt akan tunjukkannya jalan keluar.

Semasa saya wisata jiwa di Trengganu, jiwa ditangkap dari belakang oleh jin. Maka dengan secepat itu, hati saya mengingati Allah swt dan dengan secepat itu diilhamkan saya untuk azan

Maka jiwa ini pun azan maka meletuplah jin yg memeluk saya itu.

Semasa saya wisata jiwa di Batam maka saya di kelilingi oleh jin-jin mahu menyerang saya maka hati ini balik kpd Allah saw sambil bersiap sedia untuk melawan. Pada ketika itu juga datang seseorang berpakaian sergam hitam dan berkata, “Jangan menganggu keponakan aku!” Maka semua jin-jin pun pergi. Lepas itu orang yg berbaju hitam pun ghaib.

Semasa di Singapura, saya di serang oleh 3 hantu (syaitan) cina (yg jalan lonjak-lonjak) maka jiwa dengan serta mengingati Allah swt lalu diilhamkan supaya menendang dengan kuat ketiga-tiga hantu itu dan dengan itu ketiga-tiga hantu itu terbunuh.

Maka hendaklah sentiasa dzikrullah dalam apa jua keadaan dan sentiasa ingat kita Khalifah Allah swt bukan seorang  BANCI. Biar mati menjunjung (ingatan) Allah swt di dalam minda kita daripada mati takut seperti seorang Banci.

Kalau takut nak wisata roh/jiwa maka apabila keluar masuk kembali ke dalam jasad seperti ada sahabat kita yg berbuat begitu.

4/26/17, 10:03 PM – Ibrahim Hashim: Alhamdulillah terima kasih nasihat  berguna dari Ustaz yang kita semua kasihi.

🙏🙏🙏🙏🙏❤❤❤❤

4/26/17, 10:05 PM – Afri Zain: Alhamdulillah terima kasih ustaz atas penerangan yg jelas utk kami semua

4/26/17, 10:12 PM – Zaiton: MasyaaAllah terima kasih ustaz alhamdulillah Aamiin InsyaaAllah

4/26/17, 10:51 PM – MansyursyahI: Ustadz yg cakap ada yg baju hitam yg cakap jangan ganggu ini keponakan aku, itu siapa ustadz koq dia ngaku2 sebagai pamanya ustadz dan knapa dia bela ustadz dari gangguan jin2 itu

4/26/17, 10:55 PM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Sampai sekarang saya ngak tahu siapa dia itu?

4/26/17, 10:57 PM – Mansyursyah : Oooo bgitu ustadz terimakasih ustadz

4/26/17, 11:00 PM – Winanto: Maaf Ustadz, ini persepsi sy mungkin salah…

Saat Ustadz sedang wisata sepertinya tidak mengingati Allah, baru mengingati Allah setelah Ustadz menghadapi gangguan jin dll, apa begitu Ustadz? Mohon maaf kl tidak berkenan. Wassalam

4/26/17, 11:08 PM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Pak Siwinanto, peringkat ingatan kpd Allah swt seperti berikut:

  1. Biasa – sejengkal
  2. Keperluan – sehasta
  3. Genting – sedepa.

Selalunya hanya sejengkal [maksudnya, senantiasa mengingati Allah dalam kondisi biasa, itulah yang dimaksudkan dengan “datang sejengkal”, adapun dalam keperluan dan keadaan genting, maka ingatan padaNya akan sehasta / sedepa]

4/26/17, 11:09 PM – Winanto: Terimakasih Ustadz, sy jadi paham…..

4/26/17, 11:02 PM – Mansyursyah : Tanya lagi ustadz, ustadz kalau mau usir syaitan-syaitan itu dengan ingat Allah dan azan, kalau di indonesia itu umumnya kalau diganggu syaitan itu dengan membaca ayat kursi ustadz , bagaimana menurut  pandangan ustadz?

4/26/17, 11:03 PM – Suharjono : Alhamdulillah, terima kasih ustadz🙏🙏

 

4/26/17, 11:09 PM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Pak.Mansur, itu diilhamkan bukan sendiri yg memutuskan

4/26/17, 11:20 PM – Afri Zain: Alhamdulillah


Catatan: Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *