Q&A: JIKA “JAWABAN” TAK KUNJUNG TURUN?

[2/8, 9:27 AM] ‪Masturah: Salam Ustaz..
Ada soalan: Pernah tak Ustaz naik [Dzikrullah / ingat Allah] menyerah masaalah serta tunggu huraian namun tidak turun huraiannya.

[2/8, 9:34 AM] Ustadz Hussien: Dalam pengalaman saya tentang NST [Naik (Dzikrullah / ingat Allah), Serah, dan Tunggu] :
1. Jawapan dan huraian turun tanpa lama menunggu – Menunggu turunnya syarahan tiap-tiap minggu untuk disampaikan setiap minggu.
2. Turunnya jawapan atau huraian hampir tamat tempoh masalah yg nak dihuraikan. Ini selalu masalah berkenaan kekurangan wang [uang].
3. Tidak ada huraian turun tetapi masalah itu terhurai sendiri.

[2/8, 9:42 AM] Sahry Ramadhan: Dari pengalaman ustad Nst yg ke 3, masalah terhurai dengan sendiri …maksudnya berjalan baik normal saja (tidak seburuk yg dibayangkan terjadi), dan baru tersadar setelah masa itu berlalu ya ustad?

[2/8, 9:48 AM] Ustadz Hussien: Tentang ke 3 bila tidak turun berpaut terus dan yakin akan semua berlaku itu ada hikmah. Contoh, kekurangan wang [uang]. NST tapi taada jawapan turun hingga masanya kehabisan. Sesudah itu dibertahu oleh peminjamnya yang dia udah halalkan hutang itu tanpa memberitahu kepada saya dahulu.


Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

Artikel terkait :

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

1 Response

  1. Abdul Rahim Aziz says:

    Assalamualaikum Ust.yg dikasihi
    Saya dan isteri insyaAllah akan menunaikan Umrah .
    Boleh ke AB Ust memberi bimbingan utk melakukan Umrah dan Ziarah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *