SURATAN LAUH MAHFUDZ DAN PANDANGAN AHLI SUFI

Anakku, kalian udah mengetahui bahawa segala yg Kalian lakukan, Allah swt:

1. Mengetahui
2. Luluskan.
3. Udah tersurat dalam Loh Mahfuz
4. Tersurat apabila Dia berfirman, “Kun!”.

Dan seperti Nabi Adam (as) bersabda bahawa dia tidak ada pilihan melainkan memakan buah khuldi itu kerana ini udah tersurat dalam Loh Mahfuz 40 tahun sebelum dia diciptakan. Sesuai dengan firmanNya bahawa segala-gala yg berlaku udah tersurat dalam LM sebelum perkara Itu terjadi.

Anakku, fahamkan bahawa semasa Allah swt berfirman, “Kun!”:

1. LM udah sempurna termasuk udah tersurat perkara berkenaan Nabi Adam (as) memakan buah Khuldi itu dan terciptanya Nabi Adam (as).
2. Masa dan Ruang walaupun udah tersurat tetapi belum diaktivitaskan.

Apabila Masa dan Ruang diaktivitaskan maka tersusunlah perkara Nabi Adam (as) memakan buah Khuldi itu tersurat 40 tahun sebelum Masa dia diciptakan.

Kembali Kita ke perbincangan Kita iaitu semua lakuan Kita, Allah swt tahu, luluskan dan ditetapkan semasa Dia firman,”Kun!”

Anakku, renungkan cerita ini:

Zakaria seorang Ahli Perniaga yg kaya dan dia juga seorang Ahli Sufi menubuhkan sebuah Dana Dakwah. Dari Dana ini dia beri setiap bulan kpd cik Ahmad $40000 untuk mentabdbirkan sebuah Rumah Anak Yatim. Dia juga beri $25000 sebulan kpd cik Basri untuk supply barang-barang keperluan dapur untuk Rumah Anak Yatim itu. Dia juga beri $20000 sebulan kpd cik Chong untuk mengada bis-bis untuk keperluan kanak-kanak Rumah Anak Yatim itu. Dia juga beri $30000 kpd cik Dani untuk mengadakan pekerja-perkerja yg dapat menjaga kebersihan serta memotong rumput dan lalang Rumah Yatim itu.

Cik Zakaria kini mendapat tahu bahawa:

1. Cik A hanya belanja $30000 untuk pengurusan Rumah Anak Yatim itu. $10000 masuk koceknya yg digunakan untuk keperluan ahli keluarganya.
2. Cik Basri hanya membelanjakan $15000 dan $10000 masuk koceknya dan digunakan untuk keperluan keluarganya.
3. Cik Chong hanya mengadakan khidmat bis-bis dalam anggaran $15000 dan &5000 sebulan masuk koceknya untuk keperluan keluarganya.
4. Cik Dani hanya membelanjakan $20000 mengupah orang menjaga kebersihan, potong.ramput dan.sebagainya. $10000 masuk koceknya digunakan untuk keluarganya.

Dari sudut Syaraih, perkara ini mesti dilaporkan ke pihak berkuasa supaya tindakan perundangan diambil terhadap Cik Ahmad, Basri, Chong dan Dani.

Dari sudut Tarikat, tidak ada nasihat kerana mereka hanya dilatih untuk berwirid untuk mengatasi 7 makam nafsu.

Dari pandangan Cik Zakaria seorang Ahli Sufi pula bagaimana?

Cik Zakaria berpendapat bahawa;
1. Mereka
tidak mencuri wangnya kerana wang itu kepunyaan Allah swt kerana datang.dari Dana Dakwah.
2. Mereka tidak mencuri wang itu kerana Allah swt tahu, luluskan dan udah tersurat di LM bila Allah swt berfirman, “Kun!”.
3. Yang sebenarnya berlaku ialah mereka semua itu mendapat rezki dari Allah swt setiap bulan.
4. Kalau ini adalah perbuatan salah biar Allah swt menetapkan Dan menghukum mereka.

Inilah pendirian seorang Ahli Sufi.

Cuba lihat peristiwa ini pula:

Seorang Maling (Pencuri) masuk kerumah Paderi Kristian dan dicurinya semua alat-alat atau perkakas perak dalam rumah itu. Bila sahaja dia keluar dari rumah itu, Polis menahannya dan memanggil Paderi itu keluar untuk mengenal pasti semua barang-barang dalam karung Maling itu adalah hak Paderi itu yg dicuri oleh Making itu.

Paderi itu pun keluar serta mengenal pasti semua barang-barang itu adalah haknya namun apa yang mengejutkan ialah dia berkata,”Semua ini Saya udah hadiahkan kpdnya dan izinkan dia datang mengambilnya.” Medengar ini, Polis melepaskan Maling itu. Sesudah Polis melwpaskannya, Maling ini memeluk Agama Kristian ditangan paderi itu.

Semoga Anakku disayangi mendapat memfaat dari Tazkirah Ayahmu ini, aamin Ya Rabbil alamin!

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

1 Response

  1. Faridah Ahmad says:

    Innalillahiwannahilarajiuuunn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *