Q&A: IKTIBAR : TENTANG BERSERAH (NST)

[2/13, 2:00 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Cerita benar:

1. Firma Guaman (Jaksa/lawyer) saya dijalankan atas dasar menolong masyarakat:
a. Walaupun udah 34 tahun menjadi lawyer bayaran yg saya kenakan untuk kes Mahkamah Syariah adalah diantara $2000 hingga $2500 dan kalau amat berat sekali baru dikenakan $3000. Lawyer lain kenakan bayaran diantara $5000 hingga $7000 untuk kes yg tidak rumit. Bayaran yg saya kenakan termasuk bayaran yg mesti dibuat kepada mahkamah ataupun kos mahkamah. Pembayaran ini saya tanggung.
b. Untuk rakan karib atau ahli keluarga mereka, saya akan ambil kesnya percuma (tanpa bayaran) namun kalau mereka beri sebagai hadiah sesudah kes habis saya akan terima kalau tidak diberipun saya tidak akan minta.

3. Kerana itu kadangkali saya kebutuhan wang. Bila ini berlaku NST dan insya-Allah akan dapat bantuan dariNya.

4. Yang nak saya sampaikan ialah peristiwa pada bulan lepas (January 2017). Saya mesti memperbarui Lesen Notaris dan Pesuruhjaya Sumpah saya sebelum 31 January 2017 dan.memerlukan wang sebanyak $1500/- Kerana kebutuhan wang saya NST pada tanggal 14 January. Namun ngak ada jawapan. Hingga 25 January masih ngak ada jawapan.

Syaitan udah bisik menyuruh saya minta dari Anak Sulong saya yg sedang bercuti di Singapura dari London. Syaitan bisik – tentu dia ada wang, dia pangkat tinggi di Ernst & Young (London) sebuah Firma Audit terkenal di dunia dan kalau kamu minta tentu dia akan kasi.

Namun saya berkata pada diri saya, saya ada Allah swt kenapa saya mesti minta pada yg lain.
27 January belum dapat jawapan. Syaitan berbisik kamu akan hilang Lesen Notaris dan Pesuruhjaya Sumpah kamu. Namun saya tetap dengan pendirian saya iaitu mohon hanya pada Allah swt dan redha walaupun Lesen saya itu hilang serta yakin kalau itu yg terjadi (hilang Lesen) saya yakin tentu ada hikmah disebaliknya.

28 January datang jawapan. Ditunjukkan kpd saya 3 muka anakguam (clients) saya dan diilhamkan kpd saya supaya minta mereka membuat bayaran. Alhamdulillah apabila talipon mereka, ketiga-tiga datang dan buat bayaran. Dengan itu saya dapat bereskan bayaran Lesen saya dan juga bayar nafkah bulanan isteri ($1500) dan juga pembelanjaan rumah $500/-

Kesimpulannya berpautlah kpd Allah swt dalam apa keadaan dan yakin pertolonganNya akan datang kalau tidak maka yakinlah bahawa ada hikmah disebalik kejadian itu.

[2/13, 2:03 PM] Shaiful M: Syukur alhamdulillah. Terimakasih atas perkongsian ustaz.

[2/13, 2:06 PM] Mohd Bin Atan: Inshaa ALLAH kami akan ambil iktibar ustaz.tqvm ustaz

[2/13, 2:08 PM] Qistinabasyirah: Assalaamu’alaikum AB ustadz & sahabat semua… berbintang3.. alhamdulillah ala kulliha πŸŒΉπŸŒΉπŸŒΉπŸŒΉπŸŒΉπŸŒΉπŸŒΉπŸ‘οΏ½πŸ‘οΏ½πŸ‘οΏ½πŸ‘

[2/13, 2:10 PM] Mansyursyah : Subhanallah ustadz , alhamdulillah allahuakbar, semoga Allah swt selalu memberikan hidayahnya kpd kita semua wa bill khusus ustadz the hensome one

[2/13, 2:10 PM] Ibrahim Hashim: Subhanallahi Walhamdulillahi Wala ilaha illahuAllahuAkbar

[2/13, 2:15 PM] Rosli: Terima kasih ustaz,betul2 menjadi motivasi bagi diri saya,perkara begini memang sering terjadi dalam dunia perniagaan seperti mana yang saya lakukan sekarang, terimakasih

[2/13, 2:15 PM] Saiful Mahdi : Amiiin ya Rabbal alamiiin….😭😭😭😭😭

[2/13, 2:19 PM] Sri Puji Astuti: 😭😭😭😭😭

[2/13, 2:20 PM] Razalisenin: Insyaallah ustaz…cukup allah bagi ku

[2/13, 2:21 PM] Nie Sjahrir: InsyaAllah Ustadz. Barakallah

[2/13, 2:22 PM] Efendy Yasin : Alhamdulillah terimakasih ustadz atas sharenya, membuat makin mantab dalam menghadapi setiap ujian πŸ˜­πŸ™πŸ»

[2/13, 2:22 PM] Ahmad Saifudin: Cerita nyata ustad sebagai contoh untuk kami tiru dan amalkan, doakan kami semua bisa menyontoh ustad dalam.mengamalkan ilmu makrifat ini ustad.

[2/13, 2:23 PM] Sri Puji Astuti: Ustadz….kami semua sayang Ustadz..🌹🌹🌹semoga Allah SWT memberikan kemantapan pada kami untuk sepenuh-penuh bergantung pada Nya. 😭 seperti yang Rosulullah SAW dan Ustadz contohkan. In Syaa Allah…Amin..😭

[2/13, 2:39 PM] Mujiburrahman: Subhanallah. Kuatkan lah hamba atas janji pertolonganmu Yaa Rab 😭😭😭


Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

Artikel terkait:

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *