Q&A: AGAR MENDAPATKAN ILMU DISEBALIK UJIAN

 Ustadz Hussien Abd LatiffAnakku, apabila kamu mengalami satu genjutan [pukulan atau ujian yang dahsyat] dalam hidupmu, yang membingungkan oleh satu peristiwa atau musibah, maka hendaklah kamu:

1. Asingkan (detach) diri kamu dari genjutan [pukulan atau ujian yang dahsyat]  itu segera dengan meninggalkan Pintu Depan dan masuklah ke Pintu Belakang.

2. Di Pintu Belakang, ROC  [Relax One Corner] dan perhatikan pergolakan yg berlaku di Pintu Depan serta jangan sama sekali turun masuk lagi ke dalam genjutan [pukulan atau ujian yang dahsyat]  itu di Pintu Depan.
(Ada mata lihat, ada telinga dengar dan ada mulut diam )

3. Fahamkan semua berlaku dengan izinNya.
(Ekor gajah tidak bergerak sendiri tetapi digerakkan oleh gajah)

4. Perhatikan dari Pintu Belakang ke arah mana Takdir membawa genjutan itu.
(Si Luncai terjun dengan labu-labunya. Biarkan, biarkan(teruskan, teruskan)

5. Yakin semua yg berlaku berhikmah.

6. Iqra (belajar)dan redha.

Dengan ini, kamu mendapat ilmu yang tersembunyi disebalik genjotan [ujian] itu.


Catatan: Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

2 Responses

  1. AHMAD JAMIL BIN ARIFFIN says:

    Assalamualaikum ustad,anak ada soalan berkenaan dengan di sebalik ujian ada ilmu.Contoh saja ujiannya anak kita sakit,udah puas diubati tapi ngak mau juga sihat seperti sediakala,maka isteri,sanak saudara kita adalah orang awam menuduh kita ngak ambi peduli untuk berikhtiar mengubati sakitnya.
    Tapi kita yang udah makrifat sentiasa pakai no.2 pintu belakang ROC( ada mulut diam).Jadi bagaimana kita yg udah makrifat menghadapi keadaan ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *