Q&A: KEISTIMEWAAN SURAT AL-IKHLAS

[3/1, 9:46 AM] Datin Hjh Gayahsaid: Ustaz saya ada satu lg nak tahu..bila waktu solat semasa baca surah Qul saya di situ baru saya rasa tidak ujud kerana maksudnya itu.. Semasa ini baru terasa getaran hingga menangis terutama tengah mlm….rasa sangat kerdil dan hina semasa baca surah ini..jadi saya sangat suka baca surah ini drp surah2 lain yg panjang dan saya tak mengerti maksudnya…

[3/1, 9:50 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Yang mana surah Qul yg dibaca Datin kerana kebanyakan surah yg diturunkan di Makkah bermula denga Qul.

[3/1, 9:51 AM] Datin Hjh Gayahsaid: Al Ikhlas ustaz

[3/1, 9:51 AM] Datin Hjh Gayahsaid: Maaf terlupa tadi

[3/1, 10:02 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Satu hari berapa sahabat jumpa Raulullah saw mengadu bahawa mereka fedup dgn sahabat yg menjadi Imam kerana dia asyik syiok baca surat al Iklas pada setiap rakaat.

Rasulullah saw bersabda bahawa setiap satu surah al Iklas dibaca dia menyerupai 1/3 al Quran dan kalau dibaca 3 kali menyurupai khataman Quran.

Di sini saya syurkan kpd semua supaya membaca 3 surah al Iklas selepas sahaja shalat sebelum wirid atau doa. Ini adalah sebagian amalan saya. Dan kalau jadi Imam bacalah surah al Iklas dalam rakaat 2.

[3/1, 10:03 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Surah al Iklas adalah surah Tauhid dan setentunya kita nangis apabila maksudnya menusuk hati kita.

[3/1, 10:04 AM] Datin Hjh Gayahsaid: Subhanallah

[3/1, 10:05 AM] Datin Hjh Gayahsaid: T.kasih ustaz

[3/1, 10:05 AM] Razalisenin: T.kasih ustaz..

[3/1, 10:07 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Dan setiap selepas shalat subuh saya akan membaca surat al Iklas 11 kali kerana Rasulullah saw ada bersabda kalau kita baca 11 kali surat al Iklas setiap hari kita akan selamat dari neraka.

[3/1, 10:08 AM] Datin Hjh Gayahsaid: Ya ustaz.. Insyaallah

[3/1, 10:08 AM] Razalisenin: Insyaallah ustaz.

[3/1, 10:26 AM] Ibu Elsy: Nggih… ustadz… menerusi amalan yang lain… in syaa Allah … diamalkan…

Jazaakallah khairan katsiran…


Tema yang berkaitan

[3/1, 9:29 AM] Datin Hjh Gayahsaid: Ustaz saya nak bertanya lg
Benarkan bahasa yg elok kita Gunakan Allah itu TUNGGAL bukannya… Allah itu SATU

[3/1, 9:38 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Datin, sebaik-baiknya tunggal.kerana kalau satu boleh ada dua atau tiga. Pasal itu anak tunggal dipanggil Pak Unggal.
Kerana itu Ustaz, Hansem 1 kerana yg lain Hansem 2, 3 dan seterusnya.


 

Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *