Q&A : SIAPA YANG MERUNGUT?

Tanya jawab dikutip dari gnosticman.org

Jawaban diberikan oleh Bang Farhan (singapura)

 

Nazimi
September 6th, 2014 at 11:06 pm

Salam, alhamdulillah saya baru sahaja terlibat dgn pelajaran makrifatullah ni. Saya cuma ada kemusykilan, sekiranya semuanya berlaku antara zat, Dan ‘aku’ sebenarnya tidak wujud, siapa ‘aku’ yg sentiasa merungut, kecewa dan berkeluh kesah? Adakah nafsu atau roh?
Terima kasih.

Farhan September 9th, 2014 at 2:25 pm

Salam, secara ringkasnya, bukan setakat “aku” malahan KESEMUA CIPTAAN yg anda lihat itu, ialah zat yg mengambil peranan dari Loh Mahfuz. Maka terzahir segala ciptaan yg ada.

Jadi apa yg saudara tanyakan“siapa ‘aku’ yg sentiasa merungut, kecewa dan berkeluh kesah? Adakah nafsu atau roh?”tidak lain hanyalah zat yg sedikit yg dijadikan keseluruhan ciptaan yg ada, sama ada zahir ataupun yg ghaib. (termasuk nafsu, roh akal, nyawa-keseluruhan ciptaan)

Kesemua ini awak boleh ikuti di pelajaran asas makrifatullah dgn mengikuti link dibawah ini.http://www.youtube.com/playlist?list=PLqJPTDHuhyDVVLIU9sORZP8wQmQWK5GYH

sila ikuti dgn teliti pelajaran asas ini, apabila kurang memahaminya, maka pertanyaan serupa yg awak tanyakan akan berulang2 kali ditanyakan lagi. Sekiranya masih kurang jelas, sila ikuti Seminar yg akan kami adakan pd 14 Sept 14 yg akan menjelang ini. iklan dan butiran bya dilink ini.http://youtu.be/P7MQkneyU50

Semoga memperolehi pencerahan dariNya. Tkasih.


Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *