Q&A: IKTIBAR : MENJADI BONEKA ILAHI (ORANG-ORANG ALLAH)

[3/26, 9:53 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff:

Ayah: Anakku, untuk kita masuk senarai [daftar] orang-orang Allah [1] yg utama, sila lihat syarat-syaratnya:

1. Mendapat ujian yg berat. Sesuai dgn firmanNya bahawa jangan kamu kata kamu udah beriman sebelum kamu diuji. [2]

2. Hanya kepada Allah swt sahaja berpaut seperti Nabi Ayub as ( hilang harta & penyakit yg teruk [parah] ) dan Nabi Yunus as (dalam perut ikan)

3. Yakin yg tidak berbelah-bagi, yang Allah swt pasti menolongmu walaupun kamu bisa hilang nyawamu namun kamu tetap yakin kpdNya.

Seperti Nabi Ibrahim as (dilempar ke dalam api) dan Rasulullah saw semasa perajurit Islam yg sedikit berjumpa dengan parajurit musuh yg jumlah mereka lebih 3 kali dalam perang Badr.

RahsiaNya:
1. Allah swt mahu kamu yakin atas kewujudanNya walaupun kamu tidak lihat.
2. Allah swt mahu kamu yakin atas pertolongan dari Yang tidak dapat dilihat ( Yang Ghaib)
3. Allah swt mahu kamu sanggup hilang segala-gala yg kamu ada termasuk nyawamu demi keyakinan mu kpd yg tidak dapat dilihat (Yang Ghaib).

Dalam pengalaman saya, keyakinan inilah yang membawa saya dekat dengan Allah swt. Sehingga datuk saudara saya berkata kepada saya, ” Aku kagum dengan keyakinan mu yang sangat tinggi kepada Allah swt.”

Saya akan terangkan apa peristiwa yg kami alami bersama yg buat dia berkata begitu.

Datuk saya ini juga berkata kpd isterinya,” Kalau nak tengok malaikat berjalan, ini dia (tunjuk kpd saya). Kalau aku ta ada dan kau ada masalah jumpa ini orang (tunjuk kpd saya).”

Saya akan sambung, sekarang mahu pergi walimah. Dalam masa itu, sila upload soalan-soalan sekiranya ada.

[3/28, 6:03 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff:

Ayah: Anakku, jgn marah ayah ngak bisa jumpa kalian berapa hari yg udah kerana terlalu capek walaupun tetap hansem.

Maka kita udah tahu rahsia Allah swt iaitu Dia mahu kita yakin:
1. Dia wujud walaupun kita ngak lihatNya.
2. Dia yang kita ngak lihat akan menolong kita dalam apa jua kesusahan kita.
3. Dan sanggup berkorban apa sahaja demi keyakinan kita itu.

Anakku, apabila kamu udah dapat mengamalkan ketiga-tiga itu maka akan ada tanda ketuhanan kpd kamu, seperti:

1. Sayidina Abu Bukar as Shiddiq, hidup miskin walaupun memegang jawatan [jabatan] khalifah. Wang [uang] gaji bulanannya yg berlebihan tidak dipakai, dipulangkan atau dikembalikannya kpd baitulmal. Dia bersedekah hingga ngak ada harta lagi tinggal.

Apabila ditanya apa yg kamu tinggalkan untuk keluargamu? Dia menjawab bahawa dia tinggal Allah swt dan Rasul.

2. Sayidina Umar ra, juga hidup miskin walaupun memegang jawatan [jabatan] Khalifah. Walaupun gaji bulanan ngak cukup, dia ngak mahu ambil lagi dari baitulmal.

Satu hari dia sebagai khatib shalat jumaat datang terlambat. Ini adalah kerana menunggu gamisnya -yg satu sahaja dia ada-, kering selepas baru dibasuhnya.

Bila naik ke mimbar boleh dilihat banyak tampalan dibajunya itu.

3. Uwais al Qarni hidup miskin menjadi penjaga ternakan. Bajunya yg di pakai adalah dari kulit binatang. Apabila sahabat mahu beri dia kain atau gamis yg baik dan mahal serta wang [uang] bulanan untuk pembelanjarannya, dia ngak mahu dan lebih suka hidup seperti yg ada.

Kita lihat semua berpaut kuat kpd Allah swt bukan kpd manusia, ini sesuai dengan kata-kata kita dalam shalat bahawa shalat, ibadah kita, hidup dan mati kita hanya untuk Allah swt.

Ustaz udah lebih 34 tahun jadi lawyer (Jaksa) namun sampai sekarang wang [uang] simpanan sifar (zero).

Setiap hari berpaut kpd Allah swt untuk memberi nafkah bulanan isteri, pembelanjaran rumah, hutang kpd kerajaan spt cukai pendapatan (bayar bulanan), simpanan pekerja (CPF), bayaran bulanan kereta (yg perlu ada walaupun bukan jenama [walaupun tidak bermerek]) untuk pergi persidangan di beberapa tempat di Singapur dan juga untuk pembelanjaran yg lain-lain.

Ustaz juga ngak ada Kad Kredit [Kartu Kredit]. Kadangkali syaitan menggoda, ” Habis kamu, kalau di luar negeri kamu terlepas pesawat macam mana bisa kamu pulang, kamu ngak ada wang [uang] dan ngak ada Kad kredit [Kartu Kredit].”

Namun tetap ustaz bergayut kpd Allah swt dan redha apa jua yg udah ditetapkan olehNya.

Juga semua buku-buku, lagu-lagu dan syarahan-syarahan ustaz diberi hak miliknya kpd Yamas. Bukan sahaja itu seminar-seminar dibuat ngak diminta pembayaran.

Ini yg dikatakan penyerahan total ( redha) kpd apa jua ketentuan Allah swt untuk kita, sesuai dengan firmanNya yg memerintah Rasulullah saw dan orang-orang menyerah diri kpd Allah swt.

Namun teruskan hidup sambil berpaut (pasrah) kpd Allah swt dengan penuh keyakinan yg tidak berbelah bagi.

[3/28, 6:06 AM] Yusdeka Putra: 😭😭😭

[3/28, 6:06 AM] Malik: 😭😭😭😭

[3/28, 6:06 AM] Masturah: Alhamdulillah. semoga Ustaz sentiasa sihat dn dpt menyambung kuliah yg dinanti2kan anak2 semua..

[3/28, 6:07 AM] Ibu Elsy: Allahu Akbar… 💖💖💖😭😭😭🌹🌹🌹

[3/28, 6:07 AM] Masturah: Trima kaseh ustaz..

[3/28, 6:07 AM] Yusdeka Putra: Kami menunggu dengan rindu ustadz.

[3/28, 6:07 AM] Dzulkhairi: Terima kasih ustaz.. 😌

[3/28, 6:08 AM] Samsiah: Alhamdulillah.makase ustaz.🌹🌹

[3/28, 6:09 AM] Dzulkhairi: Semoga kami smua termasuk dalam golongan yg berpaut total pd Allah. Amiin.

[3/28, 6:09 AM] Ifrikiya Gibran: Kami selalu rindu Ustadz 😭😭😭🙏🙏🙏

[3/28, 6:10 AM] Ahmad Saifudin: Subhanallah… Alhamdulillah… Terimakasih ustad. …kami belum bisa berbuat apa apa yang semestinya sebagai orang yang memahami ilmu ustad TH1

[3/28, 6:14 AM] Shaiful M: Alhamdulillah syukur. Inn shaa Allah kami turuti nasihat dan pesanan ustaz. Semoga ustaz dan keluarga dikurniakan kesihatan dan kesejahteraan selalu. Terimakasih.

[3/28, 6:18 AM] Rohaya Alias: Alhamdulillah syukur. Inn shaa Allah kami turuti nasihat dan pesanan ustaz. Semoga ustaz dan keluarga dikurniakan kesihatan dan kesejahteraan selalu. Terimakasih.

[3/28, 6:23 AM] Asmady Kabisa: Semoga Allah mepelihara Ustaz sekeluarga dan sahabat2 semua

[3/28, 6:25 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Dahulu kantor ustaz di lantai 3, dan kuliah makrifat dibuat di lantai 4 bangunan PKMS di Singapur.

Masa itu kuliah kalau tidak silap 3 malam. Setiap minggu dari jam 8 hingga 10 mlm.

Ustaz memang puasa 6 hari seminggu (Isnin hingga Sabtu). Kerana ngak ada wang [uang]  maka bila berbuka minum air putih sahaja (dari pipe kerajaan).

Sesudah shalat akan naik ke lantai untuk mengajar.

Udah sekian lama, sahabat-sahabat sedar ustaz selalu berada dalam keadaan kelaparan yg amat sangat (kerana kadangkali berapa hari ngak makan) semasa mengajar makrifat maka semenjak hari itu mereka menyiapkan makanan untuk ustaz berbuka. Namun. Ustaz mahu mereka berbuka bersama maka semenjak itu menjadi satu adat setiap petang kita dan tetamu yg datang bersama berbuka puasa.

[3/28, 6:26 AM] Malik: 😭😭😭😭

[3/28, 6:27 AM] Taufiqurrahman: 😭😭😭😭

[3/28, 6:29 AM] Suharjono : 😭😭😭😭😭

[3/28, 6:33 AM] Yusdeka Putra: Benarlah kami bersaksi bahwa ustadz mengajarkan apa-apa yang telah Ustadz lalukan dan praktekkan dengan sangat dalam.. 😭😭

[3/28, 6:41 AM] Farhan4u2c: Alhamdulillah di AP in sentiasa ada ilmu dan contoh yg dpt dicontohi. Walopun xkerap participate ttp menatapi dgn penuh keghairahan. Smoga Ustaz n sobat2 sentiasa sihat. Amiin..😢😢😢

[3/28, 6:44 AM] Ab Wahab Hamzah: Subhanallah maha suci Allah yang memilih Ustad membimbing kami semua ke jalan keredhaanNya.😭😭😭

[3/28, 6:46 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff:

Ayah: Anakku, berpautlah kepada Allah swt, cukuplah Allah swt bagimu.

Kadangkali, Allah swt akan mengambil siapa jua yg disekeliling kita yg kita dapat berpaut supaya kita hanya berpaut kpdNya.

Contoh, Rasulullah saw:
1. menjadi anak yatim piatu. Justeru itu, ngak ada ibu bapa untuk berpaut.
2. Kakeknya (Mutalib) yg selalu mempertahankan baginda dari kaum Quresh wafat.
3. Isterinya (Khadijah) yg sentiasa disebelah baginda memberi sokongan wafat.
4. Bapa saudara baginda (Abu Talib) yg menganti kakek baginda memberi banyak perlindungan wafat.

Justeru itu, yg tinggal hanya Allah swt sahaja untuk baginda berpaut sesuai dengan firmanNya bahawa hendaklah Rasulullah saw menjadi yg pertama-tama menyerah diri kpdNya.

[3/28, 6:46 AM] Rosli: Alhamdulillah…terimakasih ustaz ,,,pengalaman ustaz amat berguna buat saya ,,,untuk terus dijadikan panutan dan motivasi dalam hidup bermakrifat,terima kasih ayahanda🙏🙏🌹🌹

[3/28, 6:47 AM] Mbak Sri Puji Astuti: InSyaaAllah. …Amin Yaa Robbal Alamin..😭

[3/28, 6:48 AM] Yusdeka Putra: Insya Allah Ayah… walau masih sangat lemah Ayah. Masih jauh rasanya Ayah. 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

[3/28, 6:51 AM] Razalisenin: T.kasih ustaz…Cukup Allah bagi ku.
Semuga ustaz diberikan kesihatan agar dapat meneruskan dakwah dan membimbing kami semua.
InsyaAllah…Aamiin.😭😭😭

[3/28, 6:55 AM] Rio : Doakan kami Ustadz 🙏🏼

[3/28, 7:55 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Kenapa udah lebih 34 tahun menjadi Jaksa simpanan wang  [uang] saya masih sifar atau Nol (zero)?

Apabila saya lihat ada lebihan wang  [uang]  pada hujung bulan, bagi saya itu untuk gaji pekerja baru.

Maka diambillah dari saudara mara [kerabat], yg mereka atau anak-anak mereka yg butuh pekerjaan sebagai pekerja baru. Maka ramai saudara mara [kerabat] bekerja di kantor saya.

Sekiranya, ada lagi kelebihan lagi tetapi tidak mencukupi untuk mengambil pekerja tetap maka lebihan itu dilihat oleh saya sebagai gaji untuk pekerja sambilan.

Maka dicari dari saudara mara [kerabat]  yg butuh kewangan untuk pembelanjaan bulan keluarga mereka untuk bekerja sambilan. Iaitu datang seminggu sekali dari jam 5 – 6.30 petang untuk bersihkan bakul-bakul sampah, sapu kantor dan lap meja dan dibayar $100 ( 1 miliun rupiah) seminggu maka sebulan mereka dapat 4 miliun rupiah ($400). Maka ada 3 pekerja sambilan.

Juga anak-anak mereka disuruh datang ke kantor untuk mentelaah pelajaran sekolah mereka di kantor saya yg ada AC dan dibayar 200 ribu rupiah ($20) setiap hari untuk membantu mereka mentelaah pelajaran mereka dengan selesa dan semoga berjaya di hari muka.  

Serta wang [uang] itu juga bisa menjadi wang  [uang] saku untuk kesekolah. Justeru itu meringankan beban orang tua mereka.

Maka ramailah anak saudara yg datang. Yang dewasa sedikit, iaitu lebih 16 tahun atau buta atau cacat di bayar 300 ribu rupiah ($30) sehari untuk datang mentelaah pelajaran mereka di kantor saya.

Apabila dilihat ada wang [uang] lagi dibikin senarai [daftar] fakir miskin dan mereka di beri bantuan 100 – 200 miliun rupiah ($100-$200) sebulan.

Justeru saya ngak ada simpanan dan di akhir bulan selalu kehabisan wang [uang], kadangkali kekurangan, maka saya akan “naik“, minta bantuan dari Allah swt dan alhamdulillah tidak dihampakanNya.

Maka rakan jaksa yg tahu berkata bahawa wang [uang] saya dihabiskan oleh saudara mara [kerabat] saya.

Itu dia kata, bagi saya inilah LM  [Lauh Mahfudz] bagi saya yg memilih untuk berdamping dengan Allah swt, sesuai dengan sabda Rasulullah saw bahawa siapa memilih untuk mendekati Allah swt bersedialah untuk kemiskinan.

Namun janganlah kita takut kemiskinan kerana ada Allah swt bersama kita, aamin ya Rabbil alamin!

[3/28, 8:00 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Sayang keadaan di atas tidak bisa bertahan, kerana apabila kerajaan menjadi semua kantor jaksa mesti berelektronik, ini memerlukan pembelanjaan besar.

Maka sekarang tinggallah saya seorang, jaksa yg juga pekerja. Kantor sekarang dirumah.

[3/28, 8:00 AM] Saiful Mahdi : Amiiin Ya Rabbal Alamiin…Terimakasih Ayah….

[3/28, 8:06 AM] Mansyursyah: Alhamdulillah ustadz , mudah2an Allah selalu memberikan kekuatan dan kesehatan agar selalu dapat berdakwah… kami semua sahabat makrifat selalu mendoakan ustadz … kami semua sahabat makrifat sayang ustadz…rindu kami kepada ustadz semakin dalam

[3/28, 8:33 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Anakku dari cerita ustaz yg akhir itu, apa ilmu yg kamu dapat pandang dari pintu belakang?

[3/28, 8:42 AM] Saiful Mahdi : Tiada pengertian semua berhikmah …Ayah…

[3/28, 8:44 AM] Ibrahim Hashim: Itulah yang Ustaz maksudkan dengan makna dakwah dan “mahu jadi orang2 Allah”.

[3/28, 8:53 AM] Badrol Sham: Berserah diri secara total..tiada lg berkehendak melainkan hanya Allah..Cukup Hanya Allah Bg ku..😭😭😭

[3/28, 8:54 AM] Dzulkhairi: Semua milik Allah. Semua urusan milikNya LMNya punya hikmah kebijaksanaan. Tiada perubahan. Tiada wujud. Berserah diri total. Maka dibawa arus kehidupan ke sini sana. Menjadi boneka sesuai kehendakNya.

[3/28, 9:11 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Semua jawapan benar tapi yg lebih tepat ialah jawapan prof ibrahim.

Kalau lihat dari pintu depan, perbuatan menghabiskan wang [uang] begitu cara adalah kurang baik atau tidak masuk di akal.

Tapi bagi orang-orang Allah swt, itulah makna menjadi Boneka Ilahi. Tidak berfikir, jalankan apa juga yg diilhamkan, kerana semua itu ada hikmah, dan pengetahuan hanya pada Allah swt.

Namun nasihat ayah kepada kalian jangan anggap anda udah menjadi orang-orang Allah swt yg utama sebelum anda udah dapat memenuhi 3 syarat rahsia Ilahi itu.

Sesudah itu, apabila hidup & mati anda hanya untuk Allah sahaja maka Allah swt akan menganti hidup anda dengan hidup yg baru iaitu hidup menjadi perkakas atau bonekaNya.

[3/28, 9:11 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Faham anakku?

[3/28, 9:12 AM] Efendy Yasin: InsyaAllah Faham Ayah 🙏🏻😥

[3/28, 9:15 AM] Saiful Mahdi : InsyaAllah Faham …Ayah….

[3/28, 9:15 AM] Dzulkhairi: Faham Ayah. Makasih 🙏🏼

[3/28, 9:16 AM] Suharjono S, I: Alhamdulillah. in-syaa Allah faham. Makasih🙏🙏

[3/28, 9:18 AM] Ibrahim Hashim: Subhanallahi Walhamdulillahi wala ilaha illahu AllhuAkbar. Sesungguhnya itulah didikan Ustaz menyampaikan Ilmu Makrifat yang tertanam dalam jiwa kita semua, InSyaAllah. Aamiin Ya Rabb

[3/28, 9:19 AM] Badrol Sham: Anak:.itulah yg anakanda fhm wahai ayahandaku..insyaAllah..redha atas apa jua kententuanNya..lebur dlm lautan kehambaan..trima kasih wahai ayahanda atas nasihat dan ilmu yg disampaikan pd kami semua..

[3/28, 9:19 AM] Ibu Elsy: Pembelajaran yang sangat berharga…
Biarlah hanya kita dan Allah saja yang tau “rahasia NYA”
Yang pasti… dimata manusia.. Allah tetap meningkat kan derajad kita.. dengan prasangka baik nya .. atas kehendak Allah…
ustadz.. ayah… Lc bisa memahami apa yg Ustadz comtoh kan…

[3/28, 9:21 AM] Ibu Elsy: Setiap manusia yg melihat kita “boneka Allah” seperti nya selalu bahagia dan bejaya… ternyata ada “rahasia sir” yang hanya Allah yg tau
💖💖💖😭🌹🌹🌹

[3/28, 9:23 AM] Mujiburrahman: Subhanallaah. Alhamdulillah faham ayah. Mohon bimbinganx ayah 😭😭😭.

[3/28, 9:27 AM] Mansyursyah : In Shaa Allah faham ayah…

[3/28, 9:28 AM] Mansyursyah : Bimbing kama semua ayah agar senantiasa dapat memenuhi 3 syarat rahsia Ilahi ; ustadz

[3/28, 9:28 AM] Mansyursyah :

1. Dia wujud walaupun kita dak melihatNya
2.Dia yang kita dak lihat akan menolong kita dalam keadaan apapun jua dalam kesusahan kita.
3.Dan kita sanggup berkorban apa saja demi keyakinan kita( kisah nabi ibrahim as dan nabi ismail as)

[3/28, 9:28 AM] Mansyursyah : Maaf ustadz saya mengulang kembali biar lebih faham.

[3/28, 9:38 AM] Asmady Kabisa: Terima kasih Ustaz perkongsian ilmu kerohanian yg ustaz diberikan merasai nya.Apakah dapat kami lalu nya dgn tabah…………😭😭😭😭😭😩


[1] Istilah “Orang-orang Allah” adalah dipinjam dari Injil Barnabas; Perkataan “Abdal” daripada makna yang diberikan dalam Futuh Ghaib [Buku karya Syaikh Abdul Qadir Al Jailani] adalah “Alat alat Allah “.

[2] Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: “Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi? ﴾Q.S Al ‘Ankabut:2 ﴿

Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

Artikel terkait Orang-orang Allah:

Artikel terkait Iktibar :

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

2 Responses

 1. bayu jati says:

  alhamdulillah semoga bisa menjadikan pembelajaran dalam mengamalkan ilmu-ilmu yg telah ustadz ajarkan .cukup ALLAH tempat bergantung disetiap keadaan

 2. Atmaja says:

  Allahu Akbar..
  Bimbingan ustadz semakin mendalam..
  Nasehat yg selalu membuat hati ini haru..
  Insya Allah saya dan semua sahabat2 mendapati ilmu kefahaman dari bimbingan ustadz.. Dan dijadikan Boneka2 Allah swt.. yg diridhoi oleh_Nya..
  Amin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *