Q&A: HATI YANG DIKUNCI MATI?

[2/7, 10:38 AM] Sri Puji Astuti: [dari bteguhprakoso]
Bagaimana menurut pandangan ustadz Tentang tafsir al jatsiyah ayat 23 : Maka pernahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai tuhannya dan Allah membiarkannya berdasarkan ilmu-Nya dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya? Maka siapakah yang akan memberinya petunjuk sesudah Allah (membiarkannya sesat). Maka mengapa kamu tidak mengambil pelajaran?

[2/7, 10:43 AM] Ustadz Hussien: Tuti, ini ayat serupa ayat di mana Allah swt berfirman bahawa sekiranya Allah swt sudah menyesatkan seseorang itu tiada yang dapat memberinya pertunjuk. Juga Allah swt ada berfirman kepada Rasulullah saw bahawa baginda tidak boleh memberi pertunjuk walaupun orang itu orang yang dikasihi baginda kerana yang berhak memberi pertunjuk ialah Allah swt.

[2/7, 10:44 AM] Sri Puji Astuti: Terimakasih Ustadz 🙏


Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *