Q&A: DOA / IBADAH DALAM PANDANGAN MAKRIFATULLAH

Albert YAMAS: apakah benar ayah…dalam keadaan begitu [keadaan yang diterangkan dalam syarahan Pandangan Mata hati-4] barulah kita tahu bahwa semua punca [sumber / asal] pergerakan itu berasal dari dalam. sedangkan jasad hanya mengikuti arahan dari dalam?

Ustadz Hussien Abd Latiff: Benar. Kereta bergerak kerana digerakkan oleh enjinnya Tapi yang dilihat kereta yang bergerak.

Begitu orang shalat, sebenarnya rohnya yang mengerakkan jasadnya, namun yang dilihat oleh orang jasad bergerak sendiri. Kalau ini benar, suruh jasad orang yang tidur bangun shalat (tanpa rohnya yang dipegang Allah swt) [maksudnya, kalau memang jasad bergerak sendiri tanpa digerakkan ruh, coba suruh orang yang tidur -dimana jiwanya sedang dipegang Allah SWT- maka orang tidur tsb tak akan bisa bergerak, karena jasad hanya bergerak jika jiwa menggerakkannya]

Azri Acong: Maaf ustaz mohon bertanya. Natijah [impact / efek] solat itu sendiri utk melatih agar yang didalam sentiasa melihat yang diluar bergerak mengikut aturanNya.

Bilamana sudah biasa maka akan detach lah antara jiwa dan jasad. Yang mana apa sahaja berlaku kepada jasad , tidak akan menjejaskan jiwa.

Itulah latihan yang ustaz terapkan didalam ROC dan Dzikirullah.

Mohon pembetulan dari ustaz sekiranya salah tafsirannya.

Ustadz Hussien Abd Latiff: Itu bukan latihan shalat, tetapi memahami yang luar digerakkan oleh yang dalam.

Yang dalam itulah roh di mana letaknya kuasa manusia yang diberikan Allah swt untuk menjalani hidup kita keseharian.

Selagi jasad bergerak maka selagi itu Roh dalam pengurusan [maksudnya, selagi kita melihat jasad bergerak, itu berarti roh-lah yang bekerja menggerakkan jasad]. Maka kalau mahu OBE perlulah jasad itu ditidurkan supaya roh bebas darinya [terlepas dari ikatan jasad] dan boleh [bisa] OBE.

Azri Acong: Alhamdulillah terima kasih ustaz diatas pencerahannya.

Mohd Zainothman: Maaf ustaz saya mohon bertanya tentang solat. Kita tahu kita tidak wujud. Dia Yang Dzahir dan Dia Yang Batin. Roh menerima perentah solat dari Loh Mahfoz dan di sampaikan kepada jasad untuk di lakunkan maka barulah solat itu menjelma. Soalan saya ustaz siapakah sebenar yang empunya solat. Mohon pencerahan ustaz. Terima kasih.

Ustadz Hussien Abd Latiff: Ada masalah?  Ekor gajah goyangke atau gajah yang goyang?

 Udah tahu buat tak tahu, Tepuklah tangan, Hidup macam biasa.

Mohd Zainothman: Terima kasih ustaz. Jelas sekali

Ustadz Hussien Abd Latiff: Di musim panas, permukaan tasik cantik sekali.
Di musim salji maka beraneka ais terjadi di permukaan tasik,
Di musim panas lagi, permukaan tasik cantik sekali.
Di musim salji lagi maka beraneka ais terjadi di permukaan tasik
Di musim panas sekali lagi permukaan tasik cantik sekali.

Begitulah drama air di Tasik.
Apa nak dikato, tengok aje bioskopnya dan diam.

Mohd Zainothman: Benar ustaz tapi kadang2 tiba2 air yg tenang itu di kocak kembali di sebbkan ada sesuatu yg mmbuat nya berkocak.

Ustadz Hussien Abd Latiff: Kalau kita melihat hanya ada kewujudan Tasik sahaja maka kocokan itupun dari Tasik itu juga.

Kerana itu amat penting disematkan dalam minda dan disedari sentiasa bahawa kita tidak wujud baru datang keredhaan.

Mohd Zainothman: Alhamdulillah terima kasih ustaz

Ustadz Hussien Abd Latiff: Sama sama sahabatku Pak Zain!

Luli Alaydrus: Kepahaman ekor tidak akan bergerak klu bukan gajah yang gerakan lah yang membuat ridho tenang dengan apapun ketetapanNya, haknya gajah mau di gerakan ke kanan kekiri atau pun diputar2 sekalipun krn tanpa gajah yang gerakan ekor tidak lah mgkn bergerak.🙏🏻

Ustadz Hussien Abd Latiff: Benar!

Luli Alaydrus: Maaf ustad mohon dijelaskan lagi… apakah ketika kita tidak sadar/ masih wujud, tidak ridho menerima ketetapanNya itu makna qorin mengoda yang efeknya kita msh bergaduh denganNya.. Namun ketika kesadaran tidak wujud ridho dengan ketetapanNya baik maupun buruk tidak ada lagi istilah qorin/setan mengoda krn semua lebur zahir maupun batin sadar semua lakuan dzat, sehingga tidak ada lagi pengertian semua hakNya dan jiwa tetap tenang apapun skrip. Apakah betul ustad 🙏🏻

Istilah qorin hanya ada di pintu depan ya ustad ?

Ustadz Hussien Abd Latiff: 100% Benar.

Ingat firman Allah swt yg menyuruh kita berhati-hati dengan syaitan yang udah menyesatkan kedua ibu-bapa kita (Nabi Adam as & Siti Hawa) (Pintu Depan), tetapi Nabi Adam as berkata bahawa ini udah ditiliskan 40 tahun sebelum dia diciptakan (Pintu Belakang)

Luli Alaydrus: Alhamdulillah jelas ustad. Terkadang skrip buat kita berkocak (dilihat dipintu depan) namun kesadaran tetap tenang menonton lakuan dzat dengan sadar (pintu belakang)


Albert YAMAS: Assalamualaikum Ayah. Anak mau izin bertanya. Ada di dalam hadist. Aku bersamanya jika ia mengingati Aku. sekiranya ia mengingati Aku dalam dirinya, Aku akan mengingatnya dalam DiriKu. bolehkah ayah memperjelas lagi maksud dari hadist ini😊

Ustadz Hussien Abd Latiff: DiriNya yang sedikit disebalik Dzat.

Albert YAMAS: Dalam dirinya ini bermaksud apa ya ayah

Ustadz Hussien Abd Latiff: Seperti Luli berkata bahawa ekor gajah bergerak kerana digerakkan oleh gajah.
Contoh Michael Jackson (MJ) yg dibuat dari plasticine. Apabila MJ menari atau menyanyi sebenarnya plasticine yang joget dan menyanyi. Kalau MJ berkata kepada seorang peminat, “Aku ingat kamu dalam diriku!” maka dalam diri siapa yang sebenarnya mengingat?

Harap Albert dapat memahaminya

Albert YAMAS: plasticine juga ayah…apa benar

Ustadz Hussien Abd Latiff: Benar, Albert. Sama juga kalau air mata berjatuhan dari kedua mata gajah maka ke 2 mata kah menangis atau gajah yang menangis.. Hehehe.. Gaharu, cendana pula!!

Albert YAMAS: jadi yang di ingat itulah yang mengingat sebernya ya ayah?

Ustadz Hussien Abd Latiff: Mana ada botol albert, yang ada plastik sahaja. Sandiwara Ilahi.

Albert YAMAS: Alhamdulilah…semakin paham ayah. Terima kasih yang sedalam dalamnya🙏🙏🙏


Taufiqurrahman: Assalamualaikum, izin menyampaikan pertanyaan dari sahabat Harry Al Anshori sahabat Yamas Jakarta ustadz, ketika kita sedang ada masalah terus berdoa dan naik, apakah cukup dengan berdoa naik sejengkal sahaja sambil relax karena yakin akan rencana Nya yg sempurna.. ataukah lebih baik lagi jika berdoa dengan naik ditekan sehasta, sedepa, atau lebih tinggi..

kadang ada rasa takut tak sopan jika berdoa naik di tekankan tinggi-tinggi

mana yang lebih baik ustadz?

Suharjono: Assalamualaikum Ustadz, masih berkaitan dg do’a, apakah bila kita berdo’a sekaligus untuk beberapa hajat/ permohonan juga termasuk tak sopan Ustadz ?

Ustadz Hussien Abd Latiff: Hidup macam biasa kalau lapar makan dan kalau haus minum. Kalau ada hajat doa.

Doa kita itu akan naik sejengkal, sehasta dan sedepa mengikut keadaan secara automatis. Tak payah tekan.

Hidup macam biasa dan jangan difikirkan sangat kerana bukan kita berdoa tetapi kena doa. Ekor gajah bergerak kerana digerakan oleh gajah.

Dah tahu buat tak tahu. Hidup macam biasa.

Mohd Zainothman: Sahabat semua yang penting yang kita nak ingat dan faham bahawa kita tidak wujud.
Dzahir dan Batin adalah DIA. Apa yang kita dapat lakukan, lakukanlah, itulah tskdir kita yang telah di tetapkan di dalam LM.

Ustadz Hussien Abd Latiff: Benar sahabatku pak Zain

 Mbak Sri Puji Astuti: 🙏🙏🙏 Alhamdulillah…terimakasih Pak Haji Zain

Rozi Jogja: Selesai sudah…Tak ada apapun…

Ustadz Hussien Abd Latiff: Apa nak dikato!

Rio : Jadi teringat lagi jawaban ustadz pada pertanyaan di seminar. Ada yang ragu-ragu saat berdoa. Seolah-olah ada suara “kenapa kamu berdoa? apakah kamu ragu padaKu sehingga kamu berdo’a?” ; jawaban ustadz, jangan layan suara-suara itu. Syaitanlah yang membuat ragu.

Teringat pertanyaan Ustadz dulu, dalam satu artikel di AP. “bagaimana kita tahu bahwa Allah rindu kita?”

Jawabannya, kalau kita berdoa padaNya, rindu DIA, itulah tandanya DIA rindu kita. (Karena tlah DIA tuliskan kita menyapaNya).

Ustadz Hussien Abd Latiff: Makasih, Rio

Efendy Yasin: Alhamdulillah amat sangat mengena sekali ayah, hidup sudah tak ada keraguan… dada seperti tembus berlobang … orang jawa cakap “mak plong” 😊😘🙏🌺🌹💐🥀🌷

Ustadz Hussien Abd Latiff: Mak Plong, Tuti

Mbak Sri Puji Astuti: 🤣🤣🤣🤣 Mak plong Ustadz…makasih


Catatan: Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

 

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *