QARIN

Penanya: Aslkm ustaz yang saya kasihi. Semuga ustaz dan keluarga dalam sehat walafiat.

Maafkan saya kerana mengganggu ustaz di awal pagi. Tapi mata tak mau lelap kerana gangguan masaelah ini.

Ini berhubung tentang Qarin ustaz.

Ia di katakan kembaran setiap manusia yang di lahirkan ke dunia. Ia boleh menyerupai kita. Ia di katakan bangsa jin yang terjadi drpd api. Dia sentiasa bersama kita. Dia tahu setiap perilaku kita dan dia bersama2 kita dan dalam perbuatan kita.

Nabi mengatakan setiap manusia mempunyai qarin.; tapi Qarin Nabi sudah di islamkannya. Dia di katakan sentiasa membawa kita kepada kemungkaran kecuali qarin nabi kita.

Pertanyaan saya ustaz apakah dia lahir bersama2 kita ustaz. Dia dulu keluar atau kita. Dia keluar bersama2 darah dari perut ibu. Jin atau qarin terjadi daripada api(darah itu sifatnya api.;.dan jin boleh masuk kedalam jasad kita melalui saluran darah kita.

Apakah perkara ini ada hubungkait nya dengan firman:

Tidak Ku jadikan jin dan manusia itu melainkan untuk menuembah Ku. Nampak macam ada persamaan dengan kelahiran maanusia itu.

Sekian dulu ustaz semuga dapat sedikit pencerahan dari ustaz YSK.

[2:55 AM, 6/24/2020] Penanya: /menyembahKu.

[3:12 AM, 6/24/2020] Ustadz Hussien Abd Latiff: Wlkm slm. Kembaran makna Qarin itu dihantar untuk berserta atau menghampiri Kita setiap masa sebaik sahaja Kita dilahirkan.

Qarin itu udah ada sebelum Kita dilahirkan

[4:56 AM, 6/24/2020] Penanya: Assalamu alaikum ustad, menerusi pertanyaan bang Rio, apa ada cara yg effektik lainnya utk menangkal godaan qarin, selain kita membaca surat al Ikhlas, al Falaq dan an Naas. Terima kasih.

[4:58 AM, 6/24/2020] Mbak Sri Puji Astuti: Terimakasih Kak Mas πŸ™πŸ»πŸŒ·πŸ’

[5:23 AM, 6/24/2020] Ustadz Hussien Abd Latiff: Dia bukan diganggu oleh Qarin atau syaitan tetapi kerana kehalusan Jiwanya, dia bisa meresapi (absorb) energy atau tenaga orang lain.

Kerana itu kalau tenaga orang yg diresapi adalah yg dibimbingnya maka NST minta Allah swt melindunginya.

Tetapi Kalau tenaga yg diresapinya adalah “at random” (rambang) maka dia perlu memperteguhkan kekuatan batinnya untuk menolak resapan ini.

Sayugia mesti diingat tenaga itu juga ciptaan yg mesti tunduk kepada kita, khalifah Allah swt. Maka apabila terasa resapan tenaga lain atau merasa letih atau lemah kerananya maka hendaklah Kita halau ia pergi dengan memakai pangkat khalifah Kita ini. Kita tidak bisa tunduk kepadanya tetapi ialah yg mesti tunduk kepada kita. Maka katakan kepada tenaga yg mendatang, “Pergi kamu dari sini, aku adalah khalifah Allah swt dan kamu mesti patuh kepadaku!”

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *