Q&A: TENTANG SYIRIK

[2/16, 11:12 AM] Yel De Souza: Assalamualaikum Ustz dan sahabat 2.
Dlm perjalanan menuju makrifat sebenar..dan dalam menafikan kewujudan diri selain Allah..sering terjurus kepada Syirik..yg tak sedari..jadi..ada tips2 dr ustaz bagi mengelakkan keadaan itu?..dari sudut yg satu lagi..(x ada masalah)..terimqkasih..Ustz TH..1.

[2/16, 12:44 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: De Souza, syirik macam mana?

[2/16, 12:52 PM] Yel De Souza: Aslmkm Ustaz, syirik= wujud diri…(keadaan tidak sengaja atau..terlupa)..begitu…tkasih Ustaz TH..1.

[2/16, 12:54 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Itu tidak syirik. Kita tidak mengatakan diri kita itu Allah swt. Tapi syirik kalau kita katakan disebalik ini Allah swt. [1]

[2/16, 12:56 PM] Yel De Souza: Syukur..clear….t.kasih. Ustaz TH1


[2/16, 1:07 PM] Dzulkhairi: Oo satu lg ustaz.. Berbalik kpd permasalahan syirik De Souza td, bg seseorg yg makrifat bila dia mengeluh/komplen terhadap sesuatu perkara yg menyakitinya/menyusahkannya atau komen terhadap sesuatu hal seperti tidak puas hati dengan pemimpin, etc dakah ini dikira dia kembali “wujud” dan syirik?

[2/16, 1:15 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Syirik berlaku bila kita sengajakan tetapi kalau terlupa atau tersilap itu bukan syirik. Allah swt ada berfirman apa yg kita katakan yg tidak dituruti dengan hati kita (niat) maka tidak diambil kira. Contoh:
Seseorang terpaksa menyatakan Nabi Isa (as) anak Tuhan untuk menyelamatkan nyawa, itu tidak dikira syirik.
Jadi kalau orang itu tersilap atau lupa dia buatnya dengan sengaja.
[2/16, 1:16 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Dia buatnya dengan tidak sengaja
[2/16, 1:18 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Tengok sahaja Dzul sendiri shalat mengadap tembok atau Kahbah, adakah itu perbuatan syirik?
[2/16, 1:18 PM] Dzulkhairi: Oo ok. Jd bila sedar kembali cepat2 kita beristighfar kerana tersilap. Ok faham ustad 👍

[1]  Konsep Dzatiyah, menolak konsep  yang menyamakan makhluq / ciptaan dengan Allah SWT.

Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

🏼

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *