Q&A: SUDAH MAKRIFAT, TETAPI MARAH PADA KEADAAN?

[2/16, 12:44 PM] Dzulkhairi: Aslmkm ustaz, sy ada soalan mohon pencerahan dr ustaz.
1) bagaimanakah kedudukan seseorang yg telah ada ilmu makrifat dan keredaan lalu beliau marah/benci kepada seseorang/sesuatu benda/sesuatu keadaan yg menyakitkan hatinya atau menyusahkannya atau menghalanginya?
Cth: marah anak kerana malas belajar, bertengkar dalam mesyuarat, marah kerana jalanraya sesak dia telah lambat, marah kerana kucing membuang najis di rumahnya setelah dia beri ia makan, etc
Trima kasih ustaz.

[2/16, 12:48 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Dzul, orang itu belum dapat impak ilmu ini. Iaitu kesedaran yg jati yg merubahkan diri ini daripada yg dibenci dan meluat dipandang kepada yg disayangi dan rindu kalau tak berjumpa.

[2/16, 12:53 PM] Dzulkhairi: Trima kasih ustad atas jawapannya. Bagaimana jika marah pd org yg menipunya atau mencuri barangnya, etc. Bagaimana pula marah pd keadaan tertentu spt trafik jem, dsbnya yg clearly semua masalah itu udah tertulis?

[2/16, 1:00 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Dzul orang yg sudah rasa impak ilmu ini dan mendapat kesedaran yg jati apabila berlaku perkara yg kamu sebutkan dia akan NMA (Naik dan Mengadu kepada Allah) spt Nabi Yakub (as) dan ROC pintu belakang. Kerana itu merbahaya langar orang ini kerana dia tidak balas tapi dia akan serahkan perkara ini ke “Raja” dan kalau Raja yg membalas “ampun Tuanku”.

[2/16, 1:04 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Contoh nya, Rasulullah saw mana ada baginda balas perbuatan jahat yg dibuat atas baginda tetapi Allah swt yg balas spt kpd bapak saudara Abu Jahal. Ada surah berkenaannya yh dia menjadi bahan pembakar didalam neraka.

[2/16, 1:05 PM] Dzulkhairi: Alhamdulillah. Jelas skrg. Trima kasih ustad hensem 👍🏼


Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *