PENZAHIRAN PERTAMA IALAH DZAT

02/10/20 00.52 – penanya: Aslkm ustaz. Ustaz pernah menyatan bahawa selain Allah semua itu ciptaan. Jadi apakah perbezaan antara ‘ciptaan dan penzahiran’ saya agak keliru sedikit. Tolong beri penjelasan dengan contoh2nya sekali. Terima kasih ustaz. Waalaikum salam.

02/10/20 01.04 – Arifbillah Ustadz H. Hussein Bin Abdul Latief: Prof Abu Dawud berkata setiap penzahiran menjadi Sifat ataupun ciptaan.

Penzahiran pertama ialah Dzat. Maka Dzat-lah  ciptaan pertama yg terzahir dari Yang Maha Halus.

Kerana Dzat adalah ciptaan pertama maka ia menjadi unsur yg wajibul wujud pada ciptaan yg lain Yang kesemua terzahir daripadanya.

Kerana Dzat terzahir daripada Yang Maha Halus maka fahaman wahdatul wujud bahawa disebalik semua ciptaan (termasuk Dzat) adalah Allah swt tertolak.

02/10/20 01.08 – penanya: Alhamdulillah. Terima kasih ustaz.

======

02/10/20 03.59 – Siswantoro Suparjan Makrifat: Assalamualaikum Ustadz, mohon izin  bertanya dan konfirmasi.

Lubang yg tdk tembus itu adalah Yang Maha Halus, yg *_berwajah_* dan wajah tsb memiliki cahaya. Lalu wajah yg bercahaya tsb terzahir menjadi *dzat yg wajibul wujud* dan semua ciptaan terzahir dr padanya (dzat).

Dlm pahaman tarekat, dikatakan yg pertama kali diciptakan adalah Nur Muhammad, yg cahayanya menerangi alam semesta dan semua  ciptaan.

Aku (Nur Muhammad) berasal dr Allah, dan yg lain berasal dr aku.

Bila dianalogikan, *dzat* inilah yg dianggap pengamal tarekat sbg *Nur Muhammad*.

Mohon pencerahan ustadz. Terima kasih.

02/10/20 04.35 – Arifbillah Ustadz H. Hussein Bin Abdul Latief: Wajah tidak bercahaya. Ia seperti rupa Lobang yg tidak tembus.

Apabila terzahir Cahaya dari wajah itu maka terjadilah Dzat.

Hadith bahawa Aku (Muhammad) sahaja daripada Allah dan Kamu semua adalah daripada Aku adalah Hadith palsu. Dr. Yusuf Qardawi juga confirmed tidak ada dalil yg boleh dipegang yg menyokong kefahaman Nur Muhammad.

Kefahaman Nur Muhammad menekan bahawa AHMAD tanpa M menjadi AHAD maka Allah itu Muhammad dan Muhammad itu Allah. Bukan lagi separuh Allah. Bisa kamu terima Rasulullah saw itu Allah? Prof Hamka menulis bahawa mereka udah samakan Rasulullah saw dengan Nabi Isa (as) yg dianggap Tuhan oleh penganut Kristian.

Tetapi Dzat bukan Allah dan bukan separuh Allah tetapi dari yang Maha Halus. Kerana itu kefahaman Wahdatul Wujud tertolak.

Rasulullah saw bersabda bahawa Dzat-lah (bukan Nur Baginda) yang mendahulukan dan mengakhirkan.

Dalam Al Quran ada firman bahawa semua binasa yg tinggal Dzatku (bukan Nur Muhammad).

Dalam Gospel of Barnabas ada tertulis bahawa Roh Rasulullah saw udah diciptakan sebelum dijadikan Langit dan Bumi. Tetapi Sidratul Muntaha, air, Arasy dan Tirai Nur udah ada. Dalam Gospel ini juga tertulis KERANA Kau  (bukan DARI Kau) Muhammad Aku jadikan yg lain.

Kenapa mereka yg berfahaman Nur Muhammad tidak pegang kpd Firman yang bukan Kau  (Muhammad) yg membunuh tetapi Aku (Allah) yg membunuh. Kerana jika dipegang Firman ini bererti separuh Allah membunuh separuh Muhammad.

Kefahaman ini timbul kerana kefahaman Wahdatul Wujud tertolak. Maka balik ke Pertanyaan asas kepada siapa Dia firman, “Kun” kalau kepada DiriNya maka sekali lagi akan timbul kefahaman Wahdatul Wujud. Justeru mereka ubah sebelum Dia firman, “Kun” separuh DiriNya menjadi Muhammad atau Nur Muhammad. Maka separuh Allah berfirman kpd separuh Muhammad.

02/10/20 04.55 – Siswantoro Suparjan Makrifat: Alhamdullillah ustadz, semakin memperjelas perbedaan Paham wahdatul Wujud, Nur Mahammad dan Dzatiyah. Barakallah, terima kasih Ustadz.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *