Q&A: MINDA DAN PERASAAN

[2/20, 11:47 AM] Badrol Sham: Assalamualaikum utz..sy ada satu soalan ttg yg merasai nikmat..sakit ..suka ..duka…sedih ..syg..takut.. berani dan sebagainya ..dlm setuasi begini seseorg itu berada dlm keadaan mana utz..adakah perasaan ini jgk mempunyai satu unsur lain di dlm minda..mohon pencerahan utz..

[2/20, 11:54 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: B. Sham orang tidur atau Coma kita makan duriannya adakah dia rasa sedih, duka?
Orang yg di bius semasa operasi dan tidak sedarkan diri adakah dia rasa takut semasa dioperasi?
Adakah orang yg pengsan merasa suka bila birthday cake nya diunjukkan kpdnya semasa ia tengah pengsan?

[2/20, 11:57 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Dalam semua situasi yg sebut diatas mindanya (hatinya) tidak berfungsi atau tiada.
[2/20, 11:58 AM] Badrol Sham: Alhamdulillah utz..bru sy fhm maksud Minda..
[2/20, 11:58 AM] Badrol Sham: Terima kasih utz..

[2/20, 11:59 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Namun kalau mahu tahu fungsi fungsi dan tempat-tempatnya dalam minda [1] kena tanya Doktor.


Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

[1] Mengenai “minda” Menurut Imam Ghazali, “Qalb” merujuk kepada minda [akal] dan bahawa fungsi mengingat adalah dengan minda bukan jantung. Imam Ghazali, Keajaiban hati, 5 (1979); Ihya Ilumiddin Bk. 4, 10 (1981).

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *