Q&A: MENUNDUKKAN PERASAAN

[2/21, 11:03 AM] rio : Ustadz, saya renungkan, kadangkali yang membuat jadi katak lompat  [1] ini ternyata adalah rasa hati yang di dalam ini ada ketakutan untuk “hilang” atau “tidak wujud”.

Padahal kalau saya renungkan, sewaktu tidur pun kita “menghilang”. Dan tak ada masalah.

Sewaktu jaga ternyata ada ketakutan untuk menjadi “tidak ada.”

Memang harus banyak latihan NST🙏🙏

[2/21, 11:36 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Dalam bahasa inggeris, “Mind over matter.” maksud Kekuatan minda atas sesuatu perkara.

Contoh: Mina baru pindah ke sebuah desa. Dan untuk pergi dan pulang dari kerja Mina akan jalan dekat sebuah pokok bunga tanjong. Bila setiapkali dia lalu disitu dia akan kutip bunga-bunga tanjung yg gugur kerana kewangiannya.
Namun setelah diberitahu tempat itu berhantu oleh orang kampung, bukan sahaja Mina tidak kutip lagi bunga tanjung, nak jalan di situ pun dia rasa takut.

Kerana itu orang inggeris berkata, “Ignorance is bliss” makna Kadangkali tidak tahu itu lebih baik.

Hendaklah kita sentiasa ingat kita Khalifah Allah swt dan hanya kepadaNya sahaja kita takut bukan pada ciptaan kerana ciptaan mesti tunduk kpd kita sebagai khalifah Allah swt.
Maka RASA JUGA ADALAH CIPTAAN dan dengan itu ia mesti tunduk kpd kita dan bukan disebaliknya.

[2/21, 11:46 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Bila ku kenang sahabat-sahabatku yg sudah masuk pintu kelahiran serta berlakon mengikut skrip mereka di atas pentas dunia dan kini sudah masuk pintu kematian meninggalkan pentas dunia serta skripnya sekali, tersenyumku sambil berkata,”Bertuah kamu!”

[2/21, 11:47 AM] Taufiequrrahman: Subhanallah…

[2/21, 11:47 AM] rio: Menundukkan rasa ini pelajaran yang sangat penting ustadz. Terimakasih banya🙏🙏

Kalau tak ditundukkan, rasa yang datang itu bisa “menyetir” keseharian kita. Macam ambil alih kemudi.

Ignorance is a bliss…..NST saja.

Semua sandiwara

[2/21, 11:48 AM] Farhan4u2c: Memang benar pengamatan Mas Rio, kerna perkara ini pernah dibincangkan antara Bang Nassir dan saya kesimpulannya harus menetapkan dlm jiwa mengatakan jgn kuatir kerna ilmu mengatakan itu yg benar hanya prrasaan saja merasai takut kerna melalui suatu jln gelap atau kawasan yg tiada pernah kita lalui maka perasaan takut itu menjadi naluri utk melindungi diri kita supaya tidak terjebak didlm kesusahan ttp dgn berbekalkan ilmu yg benar yg perlu kita iqtikat dlm hati adalah ini adalan jln yg benar dan tak perlu kita kuatirkan. Insyaallah perasaan takut itu akan pergi. Seperti AB Ustaz TH1 mengatakan “jgn takut pd takut”

[2/21, 11:48 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Segala pujian kepada Allah swt atas nikmatNya!

[2/21, 11:49 AM] Taufiequrrahman : الحمد لله رب العالمين….

[2/21, 11:51 AM] Ibrahim Hashim: Alhamdulillah memang itu yang Ustaz the hensem no1, selalu sebut dalam ceramah
“usah takut kepada takut”

[2/21, 11:53 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Syaitan nampak Sayadina Umar (ra) syaitan pula takut. Pernah Sayidina Ali (ra) tangkap syaitan dan pernah dia tunggu nak belasah syaitan (yg tipu harta baitulmal) tapi syaitan tidak berani datang pada malam itu.
Inilah contoh khalifahAllah swt yg takut hanya kepada Allah swt dan tidak takut kepada yg menakutkan.

[2/21, 11:56 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Biar berperang dan mati di bunuh musuh yg ditakuti daripada ditertawakan oleh malaikat- malaikat di Hari Kemudian kerana mati dalam.ketakutan.

[2/21, 11:57 AM] Taufiequrrahman : 🙏🙏


 

Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

[1] katak lompat adalah istilah guyonan, yang kurang lebih mengibaratkan seseorang yang kadangkali memandang dengan kacamata ilmu makrifat, tetapi di kali lain memandang dengan kacamata biasa (lupa pada pandangan ilmu makrifatnya).

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *