Q&A: MENGENAI KOMPONEN HATI DAN PERKEMBANGAN ILMU MAKRIFATULLAH

10/6/17, 1:43:54 PM: Ahmad Jamil:

Assalamualaikum shbt seperjalanan ku ..blhkh soalan saya ini di forwadkn kpd ayah.

Soalan 1.Dlm youtube yang dismpaikan oleh ayah berkait dengan hati..iatu hati 3 serangkai iaitu hati atau minda, pendengaran dan penglihatan..bagaimana pula dengan deria [indra] penciuman iatu hidung dan perasa iaitu lidah..adakah termasuk dalam hati atau termasuk dlm kompenen lain.

Soalan 2 : adakah isi ilmu ini sama yang disampaikan dan diamalkan oleh nabi2 sebelum nabi Muhammad S.A.W.

10/6/17, 2:12:32 PM: Ustadz Hussien Abd Latiff: 1. Deria [indra] atau perasa berkait dengan minda. Contoh, kanak-kanak yg baru pertamakali menghidu bau durian tidak tahu itu adalah bau durian.

2. Ilmu ini adalah ilmu yang berkait atau berkembang dari ilmu Makrifatullah yg Rasulullah saw mandatkan kepada saya di tahun 1990. Firman Allah swt bahawa ada orang diberi ilmu yang benar dan dengan benar dia menyampaikan ilmu itu. Rasulullah saw bersabda menyembunyikan ilmu adalah satu dosa yg besar. Allah swt juga berfirman bahawa kalau tidak tahu tanyalah pada yang tahu.

124,000 nabi-nabi dihantar kepada umat mereka untuk satu perkara iaitu memakrifatkan umat mereka kepada Allah swt. Rasulullah saw juga ada berpesan kepada para sahabat apabila mereka ketemu kaum yahudi pujuk mereka beriman kepada Allah swt. Sesudah itu makrifatkan mereka kepada Allah swt sebelum memberitahu shalat 5 waktu itu wajib. Justeru itu ulama salaf dan khalaf menyatakan,”Awaluddin Makrifatullah”

Ada juga firman Allah swt tidak sama orang yang tahu dan yang tidak dan tidak sama orang yang dalam kegelapan dan yang dalam keadaan terang benderang.

Berkenaan rasa, ia juga berkait dengan minda. Contoh, seseorang yang berjalan di bawah pokok yang besar untuk pulang ke rumahnya tidak merasakan apa-apa. Tetapi setelah diberitahu pokok itu berhantu maka setiapkali dia jalan pulang kerumahnya melalui dibawah pokok besar itu dia merasa gentar.

Juga dahulu Sains adalah hanya satu ilmu sekarang udah ada macam-macam Sains berkembang darinya seperti Quantum Sains, Bio-Sains, Sains berkenaan Nano dll. Sesuatu ilmu hidup sekiranya dia berkembang. Begitu juga ilmu Makrifatullah.

Anakku, lihat kepada diri kalian dan saksikan ilmu yang berkembang dari ilmu Makrifatullah yang menjadi asas permulaan kalian. Kerana itu Sayid Sabiq berkata bahawa ilmu Makrifatullah itu adalah asas atau fundamen untuk ilmu-ilmu yg lain berkembang darinya.

Ingat pada satu masa kalian tidak tahu apa-apa tetapi sekarang kalian tahu begitu banyak ilmu yg berkait dengan ilmu Makrifatullah yang sedikitpun tidak kalian sangsikan serta mengetahui Firman, ahadith serta rujukan kepada penulisan ulama-ulama sufi yg muktabar lagi boleh dipercayai sebagai dalil ilmu ini.

Juga kalian saksikan kebanyakan kalian memahami ilmu Makrifatullah ini terus (Direct) dari hidayah Allah swt Kerana saya tiada bersama kalian semasa pencerahan dan kefahaman berlaku kepada kalian.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *