Q&A: KEPAHAMAN MENGENAI TAKDIR, UNTUK KEHARMONIAN KELUARGA

16/09/17 06.48.21: Syofian Husin: Mohon nasihat ustadz TH1, untuk istri yg taat dan berbakti pada suami, sekalipun suaminya banyak kekurangan, maaf mungkin permintaan saya ini tak lazim…… Namun ini perlu agar ilmu yg kita dapati seimbang dg pwrbuatan…. πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»πŸ˜

Ini perlu, untuk keseimbangan dalam menjalani hidup dirana pintu depan, dalam semua keadaan menjadi istri itu sebaiknya bagaimana…? Sebelumnya terimakasih ustadz… πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»

16/09/17 09.10.52: Ustadz Hussien Abd Latiff: Kefahaman dan penerimaan Takdir dengan sepenuhnya kerana ia juga adalah rukun Iman yg ke6 sangat penting untuk hidup harmoni diantara suami dan isteri dan juga diantara setiap ciptaan Allah swt.

Kerana apabila kita dapat menghayati Takdir baru kita dapat menerima,”Bukan kau (Muhammad) yg membunuh, Aku-lah yg membunuh”. Dengan ini, tiada soal “maaf” atau “mesti dilupakan”. Apa jua berlaku,”Inna Lilahi Wainna Ilahi Rajiun” dan redha.

16/09/17 10.12.38: Ibu Elsy: Paham ustadz… ikut Qadarullah apapun yg terjadi..
Jazaakallah khairan katsiran….

16/09/17 11.17.35: Syofian Husin: Alhamdulillah terimakasih ustadz..

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

3 Responses

 1. Zaky says:

  Q&A: ROC DISAMPING SESUATU

  Ustaz yg kami kasihi, mohon penjelasan lanjut tentang tabiat di dalam melakukan ROC, apakah dibolehkan kita melakukan ROC disamping sesuatu atau melakukan sesuatu. Menurut pemahaman saya
  dari Q&A YAMAS dan ceramah Youtube adalah dibolehkan, tetapi memohon diperjelaskan kerana ini akan mungkin bersangkutan dengan sesuatu tabiat yang seumpama dengannya. Apa yang saya maksudkan sesuatu itu ialah seperti sambil nazam,puisi,syair atau mungkin sambil mendengar bunyi-bunyi kerohanian atau apa saja yang menyenangkan minda. Sebelum ini saya beranggapan yang ianya dibolehkan kerana ustaz pernah berkata didalam ceramah dimana apabila kita berada didalam base camp ROC, hati kita akan menjadi penjaga pintunya dan apa sahaja yang cuba masuk kedalamnya akan dipenggal dengan pedang tauhid. Selain itu saya juga ingin bertanyakan tentang hadis tentang larangan meletakkan gambar-gambar pada dinding rumah kerana malaikat tak akan masuk, menurut pandangan ustaz kenapa itu berlaku. Terima Kasih.

 2. AHMAD JAMIL BIN ARIFFIN says:

  Asalamualaikum ayah,pak admin dan sahabat sekalian.anak ada 2 soalan ingin nanya sama ayah.1. perlukah ahli makrifat mencapai dan merasai kefanaan atau fana dengan usaha kita sendiri melalui latihan NST dan ROC atau rasa fana ini diberi oleh Allah s.w.t sebagai anugerah tanpa usaha melalui latihan.kedua..Apakah tanda2 yang bisa di mengerti oleh ahli makrifat yang udah dipilih oleh Allah s.w.t untuk masuk ke dalam jamaahnya.Makasih ayah,pak admin dan sahabat2 amin…

  • YAMAS says:

   Ustadz Hussien : 1. Kefanaan bagi orang yg dipilih berlaku serta merta dan kekal kerana tugasan yg akan diberikan Allah swt kepadanya seperti Rasulullah saw mahu menerima wahyu dan bagi saya untuk menerima ilham bila-bila masa sahaja. Kerana itu seperti sabda Rasulullah saw, ” Mataku tidur, Hatiku tidak”. Dan Siti Aishah rha ada berkata bahawa Rasulullah saw sentiasa mengingati Allah swt.
   2. Ahli makrifat adalah seperti Syeikh Abdul Qadir berkata bahawa jangan kamu memanggil diri kamu ahli makrifat sebelum kamu mempunyai ilmu ini. Sesudah itu dan apabila dia merasa tenteram kerana selalu ROC maka dia akan dijemput oleh Allah swt masuk ke jemaah dengan hati yg puas lagi diredhai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *