Q&A: DAKWAH ALTERNATIF (2)

 10/24/17, 5:56:53 AM: Ustadz Hussien Abd Latiff: Anakku, dalam syarahan yg lama, Ayah berkata bahawa Arif-Billah membawa 2 obor iaitu:

1. Ilmu Makrifatullah, dan
2. Arah tujuan ummah.
Kedua-dua ini termasuk dalam Alternatif Dakwah yang mengantikan Dakwah takuk lama.

Obor pertama (ilmu Makrifatullah)adalah Alternatif Dakwah masa kini yang bersandar kpd Ilmu. Sesuai dengan firman Allah swt supaya berbahas dengan cara baik dengan mereka yang belum beriman.

Apabila 22 miliun orang Islam yg lari ke Negara Eropah udah berilmu dan menjadi Islam moderate diikuti pula dengan keberkesanan demografi, maka dunia akan.menjadi dunia Islam.

Mereka yg belum beriman akan dapati Agama Islam bukan sahaja Agama tetapi adalah cara hidup yg syumul (lengkap)mengajar kepada kebersihan, kesucian, kasih sayang, rendah diri [rendah hati], ketakwaan dll.

Mereka sedar bahawa Islam adalah agama yang aman dan terorisme serta radikalisme hanyalah nila setitik yang merosakkan susu se belanga (Apa macam pepatah melayu ustaz, best tak?).

Elemen keganasan ini akhirnya tersingkir pada masa itu kerana Islam berkembang dengan sendirinya (mengikut LM)bukan menerusi keganasan.

Sesudah dunia.menjadi dunia Islam maka akan datang kepada kesemua manusia tiada pengecualian naluri mencari Allah swt. Syariat hanya memuaskan mereka dari segi luaran tetapi dari segi kebatinan, ini masih ketandusan kerana di dalam Hati mereka udah tersemat Cahaya Aqidah (Makrifatullah)yg diperolehi mereka menerusi Pengenalan di Alam Azali (“Alastu bi Rabbikum”).

Maka mereka akan mencari ilmu kebatinan (mengikut Imam Ghazali “Ilmu Mukasyafah”)ini untuk memuaskan tutuntan batin mereka.

Sesuai dengan hadith Rasullulah saw menyuruh para sahabat apabila jumpa kaum yahudi pujuk mereka beriman kepada Allah swt . Sesudah mereka beriman dan mengenal Allah swt (makrifatullah)beritahu shalat 5 waktu itu wajib.

Iktibar dari hadith ini ialah sesudah beriman, makrifat dan selepas itu jalankan Syariat. kerana itu , ulama lama (Salaf) dan baru (kalaf)menekankan “Awaluddin Makrifatullah”.

Maka Dunia Islam yg baru ini akan mulai mencari ilmu Mukasyafah ini ataupun Ilmu Tasawuf dan pada masa itu, satu negeri Islam yang hampir kesemua warga-negara mereka bermakrifat adalah Republik Indonesia (RP). Maka RP akan insya-Allah menjadi Pusat Agama Islam Se Dunia ataupun Madrasah Dunia. (Kalau Pak.Cholid mengurus Madrasahnya dalam urutan ini,.insya-Allah, Madrasahnya akan menjadi satu-satunya yg terulung pada masa itu dan mendapat sambutan memberangsangkan seluruh dunia,.aamin.ya Rabb aamin!).

Juga termasyur pada masa itu ialah YAMAS, yayasan yang menyimpan serta mempunyai hak mutlak di atas kesemua Ilmu Makrifatullah (termasuk urutannya)yg saya sampaikan di dalam semua bentuk penyampaian. Ialah Pusat Agama Islam Sedunia atau Madrasah Dunia. Madrasah Pak Cholid dibawah naungannya.

Islam akan berkembang menerusi Ilmu tidak.lagi dengan ugutan dan kekerasan.

Berapa lagi Arif-Billah selepas saya, saya tidak tahu.

Cara ini berterusan sehingga datang Al.Mahdi.

Akan bersambung, insya-Allah, anakku

10/24/17, 6:00:36 AM: Ahmad Saifudin: Alhamdulillah, terimakasih Ayah

10/24/17, 6:11:46 AM: Ibrahim Hashim: Alhamdulillah terima kasih UstazTH1 yang dikasihi atas pencerahan serta pepatah “best” yang menjadi tauladan dan perlu ke arah perubahan Islam sebagai agama dan cara hidup yang syumul. Subhanallah. ❤❤❤


Catatan: Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

2 Responses

 1. Jailani says:

  Maaf ayah TH1 adakah bermaksud sudah selesai tugasan , satu lagi saya ni masih belum mantop perlu bimbingan lagi dari nasihat ayah

  • YAMAS says:

   10/24/17, 1:06:35 PM: Ustadz Hussien Abd Latiff: Dua tugasan saya adalah di dahan bukan di batang pokok. Yang pertama menyampaikan Ilmu Makrifatullah dan segala urutannya itu kpd pokok itu. Ini udah selesai.

   Yang kedua ialah Alternatif Dahwah. ini baru bermula.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *