Q&A: YANG DIGODA SYAITAN
[2/15, 7:52 PM] Mohd Bin Atan: Assalamualaikom ustaz nak main kasar tapi sikit :
QS.Shaad 82-83
“Demi kekuasaan mu aku akàn menyesatkan mereka semua semua nya KECUALI hamba2 mu yg mukhlas diantara mereka ” Pertanyaan @ ada kah kita yg sudah bermaarifat bolih dimaksodkan ayat diatas.
.mohon pencerahan yg berbahagia ustaz.
Tambahan ustaz @ selagi ingatan kekal mengingati ALLAH
Ustaz apakah sama maksod ayat ini QS al israa 65 dgn QS SHAAD 82-83. ” Sesungguh nya hamba2 ku, kamu tidak dapat dpt berkuasa atas mereka.Dan cukuplah raab mu sebagai penjaga”.
[2/16, 12:00 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Aslkm.Mad.
1.Syaitan nak goda kita tapi dia sendiri hari-hari kena goda failed (gagal).
2. Nabi-nabi pun digoda spt Nabi Adam (as) & Nabi Ayub (as) lagi kita yg bukan maksom walaupun dah makrifat.
3. Namun syaitan hanya dapat menggoda yg sudah ditetapkan untuknya: An Nisa (4):118. Pasal itu, kita lihat tidak semua orang kafir itu adalah perompak, pembunuh & Pejenayah. Juga tidak semua orang Islam itu beriman, jujur & takwa.
Syaitan hanya dapat menggoda yg dah ditetapkan untuknya dari pihak kafirun & Muslimin.
Mengambil iktibar:
Syaitan A : Semalam aku goda Pak Imam dengan Janda P S.
Syaitan B : Habis apa jadi?
Syaitan A : Bukan sahaja serban dia terlerai, lain-lain semua pun terlerai.
Syaitan B : Hahaha… Best! Aku nak tanya kenapa kau panggil janda P S?
Syaitan A: P S makna Pandang Sedap.
Syaitan B : Kelmarin aku goda si Ali Penagih Dadah yg baru pulih dari dadah. Semalam.dia sudah kembali makan dadah… Hahaha!
Syaitan A : Kau tahu aku goda Tok Imam dan kau goda Si Ali bekas penagih dadah dan kerana godaan kita mereka membuat dosa. Tapi aku selalu terfikir kalau kita goda mereka buat jahat siapa pula yg menggoda kita menghasut mereka membuat jahat??
[2/16, 12:04 AM] Badrol Sham: 😄trima kasih utz..
[2/16, 12:25 AM] Ahmad Saifudin: Ikut menyimak, terimakasih ustad
[2/16, 12:36 AM] Azri Acong: Alhamdulillah, terima kasih Ustaz.
[2/16, 12:38 AM] Razalisenin: T.kasih ustaz.
[2/16, 12:41 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Semua kata T Kasih tapi faham tak?
[2/16, 12:42 AM] Badrol Sham: InsyaAllah..di beri fhm ..
[2/16, 12:43 AM] Yel De Souza: 🙈😂😂
Catatan:
Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.
KOMENTAR