Q&A: TENAGA BATIN VS CAHAYA MAKRIFAT

Badrol Sham: Assalamualaikum ustadz..adakah TENAGA (batin) ini akan di gunakan utk mengembalikan iblis dan kuncu-kuncunya menyembah Allah di hari muka?

Kalau dilihat dalam firman, syaitan-syaitan yang mencuri dengar yang di langit akan di panah dengan petir.

Apakah petir bererti TENAGA (batin)?

mohon pencerahan ustadz.

Ustadz Hussien Abd Latiff: Kalau dari sudut sains kita udah berupaya membuat lazer yang kuat dan dapat membinasa apa jua. Justeru itu, di hari muka lazer ini akan dijadikan senjata untuk membunuh “Aliens” di angkasa lepas.

“In 2013 the U.S. began field testing a directed-energy weapon it calls the Laser Weapon System. … Tactical High Energy Laser (THEL) is a weaponized deuterium fluoride laser 
developed in a joint research project by Israel and the U.S. It is designed to shoot down aircraft and missiles.”

Namun mesti diingat bahawa saya larang kalian menggunakan tenaga, kerana salah satu sebabnya ialah jins (termasuk syaitan) adalah daripada api justeru itu tenaga mereka lebih hebat dari kita kerana itulah seseorang itu selalu demam apabila diganggu syaitan.

Kita menggunakan kaedah Dzikrullah di mana Rasulullah saw mengesahkan bahawa ia adalah satu amalan yang sangat tinggi.

Dengan Dzikrullah:
1. Cahaya makrifat bertambah bersinar.
2. Sinaran ini melindung kita dari gangguan jins. Jerana itu Allah swt menyuruh kita supaya lekas Dzikrullah apabila diganggi syaitan.
3. Dengan itu, Hati pun menjadi tenteram (dengan Dzikrullah)
4. Lalu kita dijemput masuk dalam jemaahNya dan pelindunganNya.

Rio: Ustadz. Apakah cahaya makrifat itu ada “rasa”nya ustadz?

Ustadz Hussien Abd Latiff: Ia adalah satu sinaran semula jadi yang akan lebih menyilaukan apabila kita sentiasa berdzikrullah dan terangnya boleh melebihi terangnya spotlight. Orang inggeris memanggilnya [menyebutnya] “Halo”.

Ia bukanlah rasa, kerana rasa bersangkutan dengan tenaga, dan tenaga adalah bersama roh.

Harap prihatin, selain dari roh, nyawa juga bertenaga namun lemah hanya untuk kehidupan (denyutan jantung) dan kematian (gelombang sakaratul maut).

Taufiqurrahman: يَوْمَ تَرَى الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ يَسْعَىٰ نُورُهُمْ بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَبِأَيْمَانِهِمْ بُشْرَاكُمُ الْيَوْمَ جَنَّاتٌ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ ذَٰلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ

pada hari engkau akan melihat orang-orang yang beriman laki-laki dan perempuan, betapa cahaya mereka bersinar di depan dan di samping kanan mereka, (dikatakan kepada mereka), “Pada hari ini ada berita gembira untukmu, (yaitu) surga-surga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya. Demikian itulah kemenangan yang agung.”

-Surat Al-Hadid, Ayat 12

Rio: Terimakasih ustadz. Jawaban ustadz menjawab kemusykilan saya. Saya melihat zaman sekarang sedang marak new age movement atau new spirituality. Seperti LOA, vibration. Dan lain-lain.

Dimana mereka semua bermain tenaga batin.

Saya dulu berfikir, macam mana kita yg belajar tasawuf menghadapi orang-orang yang ahli tenaga batin ini?

Ternyata jawabannya adalah cahaya makrifat. Dzikrullah. Lalu kita masuk dalam perlindunganNya. Dan cahaya makrifat ini bukan “rasa”

Terimakasih ustadz 🙏🏼

Taufiqurrahman: Terimakasih ustadz atas pencerahannya

Ustadz Hussien Abd Latiff: Benar. Lihat kepada panglima Islam kita Sayidana Abu Bakar, Umar, Othman dan Ali serta yg lain-lain. Semua mereka adalah ahli Dzikrullah. Sesudah subuh mereka akan sentiasa Dzikrullah sampai rupa mereka menjadi kusut masai serta berendam air mata. Tiada jins berani melawan mereka. Ada jin “U-turn” apabila melihat mereka dari jauh.

Rio: Baik ustadz. Now i am happy. Baru tahu rahsianya 😁

Mujiburrahman: Jin kafir maupun muslim akan menjauh jg ustadz ? 🙏🙏🙏

Ustadz Hussien Abd Latiff: Yang bermusuh

Mujiburrahman: Alhamdulillah trima kasih ustadz 😘🙏

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *