Q&A: MENDAHULUKAN KAJIAN ILMU

[2/8, 8:09 PM] Mansyursyah S. I: Assalamualaikum ustadz ada soalan ustadz sewaktu syarahan di padang panjang ada peserta yang meninggalkan syarahan ( tidak mau ikut syarahan lagi ) disebabkan kerana sudah masuk waktunya sholat tetapi kita masih tetap syarahan tidak berhenti untuk sholat dulu, sebaiknya bagaimana ustadz kita menjelaskannya kepada peserta kalo dia tanya kita?

Salam

[2/8, 11:38 PM] Ustadz Hussien: Waalaikumsalam Pak.Mansur. pernah Rasulullah SAW mahu shalat mahgrib berjemaah apabila datang seseorang meminta bantuan baginda maka ditingggalkan jemaahnya dan pergi membantu orang itu. Sesudah itu baru kembali dan shalat mahgrib bersama jemaah yang menunggu. Maka adalah dibolehkan kita meneruskan syarahan (tapi jangan terlepas waktu) dan sesudah itu menunaikan shalat.


Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *