Q&A: LM : APAKAH SETIAP CIPTAAN MEMPUNYAI TIRAI NUR SENDIRI?

[3/12, 7:41 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff:

Anak: Ayah, adakah disebalik setiap ciptaan itu ada Dzat?

Ayah: Benar, anakku. Tetapi Dzat yg udah terzahir dan ngak bisa tajjali lagi sampai masa kiamat ke 2.

Anak: Pertanyaan saya ialah adakah setiap ciptaan mempunyai tirai nur tersendiri?

Ayah: Tidak begitu Anakku. Kita berkongsi tirai nur. Kerana itu saintis berkata kita adalah gambar 2 dimensi. Contoh:
Lihat Foto ini, ada sahabatmu Sahry, Jasdur, Saiful, Mono, Mujib, Harry dan Vishnu dan di belakang mereka ada Sungai Musi serta banyak sampan-sampan bergerak. Foto ini seolah-olah menunjuk sahabat-sahabat mu itu wujud tersendiri dan di belakang mereka ada ruang serta Sungai. Namun tidak begitu anakku, mereka, ruang serta Sungai itu sebenarnya melekat di atas sebuah kertas (Foto itu). Itulah yg dimaksud gambar 2 dimensi, iaitu kita melekat kpd sesuatu.

Anakku, kertas putih itu lah adalah seperti Loh Mahfuz yg di kongsi bersama oleh semua ciptaan termasuk ruang dan masa dan di sebalik Loh Mahfuz itulah Tirai Nur.

[3/12, 7:49 AM] Suharmono : Alhamdulillah..sangat jelas sekali Ustadz🙏🏻

[3/12, 8:25 AM] Ustadz Hussien Abd Latiff:

Anak: Ayah, maka seperti Hanafiah bertanya kenapa tirai nur tidak binasa terpandang Dzat?

Ayah: Anakku, apabila Allah swt berfirman “Kun” maka sedikit DiriNya menjadi bekas (surah an nur – lobang yg tidak tembus)dan di bekas terjadi Dzat ciptaan iaitu Dzat yang terzahir menjadi LM serta Tirai Nur sekali. Dzat ini ngak bisa tajalli selagi belum kiamat ke2. Maka fungsi Tirai Nur ialah menahan tekanan hebat dari Diri Allah swt yang luar seperti badan kapal selam di dalam.perut lautan yg dalam menahan tekanan air lautan yg di luar nya.


Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *