Q&A: HIDUP KESEHARIAN IKUTLAH SYARI’AH

[2/22, 3:57 PM] Datin Hjh Gayahsaid: Ustaz…sejak kecil kita dlajar oleh ibu bapa bila membasuh atau mensucikan bahan mentah contoh ikan pada akhir sekali berselawat tiga kalj sambil siram air…. apakah ajaran itu sesuai dgn ilmu yg kita pelajari sekarang.

[2/22, 4:14 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Datin, apabila kita pakai pintu depan (spt hidup keseharian) maka ikutlah syariah dan kalau sesuatu itu tidak melanggar syariah teruskan. Saya tidak nampak apa yg dibuat Datin melanggar syariah walaupun dia bidaah. Maka hukumnya harus.

Di zaman Sayidina Abu Bakar (ra) ngak ada shalat terawih berjemaah. Tetap Zaman Sayidina Umar (ra) ini dipraktikkan

Juga Sayidina AbuBakar(ra) ngak mahu mengumpulkan al Quran. Tetapi Sayidina Umar (ra) mengumpulkannya kerana ramai ahli hafiz masa itu tewas dalam perang jihad.

Kita tidak boleh tolak semua bidaah. Bidaah yg tidak melanggar syariah boleh kita terima spt pakai seluar, baju kemeja, jam tangan, talipon, sepatu mempunyai TV, radio, peti sejuk, kipas angin, rice cooker, kenderaan berjentera dll

Tidak juga kita mesti tolak semua ilmu dari negara barat kerana kebanyakan kemajuan dan beradaban di dunia bersandar kpd ilmu barat. Justeru tak payahlah kita bakar kesemua perpustakaaan dan unversitas mereka.


Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *