Q&A: BERBUAT SESUATU DARI PINTU BELAKANG

Ustadz Hussien Abd Latiff : Anakku yang disayangi lagi dirindui. Ini hari, insya-Allah, Ayah mahu menyentuh berkenaan kelebihan berada dan berbuat sesuatu dari Pintu Belakang atau Base Camp (BC):

Duduk di BC dan:

1. Fokus ke bahagian ubun kepala kalian dan tekan ke atas. Kalian akan rasa suatu tenaga menolak ke atas dan bisa melewati kepala kalian dan masih lagi bisa mara ke atas lagi. Inilah cara Mistik, Hindu, Buddhist, Yoga dll. Apabila mereka dapat mengembelingkan kuasa ini maka mereka mempergunakannya untuk kekebalan (tombak (spear) ditekan di dada mereka ngak melukai), jasad diterapongkan (levitation), telepati (telepathy) mengirim berita menerusi Minda, menerusi mata membuat sesuatu seperti membengkokkan besi, membakar dll, menerusi tangan untuk perubatan, terapi dll.

2. Cara Mistik di atas tidak sama dengan kita. Kita duduk di BC lalu Dzikrullah dan menolaknya sejengkal, sehasta, sedepa dan lebih dari itu. Ini yg kadangkali ada yg mengalami virtigo. Kita bantu ini dengan ibadah sunnah serta menunggu jemputan Ilahi dengan sabar dan dedikasi.

3. Namun kalau kalian di BC dan kalian fokus ke Matahati (Penglihatan) sahaja atau Pendengaran sahaja atau Minda sahaja, kalian akan rasa adanya sesuatu frekuensi (frequency) dan sekirannya frekuensi ini bergabung dengan frekuensi alam ghaib maka kalian akan dapati diri kalian termasuk ke alam itu atau terjadi penampakan (sighting) atau kasyaf.

4. Kerana di BC ada kekuasaan rohani maka sesuatu yg di buat dari BC membawa keberkesanan yg positif seperti:
i. Mentelaah pelajaran.
ii. Kekusyukan dalam membaca atau berbuat sesuatu.
iii. Kerasaan dalam menyanyi (mana si Ibra?).
iv. Keberkesanan dalam membaca ayat Al Quran atau Buku Terapi untuk perubatan.
v. Mendapat ketenteraman apabila Dzikrullah di BC berbanding di lisan atau dada.
vi. Merasakan (selalunya tanpa disedari) kelembutan batin kalian (bukan fisikal kalau fisikal udah jadi tangan patah, “Apa kabar Bang!”)
vii. Bertambah kasih sayang di dalam diri.

5. Keberkesanan terutama di (v) hingga (vii) tanpa kalian sedari dikongsikan oleh kalian dengan mereka disekeliling kalian sehingga mereka sentiasa senang dan aman apabila bersama kalian.

6. Keberkesanan (iv) apabila menerusi suara kalian, kalian kirimkan bacaan itu kepada air atau pesakit itu. Namun mesti diingat walaupun berkesan, tapi sembuh atau tidak pesakit itu adalah tergantung kpd Allah swt.

Semoga pencerahan di atas dapat menambahkan lagi ilmu yg memfaat untuk anakku semua, aamin ya Rabb aamin!


CatatanArtikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

9 Responses

 1. Abdul Zaky says:

  Salam ust. ketika duduk BC sambil menikmati keindahan pemandangan alam, kadang penglihatan menjadi semakin jelas dan dekat seolah rimbunan dedaun yg jauh amat dekat dgn kita. Apakah ini juga sebahagian kesan dari kelebihan yg berlaku pada point no.3? Terima kasih.

  • YAMAS says:

   Ustadz Hussien Abd latiff: Keadaan yg kamu ceritakan adalah keadaan Hal yg dialami oleh Rasulullah saw 80 kali sehari. Baginda di bawa dekat dengan syurga dan baginda berkata kalau aku hulur tanganku aku bisa mencapainya. Pengalaman yg diperkatakan di point no.3 adalah keadaan kasyaf menerusi Minda, Pendengaran dan Penglihatan.

 2. Abdul Zaky says:

  Ust. tolong terang dgn lanjut operasi dzikrullah pada op. 2 dan 3. Saya memahami kita naik pada op.2 dan melihat jiwa pada op.3. Apakah sebenarnya kedua op. ini sesuatu yg berasingan atau berpadu? Terima kasih..

 3. Ahmad Jamil B.Ariffin says:

  Salam ayahku…adakah keadaan hal itu berlaku semasa kita tidur ataupun boleh berlaku semasa kita dlm keadaan jaga…dan adakah hal itu ada ilmu yg hendak di sampaikan dan kita boleh memahaminya..

  • YAMAS says:

   Ustadz Hussien : Hal berlaku samasa dalam alam maya sakinah. Hal adalah keadaan-keadaan yg di alami kadangkali memberi makna dan kadangkali hanya pandangan

 4. AHMAD JAMIL BIN ARIFFIN says:

  Salam ayahku..ini bermakna kita udah masuk ke dalam istana raja baru dapat mengalami hal.. klu blm masuk ngak bisa alami …dan adakah hal yang dialami memberi gambaran perkara yang akan berlaku pd masa akan datang atau hanya pandangan saja…t.kasih pak admin..

  • YAMAS says:

   sudah ada jawaban pada pertanyaan yang serupa, Pak. Di bawah ini -admin-

   Ustadz Hussien : Hal berlaku samasa dalam alam maya sakinah. Hal adalah keadaan-keadaan yg di alami kadangkali memberi makna dan kadangkali hanya pandangan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *